100 jaar Alfa Romeo


Alfa Romeo bestond in 2010 100 jaar. Een mooie mijlpaal voor dit sportieve merk. Speciaal voor dit jubileum zijn er twee exclusieve uitvoeringen gemaakt: de MiTo en de 159 Centenario. Maar in de afgelopen 100 jaar zijn er vele juweeltjes voorbij gekomen, die alle een unieke plaats innemen in de Alfa geschiedenis.
Alfa Romeo werd in 1910 opgericht onder de naam A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabbrica Automobill). Met de eerste Alfa (24 HP) werd direct gescoord in de autosport. Tijdens de 1e wereldoorlog werden er producten gemaakt voor het leger en werd Nicola Romeo de grote baas.


Het logo is een aantal keer veranderd maar altijd is de combinatie van de grasslang van het Visconti familiewapen met het rode kruis van het stadswapen van Milaan gebleven. Naast het logo is de grille een van de meeste herkenbare stijlelementen.
In de formule 1 was Alfa Romeo ook succesvol. Luigi Fagioli en Tazio Nuvolari waren de bekendste coureurs. Ook won Alfa Romeo 4 maal de 24 uur van Le Mans, de 24 uur van Spa-Francorchamps en de Mille Miglia. De meest succesvolle racewagen was de 8C 2300.
Nu heeft Alfa Romeo de Centenario modellen, maar de meest sportieve uitvoeringen kregen en krijgen het klavertjevier (Quadrifoglio) logo mee.
Beroemde namen uit het verleden zoals 6C, 8C, Giulia en Giulietta doen opnieuw hun intrede. De 8C Competizione en Spider zijn daar een mooi voorbeeld van. De nieuwe Giulietta is net uit en is genomineerd voor auto van het jaar 2011. De Giulia zal volgen als opvolger van de 159. Ook staan er twee SUV's op stapel.
FIAT is inmiddels eigenaar van Alfa Romeo, maar Alfa Romeo zal zich blijven onderscheiden door de sportieve uitstraling en het kenmerkende lijnenspel dat de Alfa Romeo zijn schoonheid geeft.Andre van Luttikhuizen