Wij Willem

De geschiedenis van ons Koningshuis herleeft in de multimediale tentoonstelling 'Wij Willem' in Paleis Het Loo te Apeldoorn.

De koningen Willem I, II en III staan centraal in de vertelling over hun leven en de rol die zij speelden in de totstandkoming van onze monarchie. Schilderijen en beelden komen tot leven, speciale effecten zorgen ervoor dat je je waant in de 19e eeuw en d.m.v. filmscènes maak je zelf deel uit van de verhaal.

Napoleon en Thorbecke
Via 4 ruimtes loop je van scene naar scene door het leven aan het hof van de 19e eeuw. In de eerste ruimte word je voorgesteld aan de koningen en hun tijdgenoten. De tweede ruimte bestaat uit een minitheater met o.a. de aankomst van Willem I in Scheveningen, de slag bij Waterloo en de afscheiding van België. Kunststukken uit de eigen collectie van het paleis worden op een bijzondere wijze geïntegreerd in het verhaal.

Tentoonstelling Wij Willem - Paleis Het Loo
De derde ruimte vertelt over het aannemen van de grondwet, het overlijden van Willem II en de regeerperiode van Willem III vanuit Paleis het Loo.
In de laatste ruimte vertelt Emma, regentes voordat Wilhelmina koningin wordt, over de overgang naar de moderne invulling van het koningschap.

De tentoonstelling 'Wij Willem' loopt nog t/m 27 april 2014.

Andre van Luttikhuizen