Haarlem

Teylers, Frans Hals, Bavo, Grote Markt. Ik heb het over de hoofdstad van Noord-Holland Haarlem. Een prachtige monumentale binnenstad die de sfeer ademt van de Gouden Eeuw. De stad met een hoog terrassendichtheid en een aantrekkelijk winkelhart is in 2013 al voor de derde keer tot winkelstad van Nederland gekozen. Het handeldrijven zit al sinds de 17e eeuw in de genen van Haarlem. De gouden straatjes, zoals de Koningsstraat met maar liefst 17 rijksmonumenten en de Warmoesstraat met winkeltjes en restaurantjes herinneren aan deze tijd.
Gravestenenbrug Haarlem

De stad ligt aan de rivier de Spaarne in de regio Kennemerland, dat met het Nationaal Park Zuid-Kenemerland over een uniek natuurgebied beschikt in de achtertuin van Haarlem. De stad is centraal gelegen in de buurt van de grote badplaatsen Noordwijk, Bloemendaal en Zandvoort.

Haarlem is ook een stad van kunst en cultuur en heeft met het Teylers Museum en Frans Hals Museum twee belangrijke cultuurinstellingen te bieden.


De bekendste Haarlemmer is een vrouw: Kenau Simonsdochter Hasselaer, die samen met Wigbolt Ripperda de strijd aanging met de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Ze beschermden Haarlem zo ruim een half jaar tegen de bezetters. Hun leven is verfilmd onder de titel 'Kenau' met in de hoofdrollen Monic Hendrickx en Barry Atsma.

Haarlem
Frans Hals MuseumStadswandeling | Teylers Museum

Andre van Luttikhuizen