Doorgaan naar hoofdcontent

Ticino

Verlaat de Gotthardtunnel en waan je in het Mediterrane Zwitserland. Hier begint namelijk het kanton Ticino, de toegangspoort tot het zuiden. Trefwoorden zijn charme, lifestyle, een mild klimaat, palmbomen en de Italiaanse taal en flair. Maar ook lieflijke dalen, sneeuwtoppen, romaanse kerken, diepblauwe meren en pittoreske steegjes die leiden naar romantische piazza's waar je onder het genot van espresso heerlijk kunt relaxen.
Ponte dei Salti - Verzascadal Ticino 

Ticino beschikt over prachtig klinkende steden met heerlijke slenterboulevards: Lugano aan het meer van Lugano, Ascona en Locarno aan het Lago Magigore. De eeuwenoude bogenbrug Ponte dei Salti is het symbool voor het Verzascadal.

Lugano

Lugano is de grootste stad in in Ticino en de op twee na belangrijkste financiële plaats van Zwitserland. Het herbergt congres-, bank- en businesscentra, maar ook parken, villa's, diverse bouwwerken, pleinen, boulevards en musea. Het mediterrane karakter en de ligging aan het meer van Lugano biedt de stad alle voordelen van een wereldstad en tegelijkertijd het idyllische van een provinciestad. Vanaf de omringende bergen Monte Bré en San Salvatore heb je een spectaculair uitzicht op de stad en het meer.

Lugano
Meer van Lugano

Ascona is beroemd vanwege haar oude binnenstad (Borgo), de promenade met de vele terrassen langs het Lago Maggiore en het milde klimaat. Ook hier leiden de vele steegjes naar de het meer en de terrassen.
Ascona
Ascona beschikt over een 18-holes golfbaan, uitstekende restaurants, boetiekjes en diverse watersportactiviteiten. Een uitstapje met de boot naar de Brissago eilanden in het Lago Maggiore is een must.
Locarno is de warmste stad van Zwitserland met 2300 zonne-uren per jaar. Locarno ligt net als Ascona aan het Lago Maggiore. The place to be is het piazza Grande. Hier vindt het jaarlijkse filmfestival plaats.


Lavertezzo - Valle Verzasca 

Locarno

Vanuit Ascona en Locarno kun je veel uitstapjes maken naar o.a. het Maggiadal, het Verzascadal en Centovalli (100 valleien). Je kunt hier o.a. wandelen en mountainbiken in de prachtige ruige natuur.

Bellinzona - Zwitserland

Bellinzona is de hoofdstad van Ticino. De stad heeft een skyline, die niet bestaat uit moderne hoogbouw maar uit machtige vestingwerken van drie van de best bewaard gebleven middeleeuwse burchten van Zwitserland. De burchten staan op de UNESCO werelderfgoedlijst.


Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Samos - de stranden

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos met mijn vriendin en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. Samos is een afwisselend en gastvrij eiland waar nog echte rust heerst.

Verwacht op Samos geen Nederlandse zandstranden. De meeste stranden bestaan uit kiezels. Dat is wel zo prettig anders word je gezandstraald. Het kan hier behoorlijk waaien. De stranden liggen vaak verborgen in baaien, meestal daar waar de weg ophoudt. Je parkeert je auto zo ongeveer op het strand. In plaats van parkeergeld betaal je alleen voor een bedje en een parasol.

Lemonakia Lemonakia is het eerste strand dat je tegenkomt als je naar het westen rijdt vanuit het toeristische stadje Kokkari. Het ligt …

De Etna

De trekpleister van Sicilië is de nog altijd werkende vulkaan de Etna. De vulkaan ligt op het oostelijk deel van Sicilië tussen de grote steden Catania en Messina en is onderdeel van het nationaal Mount Etnapark. De Etna is ruim 3000 meter hoog, heeft meerdere kraters en is een van de actiefste vulkanen op Aarde. Op de hellingen vind je fruitboomgaarden en wijngaarden die goed gedijen op de vruchtbare vulkanische bodem. De Etna is te bezoeken aan zowel de noordkant als aan de zuidkant. Mijn vriendin en ik hebben beide locaties bezocht. Hiervoor hebben we twee dagen uitgetrokken.


Etna Nord
Vanaf ons hotel Donna Carmela rijden we via Fornazzo de Via Mareneve de Etna op. Onderweg maken de fruitboomgaarden en groene bossen al gauw plaats voor de zwarte lava. We proberen een glimp op te vangen van de Etna, maar jammer genoeg is het erg bewolkt. Bij een parkeerplaats stoppen we toch even. Heel even is er iets meer zicht en zien we de top van Etna.

Even zijn we stil, want de meest actieve vul…