Italië: Umbrië

Umbrië is een regio midden in Italië en wordt ook wel het groene hart genoemd. Schilderachtige dorpjes, kastelen en kloosters liggen verspreid over de vlaktes en glooiende heuvels. Ongerepte natuur, kunst en architectuur, de beroemde keuken en de vele festivals maken Umbrië uniek. Umbrië is verdeeld in noordelijk en zuidelijk deel.

Noord Umbrië
De toeristische steden in het noorden zijn Gubbio met zijn Palazzo dei Consoli, de hoofdstad Perugia met zijn Palazzo dei Priori en de Galleria Nazionale dell'Umbria en Assisi met de San Francesco Basiliek. Daarnaast heeft het twee mooie parken: die van Monte Cucco en van Monte Subasio.
Wie vanuit het westen Umbrië binnenrijdt zal als eerste kennsimaken met het Trasimeense meer. De leukste plaatsjes rond het meer zijn Passignano en Castiglione. In het meer liggen twee eilanden: Polvese en Maggiore.

Passignano aan het Trasimeense meer


Zuid Umbrië
Zuid Umbrië is bergachtig met de topper Monti Sibillini. Veel water ook met als hoogtepunt de Cascata della Marmore watervallen. De bezienswaardige steden zijn Orvieto, Todi, Spoleto en Terni.

Todi: Piazza del Popolo
Tussen Todi en Orvieto ligt het Parco Fluviale del Tevere, dat o.a. bestaat uit een stuwmeer.Andre van Luttikhuizen