Doorgaan naar hoofdcontent

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren.
Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen.

Doesburg

De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de beste 100 van Nederland. Begin hier bijvoorbeeld met een een kopje koffie met appeltaart. Direct tegenover de Waag staat in dezelfde bouwstijl het stadhuis.

Stadhuis en Waag Doesburg

Via een route langs hofjes, nostalgische gebouwen en huizen, stadsmuren, musea (o.a. het mosterdmuseum) kom je via de Markt, met in het midden de Martinikerk, weer bij de Waag. Gebruik hier bij voorkeur de lunch of geniet, als je wat verder in de middag arriveert, hier van een heerlijk biertje.


Dat Doesburg een stad aan het water is wordt gekenmerkt doordat er een aantal grachten liggen die verdeeld zijn over de hoge linie (noordoostelijk van de stad gelegen) en de lage linie (zuidelijk van de stad gelegen). Zowel de IJssel als de Oude IJssel, die hier in de IJssel uitmondt, stromen langs Doesburg. Vooral de Oude IJssel vormt met het achterland een prachtig landschap. Hier liggen een paar mooie stranden met recreatiemogelijkheden. Zo bevinden zich er campings en liggen er mooi aangelegde jachthavens met boten van allerlei formaat.

Oude IJssel


Wilt u weten hoe de boeren vroeger mosterd maakten? Kom dan naar het mosterdmuseum. De oude fabriek is in 1974 uitgebreid tot een werkend museum. Vragen waarom er zoveel mosterd werd gegeten en hoe de mensen thuis mosterd maakten worden hier beantwoord. En natuurlijk neem je een potje mosterd mee voor thuis.
Doesburg is één van de mooiste en gezelligste Hanzesteden aan de IJssel. Een overzichtelijk, historisch en vriendelijk stadje met vele fraaie gerestaureerde monumenten. Geniet van kunst, cultuur, winkeltjes en gezellige restaurants. Jan Vijn schreef een gedicht over deze stad.



Onderstaande video geeft een korte impressie van Doesburg.
.


Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be