Doorgaan naar hoofdcontent

Wijnen uit de Achterhoek

Het verhaal achter Nederlandse wijn

De bodem van de Nederlandse Achterhoek is zeer geschikt om wijnstokken aan te planten. Mede door verbeterde vinificatietechnieken en de verdere veredeling van druivenrassen is dit mogelijk geworden. Menig Achterhoekse boer zag wel brood in deze nieuwe vorm van landbouw en wisselden hun veebedrijf in voor een wijnboerderij.

In 2004 begint het Cooperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers, een samenwerkingsverband tussen 12 Achterhoekse wijnboeren, met professionele hulp van gerenommeerde wijnmakers uit Zuid-Afrika (Oliver Meckler) en Duitsland (Marcus Regnery) druiven te verbouwen. Doel is een zo hoog mogelijke kwaliteitswijn te produceren. De 12 individuele bedrijven produceren gezamenlijk hun wijnen. Ze controleren elkaar op kwaliteit en kunnen door hun gezamenlijke volume voldoen aan de vraag.

Na zes jaar groei zijn de druivenstruiken volwassen en worden er uitstekende witte, rode en rosé wijnen geproduceerd. De boeren hebben de juiste balans gevonden, want hun wijnen hebben inmiddels diverse prijzen gewonnen. De KLM serveert de Johanitter wijn vanaf november 2010 in hun Business Class.

Vanaf 2015, als de kwaliteit van de druivenstruiken hun top heeft bereikt, kan Nederland gaan meetellen als één van de wijnlanden van de wereld.

Wijnroutes

Aan de hand van drie wijnroutes kan men met de wijngaarden kennis maken:


  • De westelijke route is zo’n 55 kilometer lang en loopt in de streek rond Vorden-Lochem-Ruurlo. Onderweg worden vier wijngaarden aangedaan. 
  • De oostelijke route gaat door de omgeving van Groenlo-Aalten-Winterswijk en is zo’n 65 kilometer lang met zes wijngaarden aan de route. 
  • De zuidelijke wijnroute is zo’n 78 kilometer, gaat door de omgeving Doetinchem-Montferland en kan tot de helft worden ingekort. Aan de route zijn zes wijngaarden. 


Bijna elke wijngaard kan worden bezocht. Soms is de wijngaard alleen open voor de verkoop van de wijn, maar in de meeste gevallen worden er arrangementen aangeboden inclusief proeverij van de verschillende soorten wijn. Een rondleiding door wijngaard en bottelarij hoort daar vaak bij.
Lees meer

Overnachten: Hotel Bon'Aparte (zeer goed ontbijt en diner)
Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.