Arequipa

Arequipa is een Peruaanse stad in de Andes en ligt op 2300 meter. Arequipa heeft de bijnaam 'Witte Stad' vanwege de vele gebouwen die zijn opgetrokken uit het zilverwitte tufgesteente sillar, dat door de vulkaan Misti is uitgestoten . De stad ligt sprookjesachtig aan de voet van drie actieve vulkanen: El Misti, El Picchu Picchu en El Chachani.

Arequipa

Arequipa is een plezierige stad om te voet te verkennen. Het centrum is gezellig, de mensen vriendelijk en de bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. De stad van de eeuwige lente is een van de mooiste steden van Peru.

Plaza de Armas
Het centrale plein is het mooiste plein van Peru en een groene oase in de stad. Rondom staan er koloniale gebouwen, zuilengalerijen, restaurants en kerken. De enorme kathedraal neemt de gehele breedte van het plein in beslag.

Zuilengalerij Plaza de Armas - Arequipa
Overdag heerst er een gezellige drukte. Neem plaats op een bankje en geniet van het levendige plein of kies een mooi plekje bij een van de café's op de eerste verdieping van de zuilengalerij. Hier wordt goede koffie en cappuccino geserveerd. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over het plein. Ook 's avonds als het plein sfeervol is verlicht, is het hier goed toeven.

Plaza de Armas - Arequipa

Markt
De overdekte markt van San Camilo is niet echt toeristisch, dus voor mij de reden om een kijkje te nemen. Zodra je binnen bent komen de geuren en kleuren je tegemoet.  De grote overdekte hal beschikt over alle dagelijkse behoeften, zoals groenten, fruit, vlees, vis, kruiden, elektronica en kleding.

San Camilo markt - Arequipa

Santa Catalina klooster
In het historische centrum van Arequipa ligt het Santa Catalina klooster, een van de belangrijkste toeristische attracties. Het is een stad binnen de stad en ooit bedoeld om dochters van de voornaamste families van de stad te beschermen. Het klooster heeft straatjes, pleintjes en binnenplaatsen. De kleuren zijn voornamelijk blauw en rood. Tot 1970 was het klooster compleet afgesloten voor de buitenwereld. Tegenwoordig kun je er een rondleiding krijgen. Je mag bijna alles bekijken, behalve een deel dat nog steeds door nonnen in afzondering wordt bewoond.

Santa Catalina klooster

Museo Santuarios Andinos
De trekpleister van dit musem is nogal macaber. Het gaat namelijk om het bevroren lichaam van een mummy die de naam Juanita heeft gekregen. Juanita was de eerste mummy van 17 die tijdens een expeditie in de jaren 90 werd gevonden, nadat ze eeuwen onder het ijs had gelegen van de Ampato vulkaan. Deze 'ijsprinses van de Andes' is model voor de vele jonge kinderen tussen de 12 en 16 jaar die tijdens de Incatijd ritueel werden geofferd om de goden gunstig te stemmen.

Tijdens een video over de expeditie wordt verslag gedaan van de bizarre vondst van de goed geconserveerde lichamen. Een gids neemt je mee langs een aantal ruimtes met o.a. beelden, sieraden en foto's. Aan het eind sta je ineens oog in oog met Juanita, of zoals ik met een van de andere meisjes, omdat Juanita voor onderzoek om een andere locatie was.


Na een intensieve dag kun je je 's avonds culinair laten verwennen in een van de vele restaurants in Arequipa. Mijn tips: ZigZag en SambambaiasAndre van Luttikhuizen

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen