Doorgaan naar hoofdcontent

Maleisië: Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië. De stad heeft bijna twee miljoen inwoners en heeft een diversiteit aan wijken: Chinatown, Little India en de moderne en vooral hoge gebouwen die sinds de jaren negentig van de twintigste eeuw de skyline bepalen. Voorbeeld hiervan zijn zijn de Petronas Towers.

Shopping Kuala Lumpur

Chinatown is overdag de place to be en dan vooral Petaling street. Hier zijn veel marktjes.
Het centrum van Kuala Lumpur wordt ook wel de Golden Triangle genoemd. Hier ligt ook Bukit Bintang. Bukit Bintang (ook wel Bintang Walk genoemd) is één lange straat met shopping malls, restaurantjes, barretjes en kleine winkeltjes. Het is er bijna 24 uur per dag sfeervol en gezellig. In de avond is het een plek waar de locale bevolking aan het winkelen is. Bintang Walk ligt eigenlijk tussen BB Plaza en Starhill Gallery in.
Voor het koloniale verleden kun je een wandeling maken rondom het Merdekaplein.

Merdekaplein Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is een drukke stad. Als je bijv. door Chinatown loopt is het een drukte van belang, vooral nabij Petaling street. Wil je toch even de drukte ontlopen en een rustig plekje zoeken voor bijvoorbeeld een lunch, probeer dan eens de Old China Cafe, een uiterst sfeervol restaurant in Chinatown dat Peranakan (ook Nyonya genoemd) cuisine serveert. Dit is een combinatie van kookstijlen uit Maleisië en China. Deze worden gekenmerkt door zoete, zure, hete en scherpe smaken.


Petronas Twin Towers KL
Eten op straat in KL
Voor 's avonds eten op straat ga je naar Jalan Alor. Vroeger was hier het red light district. Het is hier een gezellige drukte. Het lijkt primitief, maar je kunt hier goed eten voor weinig.
Voor uitzicht over de stad kun je naar de Petronas Towers. Ga vroeg in de ochtend, want er worden maar 1200 mensen per dag toegelaten. Je gaat met de lift naar de brug tussen de twee torens, op de 42e verdieping. De KL tower brengt je nog hoger, omdat je hier helemaal naar boven gaat, tot bijna 421m. Je hebt hier een fantastisch uitzicht op de Twin Towers.
Het openbaar vervoer is prima geregeld. Er zijn bovengrondse metrolijnen, een magneet metro en een monorail.
Bezienswaardigeheden net buiten KL zijn de Batu Caves, de Shah Alam moskee, de tinfabrieken en het Formule 1 circuit van Sepang.

Overnachten kan in het Swiss Garden Hotel of het Crowne Plaza HotelPopulaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.