Doorgaan naar hoofdcontent

Havana

Capitool Havana
Havana bruist!

San Cristobal de la Habana is de hoofdstad van het Caribische eiland Cuba. Havana is een van de interessantse steden van dit eiland dat nog steeds de tijd van de revolutie ademt.
Havana Vieja (de oude stad) ondergaat een opknapbeurt aan diverse koloniale en monumentale gebouwen. Dit wordt allemaal bekostigd door de UNESCO. Havana staat op de erfgoedlijst van deze organisatie. Het oude centrum is prima te voet te belopen. Neem ook de tijd om verder te gaan dan de opgeknapte buurten en loop binnen in de veelal vervallen gedeelten van deze stad, waar mensen nog op straat leven en de tijd lijkt stil te staan.


Het Capitolio staat in het centrum van de stad. Hier is het Ministerie van Wetenschap, Technologie en Milieu gevestigd. Het is een kopie van het Capitool in Washington. In het centrum staan verder gebouwen uit verschillende tijden.
De Malecon is een acht kilometer boulevard die de oude stad verbindt met de buitenwijken. Je vindt hier vooral flanerende mensen, muzikanten en ze dient als ontmoetingsplaats voor Cubanen. Een tochtje met een Amerikaanse oldtimer over deze boulevard mag niet ontbreken.


Plein van de Revolutie - Havana
Het plaza de la Revolucion is een groot kaal plein waar Fidel zijn ellenlange speeches hield. Het plein ademt revolutie. Rond het plein liggen diverse overheidsgebouwen waarvan het Ministerie van Binnenlandse Zaken de opvallendste is. Op de gevel prijkt een enorme ijzeren afbeelding van Che Guevara, de held van de revolutie. Hier staat tevens het hoogste bouwwerk van de stad, het José Martí-monument, dat bestaat uit een 109 meter hoge toren en een 18 meter hoog standbeeld van de nationale held.


Havana was ook een van de lievelingssteden van Ernest Hemingway. Hij verbleef hier een lange tijd en schreef hier een aantal van zijn boeken. Hij had een eigen kamer in hotel . Hij bracht ook uren door op zijn boot, de Pilar, voor de kust van Cojimar. De inwoners van dit dorpje aan de kust, 10 km ten oosten van Havana, hebben er te zijner ere een monument opgericht. Ook de Bodeguita del Medio en El Floridita, waar Hemingway zijn geliefde cocktail dronk, ademen nog de geest van hem.

Bodeguita del Medio - Havana

Sigaren en rum zijn onlosmakelijk verbonden met Cuba. De Cubaanse sigaren staan bekend als de beste ter wereld. In de Partagasfabriek worden ze nog met de hand gerold. Rum wordt gebruikt als basis voor de vele cocktails. De mojito en de cuba libre zijn Cuba's bekendste, maar ook de daiquiri wordt hier veel gedronken en was favoriet bij Hemingway.Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Samos - de stranden

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos met mijn vriendin en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. Samos is een afwisselend en gastvrij eiland waar nog echte rust heerst.

Verwacht op Samos geen Nederlandse zandstranden. De meeste stranden bestaan uit kiezels. Dat is wel zo prettig anders word je gezandstraald. Het kan hier behoorlijk waaien. De stranden liggen vaak verborgen in baaien, meestal daar waar de weg ophoudt. Je parkeert je auto zo ongeveer op het strand. In plaats van parkeergeld betaal je alleen voor een bedje en een parasol.

Lemonakia Lemonakia is het eerste strand dat je tegenkomt als je naar het westen rijdt vanuit het toeristische stadje Kokkari. Het ligt …

De Etna

De trekpleister van Sicilië is de nog altijd werkende vulkaan de Etna. De vulkaan ligt op het oostelijk deel van Sicilië tussen de grote steden Catania en Messina en is onderdeel van het nationaal Mount Etnapark. De Etna is ruim 3000 meter hoog, heeft meerdere kraters en is een van de actiefste vulkanen op Aarde. Op de hellingen vind je fruitboomgaarden en wijngaarden die goed gedijen op de vruchtbare vulkanische bodem. De Etna is te bezoeken aan zowel de noordkant als aan de zuidkant. Mijn vriendin en ik hebben beide locaties bezocht. Hiervoor hebben we twee dagen uitgetrokken.


Etna Nord
Vanaf ons hotel Donna Carmela rijden we via Fornazzo de Via Mareneve de Etna op. Onderweg maken de fruitboomgaarden en groene bossen al gauw plaats voor de zwarte lava. We proberen een glimp op te vangen van de Etna, maar jammer genoeg is het erg bewolkt. Bij een parkeerplaats stoppen we toch even. Heel even is er iets meer zicht en zien we de top van Etna.

Even zijn we stil, want de meest actieve vul…