Doorgaan naar hoofdcontent

Zwitserland: Ticino

Verlaat de Gotthardtunnel en waan je in het Mediterrane Zwitserland. Hier begint namelijk het kanton Ticino, de toegangspoort tot het zuiden. Trefwoorden zijn charme, lifestyle, een mild klimaat, palmbomen en de Italiaanse taal en flair. Maar ook lieflijke dalen, sneeuwtoppen, romaanse kerken, diepblauwe meren en pittoreske steegjes die leiden naar romantische piazza's waar je onder het genot van espresso heerlijk kunt relaxen.
Ponte dei Salti - Verzascadal Ticino 

Ticino beschikt over prachtig klinkende steden met heerlijke slenterboulevards: Lugano aan het meer van Lugano, Ascona en Locarno aan het Lago Magigore. De eeuwenoude bogenbrug Ponte dei Salti is het symbool voor het Verzascadal.

Lugano

Lugano is de grootste stad in in Ticino en de op twee na belangrijkste financiële plaats van Zwitserland. Het herbergt congres-, bank- en businesscentra, maar ook parken, villa's, diverse bouwwerken, pleinen, boulevards en musea. Het mediterrane karakter en de ligging aan het meer van Lugano biedt de stad alle voordelen van een wereldstad en tegelijkertijd het idyllische van een provinciestad. Vanaf de omringende bergen Monte Bré en San Salvatore heb je een spectaculair uitzicht op de stad en het meer.

Lugano
Meer van Lugano

Ascona is beroemd vanwege haar oude binnenstad (Borgo), de promenade met de vele terrassen langs het Lago Maggiore en het milde klimaat. Ook hier leiden de vele steegjes naar de het meer en de terrassen.
AsconaAscona beschikt over een 18-holes golfbaan, uitstekende restaurants, boetiekjes en diverse watersportactiviteiten. Een uitstapje met de boot naar de Brissago eilanden in het Lago Maggiore is een must.
Locarno is de warmste stad van Zwitserland met 2300 zonne-uren per jaar. Locarno ligt net als Ascona aan het Lago Maggiore. The place to be is het piazza Grande. Hier vindt het jaarlijkse filmfestival plaats.


Lavertezzo - Valle Verzasca 

Locarno

Vanuit Ascona en Locarno kun je veel uitstapjes maken naar o.a. het Maggiadal, het Verzascadal en Centovalli (100 valleien). Je kunt hier o.a. wandelen en mountainbiken in de prachtige ruige natuur.

Bellinzona - Zwitserland

Bellinzona is de hoofdstad van Ticino. De stad heeft een skyline, die niet bestaat uit moderne hoogbouw maar uit machtige vestingwerken van drie van de best bewaard gebleven middeleeuwse burchten van Zwitserland. De burchten staan op de UNESCO werelderfgoedlijst.


Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.