Doorgaan naar hoofdcontent

Rotterdam: Manhattan aan de Maas

Rotterdam is een dynamische wereldstad aan het water. Rotterdam staat internationaal bekend als een van de grootste havens van de wereld. Dat het water en de havens altijd al een belangrijke rol hebben gespeeld is zichtbaar aan de vele oude binnenhavens, brede kades en monumentale pakhuizen.
Rotterdam is een metropool die zich in hoog tempo blijft ontwikkelen en daarom ook de modernste stad van Nederland is. Je vindt hier architectuur, kunst, cultuur en design, winkels, attracties, festivals, restaurants en parken.

kop van Zuid met de Erasmusbrug


Waterfront
De oude haven is onderdeel van het Waterfront, dat bestaat uit vele binnenstadhavens zoals het Haringvliet, de Wijnhaven en de Leuvehaven. Vanaf de terrassen heb je een mooi uitzicht op de oude schepen. Een opvallende verschijning zijn de kubuswoningen (Blaakse Bos) van architect Piet Blom. Hier ligt ook de Willemsbrug. Een ander deel van het Waterfront is de Boompjeskade, een groene wandelpromenade met lindebomen.

Blaakse Bos Rotterdam

Hotel New York Rotterdam
Kop van Zuid
Vroeger vond je hier zwoegende havanarbeiders en afscheidnemende emigranten, nu is het een modern uitgaansgebied met theater, cafés en restaurants. Een van de hotels is hotel New York. Dit voormalige directiegebouw van de Holland-Amerikalijn heeft ook een goed en gezellig restaurant met een uitgebreide oesterbar.
Erasmusbrug Rotterdam
De Kop van Zuid wordt gekenmerkt door oude gebouwen die een nieuwe bestemming hebben gekregen. De Erasmusbrug, uitgegroeid tot het icoon van de stad, verbindt het centrum met de Kop van Zuid. De Maastoren is met 165m het hoogste gebouw van Nederland.Delfshaven
Het historische Delfshaven is een pittoresk deel van Rotterdam. Het gebied hoorde ooit bij Delft. De Pelgrimsvaderskerk herinnert aan de gevluchte puriteinen die na hun verblijf in Delfshaven naar Amerika trokken en New England stichtten. Delfshaven vormde tevens een belangrijke plek voor de VOC. Nu is het een heerlijke plek om te dwalen langs de grachten met de historische panden en binnenplaatsen. Er bevinden zich gezellige winkeltjes, distilleerderijen en ateliers.

Delfshaven Rotterdam
Delfshaven Rotterdam
Euromast
De Euromast is de hoogste uitkijktoren van Nederland. De toren is in 1960 gebouwd vanwege de Floriade. Op 100 meter heb je een panoramisch uitzicht. De Euroscoop, een roterende lift, brengt je naar 185 meter.
Slapen kun je er ook. Op 100 meter bevinden zich twee suites, de Heaven & Stars. Beloning: je eigen hoogstgelegen balkon exclusief voor jou.

Rotterdam aan de Maas

Er zijn nog vele andere bezienswaardigheden en attracties:
Walk of Fame Rotterdam

  • Beurstraverse (Koopgoot): winkelpromenade, onder straatniveau, loopt onder de Coolsingel.
  • Nederlands fotomuseum
  • De Kuip: stadion van Feijenoord waar ook concerten en rondleidingen plaatsvinden.
  • Diergaarde Blijdorp: bekend om zijn Oceanium.
  • Ahoy: een van de grootste overdekte evenementshallen van Nederland.
  • Haventour: Spido biedt rondvaarten door de wateren rondom Rotterdam. Met beeld en geluid wordt je geïnformeerd over de vaarroute en de bezienswaardigheden.
  • Walk of Fame: Rotterdam heeft zijn eigen Walk of Fame met hand- en voetafdrukken van bekende artiesten, acteurs en sporters uit Nederland maar ook daarbuiten.

Koopgoot Rotterdam

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.