Doorgaan naar hoofdcontent

Keulen: de hipste stad van Duitsland

Keulen is de 4e stad van Duitsland en ligt in de deelstaat Nordrein Westfalen aan de Rijn. Bekend vanwege de Eau de Cologne (Kölnisch Wasser) is het, nadat het platgebombardeerd is in de 2e Wereldoorlog, uitgegroeid tot een van de rijkste en hipste steden van Duitsland. Keulen heeft veel te bieden: van carnaval tot handelsbeurzen en van kerstmarkten tot een rijk cultureel erfgoed.
Het eerste wat je ziet als je Keulen nadert is de Dom. Samen met de Romaanse kerk Gross St. Martin vormt hij het silhouet van Keulen.
Altstadt Keulen

De Dom
De Dom, die gewijd is aan Petrus en Maria, is bijna 160 meter hoog en daarmee de 2e kathedraal van Europa. Bij de voltooiing was hij zelfs het grootste gebouw ter wereld.
De echte liefhebber mag zeker de binnenzijde niet missen. Je vindt hier o.a. de gouden schrijn van de heilige drie koningen, het altaar en het koorgestoelte. Voor de sportieveling is de trap bestaande uit 533 treden een uitdaging. De beloning is een prachtig uitzicht.


Dom van Keulen
Musea
Achter de Dom bevindt zich museum Ludwig. Het museum heeft een fraaie tentoonstelling van avantgardistische kunst en popart. Je vindt hier werken van o.a. Andy Warhol en Roy Liechtenstein en de grootste collectie schilderijen van Pablo Picasso in Duitsland. Daarnaast is het bijbehorende restaurant een aanrader.

Op de Roncalliplatz staat het Romeins-Germaans museum. Achter de grote glazen pui bevindt zich een enorme verzameling van archeologische  vondsten uit de oudheid, van de Romeinse tijd tot aan het begin van de Middeleeuwen.

Een bijzonder museum is het Chocolademuseum. Gelegen op een schiereiland omvat de tentoonstelling 3000 jaar geschiedenis van chocolade. Er is een chocoladebron waar je een wafel in de stromende chocolade mag steken. Een winkel vol chocolade lekkernij en een restaurant met heerlijke koffie en diverse taarten maken het geheel tot een geweldige ervaring. Wifi is hier ook vrij beschikbaar.

Chocolademuseum Keulen
Pleinen
De belangrijkste pleinen in het centrum van Keulen zijn o.a.:
  • Neumarkt: plein voor diverse evenementen zoals kerst-, rommel- en boekenmarkten
  • Vismarkt
  • Alter Markt: the place to be tijdens het carnaval. Hier staat ook het raadhuis
  • Heumarkt: hier vind je bijna alle grote bierbrouwerijen

Oude Stad
Het mooiste zicht op de oude stad heb je vanaf de Hohernzollern Brug of vanaf de Deutzer Brug. De eerste brug is zelf ook zeer bijzonder. Niet vanwege dat het een spoorbrug is, maar vanwege de vele sloten die door verliefde stellen aan de brug zijn bevestigd als teken van eeuwige liefde en trouw.

Vanaf de bruggen heb je mooi zicht op de gekleurde (stapel)huisjes met hun smalle gevels die strak naast elkaar staan. Samen met de smalle straatjes (gasse), kasseiweggetjes en de torens van de Dom en de Gross St. Martin bepalen ze het straatbeeld van de oude stad. Op elke hoek vind je een pleintje, een theater of een kroegje, waar je een Kölsch kunt drinken.




Het mooiste zicht over geheel Keulen heb je vanaf de LVR Toren. Een lift brengt je tot de 28e verdieping en vervolgens loop je via een trap naar de 29e verdieping. Een deur geeft toegang tot een door plexiglas beschermd plateau waar vandaan je op ruim 100 meter hoogte een 360 graden zicht hebt op Keulen. De Rijn, de Dom en de diverse wijken zijn te bewonderen. Voor een goed zicht op de oude stad is de ochtend de beste tijd om de toren te bezoeken.

Zicht op Keulen van de LVR toren

Bovenstaande bezienswaardigheden zijn slechts een fractie van wat Keulen te bieden heeft. Het is mogelijk om met een kabelbaan over de Rijn te glijden, de dierentuin kan bezocht worden, er is een mogelijkheid om Keulen per Segway samen met een gids te doen, je kunt uitgebreid winkelen en nog veel meer musea bezoeken of oude gebouwen bezichtigen. En natuurlijk lekker flaneren langs de Rijn. Kortom: Keulen is een prima bestemming voor een weekendje weg.

Kroeg
Lintgasse
Chocolademuseum
Station


Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La