Doorgaan naar hoofdcontent

Langs de Wadden

Tijdens een week vakantie hebben mijn vriendin en ik met onze hond vele uitstapjes gemaakt vanuit ons vakantiehuis op het Landal Natuurdorp aan het Lauwersmeer. In een serie fotoblogs neem ik je mee op wandelingen langs het Lauwersmeer en de aanliggende bossen, bezienswaardigheden rondom het Lauwersmeer en langs de Wadden. Ik laat je kennismaken met Groningse en Friese dorpen, de steden Groningen en Dokkum en met de zeehonden van de Waddenzee.

Zeehonden spotten op de Waddenzee met de Silverwind

Ik ben met de Silverwind de Waddenzee opgegaan op zoek naar zeehonden. De Waddenzee staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het is ’s werelds grootste aaneengesloten systeem van zand- en moddervlakten die droogvallen tijdens eb. Een gek gevoel dat je de zeebodem kunt aanraken zonder nat te worden.

R.J. Cleverinsluizen Lauwersoog

De R.J. Cleveringsluizen, die het Lauwersmeer en de Waddenzee scheiden, zijn spuisluizen of keersluizen. Ze zorgen dat het water vanuit het Lauwersmeer op de Waddenzee wordt geloosd. Dit kan alleen bij laag water in de Waddenzee.

Met de Silverwind de Waddenzee op

Het was een ideale avond om met de boot de Wadden op te gaan. Er stond weinig wind, de zon scheen en de cola smaakte heerlijk. Ik zat op een mooi plekje om het achterdek. De kapitein vertelde ondertussen allerlei wetenswaardigheden over de Wadden, de zeehonden en de eilanden Ameland en Schiermonnikoog.

Zeehonden op een van de drooggevallen delen van de Wadden
De zeehonden zoeken bij laag water de drooggevallen zandplaten op. In de Waddenzee bestaan er twee soorten zeehonden: de gewone en de grijze. De jongen van de gewone zeehond kunnen gelijk na de geboorte zwemmen, de jongen van de grijze zeehond worden geboren op een hoger gelegen plek. Na drie weken gaan ze naar het water en leren ze zwemmen.

Vissersmonument Moddergat

Het vissersmonument in Moddergat herinnert aan de vissers die tijdens de storm in maart 1883 zijn omgekomen. Van de 22 tjalken zijn er 17 vergaan. Slechts één bemanningslid kon op Schiermonnikoog worden gered.

Zonsondergang Moddergat

Dit plekje in Moddergat is een favoriete plek van fotografen. De vergane paaltjes geven de ondergaande zon een extra dimensie. Loop vanuit de dijkweg de trap bij het vissersmonument op. Aan de ander kant van de dijk zie je rechts beneden bij het wad de beroemde paaltjes.


Waddenburger en kibbelingspies bij restaurant Waddengenot - Lauwersoog

Wie van hamburgers houdt is bij restaurant Waddengenot in de haven van Lauwersoog aan het goede adres. Ze serveren hier supergrote Waddenburgers. Voor de visliefhebber is de kibbelingspies een aanrader. En vergeet de Blondie niet: witte chocolade brownie met cranberries. Lekker als toetje of bij de koffie.

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be