Doorgaan naar hoofdcontent

Cuba: Havana

Capitool Havana
Havana bruist!

San Cristobal de la Habana is de hoofdstad van het Caribische eiland Cuba. Havana is een van de interessantse steden van dit eiland dat nog steeds de tijd van de revolutie ademt.
Havana Vieja (de oude stad) ondergaat een opknapbeurt aan diverse koloniale en monumentale gebouwen. Dit wordt allemaal bekostigd door de UNESCO. Havana staat op de erfgoedlijst van deze organisatie. Het oude centrum is prima te voet te belopen. Neem ook de tijd om verder te gaan dan de opgeknapte buurten en loop binnen in de veelal vervallen gedeelten van deze stad, waar mensen nog op straat leven en de tijd lijkt stil te staan.


Het Capitolio staat in het centrum van de stad. Hier is het Ministerie van Wetenschap, Technologie en Milieu gevestigd. Het is een kopie van het Capitool in Washington. In het centrum staan verder gebouwen uit verschillende tijden.
De Malecon is een acht kilometer boulevard die de oude stad verbindt met de buitenwijken. Je vindt hier vooral flanerende mensen, muzikanten en ze dient als ontmoetingsplaats voor Cubanen. Een tochtje met een Amerikaanse oldtimer over deze boulevard mag niet ontbreken.


Plein van de Revolutie - Havana
Het plaza de la Revolucion is een groot kaal plein waar Fidel zijn ellenlange speeches hield. Het plein ademt revolutie. Rond het plein liggen diverse overheidsgebouwen waarvan het Ministerie van Binnenlandse Zaken de opvallendste is. Op de gevel prijkt een enorme ijzeren afbeelding van Che Guevara, de held van de revolutie. Hier staat tevens het hoogste bouwwerk van de stad, het José Martí-monument, dat bestaat uit een 109 meter hoge toren en een 18 meter hoog standbeeld van de nationale held.


Havana was ook een van de lievelingssteden van Ernest Hemingway. Hij verbleef hier een lange tijd en schreef hier een aantal van zijn boeken. Hij had een eigen kamer in hotel . Hij bracht ook uren door op zijn boot, de Pilar, voor de kust van Cojimar. De inwoners van dit dorpje aan de kust, 10 km ten oosten van Havana, hebben er te zijner ere een monument opgericht. Ook de Bodeguita del Medio en El Floridita, waar Hemingway zijn geliefde cocktail dronk, ademen nog de geest van hem.

Bodeguita del Medio - Havana

Sigaren en rum zijn onlosmakelijk verbonden met Cuba. De Cubaanse sigaren staan bekend als de beste ter wereld. In de Partagasfabriek worden ze nog met de hand gerold. Rum wordt gebruikt als basis voor de vele cocktails. De mojito en de cuba libre zijn Cuba's bekendste, maar ook de daiquiri wordt hier veel gedronken en was favoriet bij Hemingway.

Een Amerikaan in HavanaHemingway's Havana


Populaire posts van deze blog

Een nieuwe hotspot in Apeldoorn

Vanaf vandaag (27 juni 2018) is Apeldoorn een nieuwe hotspot rijker. Het betreft het stadsstrand SOAP. De naam SOAP is een knipoog naar de voormalige zeepfabriek die hier heeft gestaan en nu dienst doet als evenemententerrein. De beachclub, die ligt aan het Apeldoorns kanaal, is opgetrokken uit zeecontainers en heeft behalve een prachtig strand ook een restaurant, beachbar en een bovenverdieping die te huur is. Daarnaast is er ook ruimte voor teamuitjes.De officiële opening zal in september zijn, maar je kunt nu dus al genieten van strand, cocktails, lunch, borrel en zon. En het weer voor de komende week zomers dus kom met zijn allen naar Apeldoorn! En misschien vind je hier je toekomstige trouwlocatie :-)

Klik hier voor meer info en indrukken

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Sand and pepper

Westenschouwen is een dorp in de punt van Schouwen-Duiveland. Hier liggen de breedste stranden en het grootste bos van Zeeland. Op het mooiste stukje strand van de kop van Schouwen ligt de gezellige strandbar Sand and Pepper. De zon, de zee, de strandhokjes en-bar, en de hartelijkheid van het personeel straalt een relaxe Caribische sfeer uit.

Bij aankomst wordt er desgewenst een parasol geplaatst en kun je genieten van een heerlijke koffie of cappuccino, een wijntje of een biertje, en een verrassende lunch. 
Vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht op zee. Om de hoek liggen de deltawerken van de Oosterschelde en zie je het eiland Neeltje Jans. Bij het strandbarretje 'Zomergeluk' liggen strandbedjes voor je klaar en kun je tussendoor drankjes halen.


De foto en zijn verhaal - juni 2018

Het waterrijke Zeeland heeft veel dorpen en stadjes met een haven. Vroeger was de haven een echte 'werk' haven, nu heeft de haven meestal de functie van jachthaven. Zo ook de haven van Goes op het eiland Zuid-Beveland.

Ik was dit jaar voor de derde keer in Zeeland. De laatste twee keer had ik Goes overgeslagen omdat andere dorpen en steden in hun beschrijvingen mooier leken. Deze keer ben ik dus wel in Goes geweest. En ik wil je graag adviseren om Goes niet over te slaan bij een bezoek aan Zeeland. Goes is namelijk prachtig. Indrukwekkende gebouwen, mooie pleinen, heerlijke horeca en een bijzondere haven.

De haven van Goes is omgeven met gerestaureerde monumentale panden en er liggen vaak bijzondere schepen. Op loopafstand van het centrum ligt dit kleine knusse haventje met rondom liggende goede restaurants. De haven heeft een beschermd stadsgezicht. Volgens velen is de haven een van de mooiste plekjes van Zeeland. Oordeel zelf, maar het is in ieder geval een echt hoogtepunt b…