Hunebedden

In een vlak land als Nederland zijn nagenoeg geen bergen of rotsen te vinden. De enige die tot de categorie berg behoren zijn o.a, de Geulhemmerberg en de Cauberg in  Limburg. In de provincie Drenthe, en voor een klein deel in Groningen, vind je wel rotsblokken, die soms meerdere tonnen wegen. Deze hunebedden die als grafkelders dienden voor vele generaties, zijn prehistorische rotsblokken die 5000 jaar oud zijn.

Een van de twee hunebedden bij Havelte
De rotsblokken zijn eigenlijk zwerfkeien die miljoenen jaren geleden tijdens de ijstijd vanuit Scandinavië naar Nederland zijn geschoven.
De hunebed hoofdstad van Nederland is Borger. Hier ligt tevens het grootste hunebed van Nederland. In Borger staat ook het informatiecentrum.

Grootste hunebed in Borger

De hunebedden zijn allemaal in kaart gebracht met ligplaats en bijbehorende coördinaten. Zo zijn ze gemakkelijk via Google Maps of via de navigatiesystemen te vinden. Ze liggen nl. vaak een verscholen aan de provinciale weg, in het weiland, op de hei of onder de bomen. Wel liggen ze aan diverse fietsroutes.Meer info over hunebedden op de Hunebedwijzer of Hunebedden in Nederland.
Overnachten: Buitenherberg Ter Linde in Zuidwolde (goede menukaart)

Andre van Luttikhuizen