Doorgaan naar hoofdcontent

Fotografie Tips

Foto's lijken soms saai omdat men niet durft te experimenteren. Zelfs de mooiste plekken op Aarde worden eentonig. Hieronder volgt een aantal tips om creatiever om te gaan met fotografie. Oefen veel zodat je er handigheid in krijgt. Maak in het begin een foto op de 'normale' manier en maak er ook een paar vanuit andere perspectieven. Je zult zien dat als je ze later terug kijkt je de 'creatieve' foto's bij blijven.

Flamingo - Bonaire

  • Wees voorbereid: zoek zoveel mogelijk uit over je reisbestemming, zodat je ter plekke niet voor verrassingen komt te staan of dat je net een speciale dag of festiviteit mist. 
  • De ochtendstond heeft goud in de mond: sta vroeg op om foto's te maken. Het is dan vaak rustig en het licht is dan erg mooi. 
  • Gebruik een zonnekap: een zonnekap zorgt dat er voor dat er geen hinderlijke schitteringen op je lens vallen. Je foto's zijn contrastrijker, zeker op zonnige plekken. En bij een paar spatjes doet de zonnekap als regenkap. 
  • Zorg voor een backupsysteem: een backup is eigenlijk noodzakelijk. Een geheugenkaartje kan kwijt raken, nat worden, haperen. Als je elke dag je gemaakte foto's overzet op een backup voorkom je dat je hele series foto's zou kwijtraken. Goed backupsystemen zijn externe (usb) schijven, soms met viewer, of een laptop. 
  • Kijk om je heen: kijk niet alleen maar door je lens. Geniet van je reis en omgeving en maak foto's om herinneringen te maken. 
  • Silhouetten: experimenteer eens door tegen de zon in te fotograferen. Je onderwerp zal dan zwart aftekenen. Ook de lichtmeting baseren op de lucht heeft als resultaat dat je onderwerp als silhouete wordt weergegeven. 
  • Verhouding lucht/voorgrond: kies bij landschappen voor de zgn. regel van derden. Dit betekent dat je foto voor eenderde uit lucht bestaat en tweederde uit de voorgrond of omgekeerd. Dit brengt meer dynamiek in je foto. 
  • Zwart-Wit fotografie: wil je zwart-wit foto's, maak de foto's dan toch in kleur, zodat je achteraf de volledige controle hebt over de tonen en de kwaliteit van afbeelding.
  • Scherp: stel bij portretten altijd scherp op de ogen en kies het grootst mogelijke diafragma (kleinste getal). 
  • Houd de camera eens bewust scheef of fotografeer eens vanuit onverwachte hoek, bijvoorbeeld van onderaf of juist van bovenaf.
  • Bewaar niet alle foto's. Neem de tijd om ze te bekijken en wees kritisch. Gooi alleen die weg die je niets zeggen.

    Populaire posts van deze blog

    Route 62

    Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

    Stadswandeling Maastricht

    Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be

    Mosterdstad Doesburg

    Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be