Mosterdstad Doesburg

Martinikerk Doesburg
Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren.
Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen.
Stadhuis en Waag DoesburgStadswandeling Doesburg
De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de beste 100 van Nederland. Begin hier bijvoorbeeld met een een kopje koffie met appeltaart. Direct tegenover de Waag staat in dezelfde bouwstijl het stadhuis. Via een route langs hofjes, nostalgische gebouwen en huizen, stadsmuren, musea (o.a. het mosterdmuseum) kom je via de Markt, met in het midden de Martinikerk, weer bij de Waag. Gebruik hier bij voorkeur de lunch of geniet, als je wat verder in de middag arriveert, hier van een heerlijk biertje.Dat Doesburg een stad aan het water is wordt gekenmerkt doordat er een aantal grachten liggen die verdeeld zijn over de hoge linie (noordoostelijk van de stad gelegen) en de lage linie (zuidelijk van de stad gelegen). Zowel de IJssel als de Oude IJssel, die hier in de IJssel uitmondt, stromen langs Doesburg. Vooral de Oude IJssel vormt met het achterland een prachtig landschap. Hier liggen een paar mooie stranden met recreatiemogelijkheden. Zo bevinden zich er campings en liggen er mooi aangelegde jachthavens met boten van allerlei formaat.

Oude IJssel

Wilt u weten hoe de boeren vroeger mosterd maakten? Kom dan naar het mosterdmuseum. De oude fabriek is in 1974 uitgebreid tot een werkend museum. Vragen waarom er zoveel mosterd werd gegeten en hoe de mensen thuis mosterd maakten worden hier beantwoord. En natuurlijk neem je een potje mosterd mee voor thuis.
Doesburg is één van de mooiste en gezelligste Hanzesteden aan de IJssel. Een overzichtelijk, historisch en vriendelijk stadje met vele fraaie gerestaureerde monumenten. Geniet van kunst, cultuur, winkeltjes en gezellige restaurants. Jan Vijn schreef een gedicht over deze stad.


 Genieten in Stadsbierhuys De Waag

Onderstaande video geeft een korte impressie van Doesburg.
.


Andre van Luttikhuizen