Guatemala: Antigua

Spectaculair ingebed tussen drie vulkanen in de vallei van Panchoy ligt de best bewaarde Spaanse koloniale stad van Centraal Amerika: Antigua. Koloniale gebouwen, gekleurde huizen, Middeleeuwse hobbelige straatkeien, kerken, ruïnes en parkjes, dat is Antigua in het kort. Dolen door de historische straatjes van Antigua is een belevenis. Gun jezelf een blik op de patio's die verscholen liggen achter enorme deuren.

Klokkentoren Antigua
Tijdens de Spaanse overheersing was Antigua de hoofdstad van Midden-Amerika. De stad is door aardverschuivingen een paar keer verlegd. Na vele aardbevingen waarvan degene in 1773 de grootste was, is de hoofdstad verhuisd naar Guatemala stad. De vele (kerk)ruïnes zijn stille getuigen van deze grillen van de natuur. ‘La Antigua Guatemala’, zoals de stad officieel heet, staat op de UNESCO wereldlijst van beschermd cultureel erfgoed.

Kerkruïne Antigua

Antigua is hét centrum in Midden-Amerika om goed en goedkoop Spaans te leren. Er zijn hier tientallen taalscholen.  Het is veel goedkoper dan studeren in Spanje en je krijgt altijd een privé-leraar. Een cursus Spaans is mooi te combineren met vrijwilligerswerk: helpen op schooltjes, verzorging van ouderen of gehandicapten, want Guatemala is nog zeer arm.

Het knusse Parque Central is het kloppend hart van Antigua. Het park werd ooit aangelegd voor stierengevechten en parades. Het centraal gelegen park is nu een heerlijke plek de stad aan je voorbij te laten trekken onder het genot van een kopje koffie. Natuurlijk kun je ook je Spaans nog even door nemen. Andere koloniale aanraders zijn het klooster Las Capuchinas en de kathedralen Santo Domingo en Iglesia de Nuestra Señora de la Merced.Antigua wordt omgeven door drie spectaculaire vulkanen: Acatenango (3976 m), Fuego (3763 m) en Agua (3766 m). De Fuego is een nog actieve vulkaan.
Guatemala is ook bekend om zijn weefkunst. Een van de populaire souvenirs in Antigua zijn de omslagdoeken die door de vrouwelijke Maya's gedragen worden. Voor sieraden ga je naar de jadewinkel.


Andre van Luttikhuizen