Doorgaan naar hoofdcontent

Lissabon

Lissabon is de hoofdstad van Portugal en samen met Porto de belangrijkste plaats van het land. Lissabon is een ruim opgezette stad met brede avenues en grote pleinen, maar heeft ook leuke steegjes en oude stadswijken, zoals Alfama. Lissabon wordt wel de witte stad genoemd en is aan te raden voor een romantisch weekend. Je vindt er intieme terrasjes, wijdse panorama's en lekkere eetgelegenheden. Vooral de sardientjes van de grille zijn hier een specialiteit.
De stad ligt aan de Taag en is bekend om zijn fadomuziek, azulejos, de pasteitjes uit Belem en natuurlijk de authentieke trams.


De rijke historie vind je in de wijk Bélem. Onderweg passeer je het Monument van de Ontdekkingen, waar je even kunt chillen en de Portugese historische figuren kunt bewonderen. In Bélem bevindt zich de Torre de Bélem en het Jeronimosklooster. Bij Casa Pastéis kun je genieten van het beroemde Portugese gebak, de klassiek zoete pasteitjes.

De Baixa (benedenstad) is het centrum van de stad, de Bairro Alto herbergt de leukste restaurantjes en uitgaansgelegenheden zoals de fadobarretjes. Hier word je begluurd vanaf de balkons. Alfama is een echte volkswijk met steile straatjes en steegjes.Lissabon heeft zijn eigen Golden Gate Bridge (Ponte 25 abril) die leidt naar o.a. een kopie van het Jezusbeeld van Rio de Janeiro en de meest toeristische tramlijn van de stad: Lijn 28. Deze toeristische tram leidt je door heel Lissabon.


Het "nieuwe centrum" ligt op het Expo terrein met een winkelcentrum, de Vasca da Gamatoren en een kabelbaan. Hier ligt ook de 17km lange brug.
Een aanrader is ook de wijk Cacilhas, die aan de andere kant van de Taag ligt. Vanaf hier hebt je prachtig uitzicht op Lissabon.

Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Samos - de stranden

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos met mijn vriendin en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. Samos is een afwisselend en gastvrij eiland waar nog echte rust heerst.

Verwacht op Samos geen Nederlandse zandstranden. De meeste stranden bestaan uit kiezels. Dat is wel zo prettig anders word je gezandstraald. Het kan hier behoorlijk waaien. De stranden liggen vaak verborgen in baaien, meestal daar waar de weg ophoudt. Je parkeert je auto zo ongeveer op het strand. In plaats van parkeergeld betaal je alleen voor een bedje en een parasol.

Lemonakia Lemonakia is het eerste strand dat je tegenkomt als je naar het westen rijdt vanuit het toeristische stadje Kokkari. Het ligt …

De Etna

De trekpleister van Sicilië is de nog altijd werkende vulkaan de Etna. De vulkaan ligt op het oostelijk deel van Sicilië tussen de grote steden Catania en Messina en is onderdeel van het nationaal Mount Etnapark. De Etna is ruim 3000 meter hoog, heeft meerdere kraters en is een van de actiefste vulkanen op Aarde. Op de hellingen vind je fruitboomgaarden en wijngaarden die goed gedijen op de vruchtbare vulkanische bodem. De Etna is te bezoeken aan zowel de noordkant als aan de zuidkant. Mijn vriendin en ik hebben beide locaties bezocht. Hiervoor hebben we twee dagen uitgetrokken.


Etna Nord
Vanaf ons hotel Donna Carmela rijden we via Fornazzo de Via Mareneve de Etna op. Onderweg maken de fruitboomgaarden en groene bossen al gauw plaats voor de zwarte lava. We proberen een glimp op te vangen van de Etna, maar jammer genoeg is het erg bewolkt. Bij een parkeerplaats stoppen we toch even. Heel even is er iets meer zicht en zien we de top van Etna.

Even zijn we stil, want de meest actieve vul…