Doorgaan naar hoofdcontent

Arequipa

Arequipa is een Peruaanse stad in de Andes en ligt op 2300 meter. Arequipa heeft de bijnaam 'Witte Stad' vanwege de vele gebouwen die zijn opgetrokken uit het zilverwitte tufgesteente sillar, dat door de vulkaan Misti is uitgestoten . De stad ligt sprookjesachtig aan de voet van drie actieve vulkanen: El Misti, El Picchu Picchu en El Chachani.

Arequipa

Arequipa is een plezierige stad om te voet te verkennen. Het centrum is gezellig, de mensen vriendelijk en de bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. De stad van de eeuwige lente is een van de mooiste steden van Peru.

Plaza de Armas
Het centrale plein is het mooiste plein van Peru en een groene oase in de stad. Rondom staan er koloniale gebouwen, zuilengalerijen, restaurants en kerken. De enorme kathedraal neemt de gehele breedte van het plein in beslag.

Zuilengalerij Plaza de Armas - Arequipa

Overdag heerst er een gezellige drukte. Neem plaats op een bankje en geniet van het levendige plein of kies een mooi plekje bij een van de café's op de eerste verdieping van de zuilengalerij. Hier wordt goede koffie en cappuccino geserveerd. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over het plein. Ook 's avonds als het plein sfeervol is verlicht, is het hier goed toeven.

Plaza de Armas - Arequipa

Markt
De overdekte markt van San Camilo is niet echt toeristisch, dus voor mij de reden om een kijkje te nemen. Zodra je binnen bent komen de geuren en kleuren je tegemoet.  De grote overdekte hal beschikt over alle dagelijkse behoeften, zoals groenten, fruit, vlees, vis, kruiden, elektronica en kleding.

San Camilo markt - Arequipa

Santa Catalina klooster
In het historische centrum van Arequipa ligt het Santa Catalina klooster, een van de belangrijkste toeristische attracties. Het is een stad binnen de stad en ooit bedoeld om dochters van de voornaamste families van de stad te beschermen. Het klooster heeft straatjes, pleintjes en binnenplaatsen. De kleuren zijn voornamelijk blauw en rood. Tot 1970 was het klooster compleet afgesloten voor de buitenwereld. Tegenwoordig kun je er een rondleiding krijgen. Je mag bijna alles bekijken, behalve een deel dat nog steeds door nonnen in afzondering wordt bewoond.

Santa Catalina klooster

Museo Santuarios Andinos
De trekpleister van dit musem is nogal macaber. Het gaat namelijk om het bevroren lichaam van een mummy die de naam Juanita heeft gekregen. Juanita was de eerste mummy van 17 die tijdens een expeditie in de jaren 90 werd gevonden, nadat ze eeuwen onder het ijs had gelegen van de Ampato vulkaan. Deze 'ijsprinses van de Andes' is model voor de vele jonge kinderen tussen de 12 en 16 jaar die tijdens de Incatijd ritueel werden geofferd om de goden gunstig te stemmen.

Tijdens een video over de expeditie wordt verslag gedaan van de bizarre vondst van de goed geconserveerde lichamen. Een gids neemt je mee langs een aantal ruimtes met o.a. beelden, sieraden en foto's. Aan het eind sta je ineens oog in oog met Juanita, of zoals ik met een van de andere meisjes, omdat Juanita voor onderzoek om een andere locatie was.


Na een intensieve dag kun je je 's avonds culinair laten verwennen in een van de vele restaurants in Arequipa. Mijn tips: ZigZag en Sambambaias



Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be