Doorgaan naar hoofdcontent

Kaapstad: Stadswandeling

Kaapstad is een compacte stad en daardoor zeer geschikt om per voet te verkennen. Om de stad te verkennen kun je de volgende stadswandeling doen:
begin in Kloof Street ter hoogte van Rheede straat. Start met een lekkere kop koffie bij Vida e Caffé. Dit is de plek waar modellen, studenten en creatieve mensen vertoeven. Hier zitten o.a. de televisiestudio's. Loop verder Kloof Street af, steek de weg over en ga Long Street in. Op de hoek vind je de Baths. In Long Street wisselen cafes, antiekzaken, kledingwinkels, souvenirwinkels en boekhandels elkaar af. Zowel overdag als 's avonds is het hier druk, want ook vind je hier restaurants en veel uitgaansleven.
Ga bij het kruispunt van de Wale Street linksaf. Steek Loop Street, Bree Street en Buitengragt over. Je komt nu in de wijk Bo Kaap, vanouds de moslimwijk. Kleurrijk en een wereldje op zich. Je vind hier o.a. het BoKaap museum. Ga voor een snack naar Rose's Corner Cafe.

Bo Kaap Kaapstad

Sla iets verder rechtsaf Chiappini Street in, zonder meer het mooiste straatje hier. Ga naar 3 blokken rechtsaf Longmarket Street in, ga een blok naar beneden en sla linksaf Rose Street in. Om de hoek van Shortmarket Street zit Streetwires, een fabriekje waar ze van alles maken van kralen. Op de eerste verdieping vind je de winkel. Mocht je iets willen kopen, koop het dan hier.
Loop terug naar boven en sla rechtsaf Chiappini Street in. Sla linksaf bij Strand en steek over en volg het bordje van Cape Quarter. Loop door o.a. Loader Street, Smids Street en Waterkant Street en ga onder het poortje naar Cape Quarter (naast het winkeltje van Africa Nova). Hier vind je gerestaureerde pakhuizen, die nu bestaan uit restaurants en kantoren. Je kunt hier lunchen en dineren in o.a. Tank (sushi) en Andiamo (Italiaans).
Loop via de Waterkantstreet richting centrum tot je op Long Street bent. Ga rechtsaf en bij Shortmarket Street linksaf, Burgstraat rechtsaf. Je komt nu op Green Market. Hier kun je souvenirs inslaan. Eet een gezond broodje bij Kauai.
Volg de Burg Street richting de Tafelberg en sla bij de Wale Street linksaf. Aan het eind oversteken en steek vervolgens dwars door de Companies Garden, de groene long van Kaapstad. Hier zetelt ook de regering van Zuid-Afrika. In het Tuinhuys verblijft de president als hij in Kaapstad is. Steek bij de uitgang de straat over en ga even binnen kijken bij het Mount Nelson hotel. Je kunt hier een High Tea gebruiken met heerlijke gebakjes. Hier eindigt ook de wandeling.

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.