Fotografie: compacte spiegelreflex

Compacte Systeemcamera's (CSC) zijn camera's met een grote beeldsensor en verwisselbare objectieven zoals die ook in de spiegelreflexcamera's zijn te vinden. Het compacte wordt verkregen door het weglaten van de spiegel in de behuizing. Het objectief komt zo dichter op de beeldsensor te staan waardoor de camera en objectief aanzienlijk verkleind kunnen worden. Het resultaat: beeldkwaliteit van een spiegelreflexcamera in de behuizing van een compactcamera!
Wil je geen zware cameratas sjouwen en toch mooie plaatjes schieten tijdens je vakantie, als je door een drukke stad loopt of op een gezellig feest bent dan is een spiegelloze systeemcamera een zeer goed alternatief voor een spiegelreflex. En je kunt natuurlijk gewoon lenzen wisselen net als bij een spiegelreflex. De lenzen zijn overigens ook nog lichter en compacter. Het gewicht van een systeemcamera, die wel zwaarder is dan de echte compactcamera's (Ixus-serie Canon), hangt natuurlijk wel af van welke lens er aan wordt bevestigd.
De systeemcamera's bestaan pas 3 jaar, maar ze vinden reeds hun weg naar de consument. Het MicroFourThirds-systeem van Olympus en Panasonic debuteerde in 2008. Olympus heeft al zijn troeven op deze camera gezet met de populaire PEN-serie en verkoopt nog maar één spiegelreflexmodel en zelfs die gaat uit productie. Andere producenten zijn:  Sony met de NEX en Samsung met de NX, in 2011 kwam Pentax met de Q en Nikon met de Nikon 1-camera's. FujiFilm en Leica komen volgend jaar met een compacte systeemcamera. Het wachten is echter nog op een Canon.


Andre van Luttikhuizen