Doorgaan naar hoofdcontent

Arequipa

Arequipa is een Peruaanse stad in de Andes en ligt op 2300 meter. Arequipa heeft de bijnaam 'Witte Stad' vanwege de vele gebouwen die zijn opgetrokken uit het zilverwitte tufgesteente sillar, dat door de vulkaan Misti is uitgestoten . De stad ligt sprookjesachtig aan de voet van drie actieve vulkanen: El Misti, El Picchu Picchu en El Chachani.

Arequipa

Arequipa is een plezierige stad om te voet te verkennen. Het centrum is gezellig, de mensen vriendelijk en de bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. De stad van de eeuwige lente is een van de mooiste steden van Peru.

Plaza de Armas
Het centrale plein is het mooiste plein van Peru en een groene oase in de stad. Rondom staan er koloniale gebouwen, zuilengalerijen, restaurants en kerken. De enorme kathedraal neemt de gehele breedte van het plein in beslag.

Zuilengalerij Plaza de Armas - Arequipa
Overdag heerst er een gezellige drukte. Neem plaats op een bankje en geniet van het levendige plein of kies een mooi plekje bij een van de café's op de eerste verdieping van de zuilengalerij. Hier wordt goede koffie en cappuccino geserveerd. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over het plein. Ook 's avonds als het plein sfeervol is verlicht, is het hier goed toeven.

Plaza de Armas - Arequipa

Markt
De overdekte markt van San Camilo is niet echt toeristisch, dus voor mij de reden om een kijkje te nemen. Zodra je binnen bent komen de geuren en kleuren je tegemoet.  De grote overdekte hal beschikt over alle dagelijkse behoeften, zoals groenten, fruit, vlees, vis, kruiden, elektronica en kleding.

San Camilo markt - Arequipa

Santa Catalina klooster
In het historische centrum van Arequipa ligt het Santa Catalina klooster, een van de belangrijkste toeristische attracties. Het is een stad binnen de stad en ooit bedoeld om dochters van de voornaamste families van de stad te beschermen. Het klooster heeft straatjes, pleintjes en binnenplaatsen. De kleuren zijn voornamelijk blauw en rood. Tot 1970 was het klooster compleet afgesloten voor de buitenwereld. Tegenwoordig kun je er een rondleiding krijgen. Je mag bijna alles bekijken, behalve een deel dat nog steeds door nonnen in afzondering wordt bewoond.

Santa Catalina klooster

Museo Santuarios Andinos
De trekpleister van dit musem is nogal macaber. Het gaat namelijk om het bevroren lichaam van een mummy die de naam Juanita heeft gekregen. Juanita was de eerste mummy van 17 die tijdens een expeditie in de jaren 90 werd gevonden, nadat ze eeuwen onder het ijs had gelegen van de Ampato vulkaan. Deze 'ijsprinses van de Andes' is model voor de vele jonge kinderen tussen de 12 en 16 jaar die tijdens de Incatijd ritueel werden geofferd om de goden gunstig te stemmen.

Tijdens een video over de expeditie wordt verslag gedaan van de bizarre vondst van de goed geconserveerde lichamen. Een gids neemt je mee langs een aantal ruimtes met o.a. beelden, sieraden en foto's. Aan het eind sta je ineens oog in oog met Juanita, of zoals ik met een van de andere meisjes, omdat Juanita voor onderzoek om een andere locatie was.


Na een intensieve dag kun je je 's avonds culinair laten verwennen in een van de vele restaurants in Arequipa. Mijn tips: ZigZag en SambambaiasReacties

Populaire posts van deze blog

Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en ligt als een druppel onder India. Het eiland heeft een rijke en roerige geschiedenis gehad. De voorouders van de huidige Singalezen waren de Singali en zij introduceerden het Boeddhisme. Tijdens de Middeleeuwen kwamen er Tamils vanuit India naar Sri Lanka. Vanaf het moment dat zij een koninkrijk stichtten in Jaffna is de relatie tussen hen en de Singalezen er niet beter op geworden. Verscheidene oorlogen resulteerden uiteindelijk in een bloedige burgeroorlog die eindigde in 2009.


Vanaf de 16e eeuw heeft Sri Lanka Europese een aantal overheersers gehad. De Portugezen kwamen als eerste gevolgd door de Nederlanders en de Engelsen. In 1948 werd Sri Lanka afhankelijk.


Sri Lanka heeft verschillende namen gehad waarvan Ceylon de bekendste is. Colombo is de commerciële hoofdstad, maar is dat niet altijd geweest. Anuradhapura en Polonnaruwa zijn oude hoofdsteden en staan op de Unesco werelderfgoed-lijst.


Ondanks de overheersingen en oorlogen is …

De legende van de leeuwenrots

Er was eens een koning die had twee zonen. De oudste zoon Kasyapa zou de troonopvolger zijn, maar er was een probleem. Hij was een bastaard, dus de kans op het koningschap was nihil. Kasyapa wilde niet het risico nemen dat zijn jongere halfbroer koning zou worden dus besloot hij zowel zijn vader als zijn halfbroer Mogallan te vermoorden. Nadat hij zijn vader had vermoord vluchtte Mogallan. Daarop  kroonde Kasyapa zichzelf tot koning.


Kasyapa werd koning en zocht een goede plek voor zijn paleis dat niet zomaar  kon worden ingenomen. Het werd de Leeuwenrots in Sigiriya. Bovenop de ruim 200 meter hoge kolos werd een prachtig paleis gebouwd met alles erop en eraan. Het mocht de koning aan niets ontbreken. Zo was er behalve een kasteel een zwembad, een tuin met fonteinen en een spiegelmuur. Uiteindelijk kwam zijn jongere halfbroer Mogallan na 11 jaar met een leger terug. Hij won de strijd en Kasyapa pleegde zelfmoord.


Tegenwoordig is de leeuwenrots het hoogtepunt van een reis door Sri Lank…

De Tempel van de Tand

Kandy is de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka en na Colombo de grootste stad van het eiland. Toch hangt hier een relaxte sfeer die voornamelijk wordt veroorzaakt door de ligging aan een groot meer en natuurlijk aan de inwoners zelf. Sinds 1988 staat Kandy op de Unesco Werelderfgoedlijst. In deze spirituele stad staat de wereldberoemde Tempel van de Tand.


De Dalada Maligawa, zoals de Tempel van de Tand officieel heet, ligt prachtig aan het meer op korte afstand van het centrum van Kandy. Volgens de overlevering zou hier een hoektand van Boeddha bewaard worden. Verwacht niet dat je de tand te zien krijgt, want die wordt veilig bewaard.


Volgers van Boeddha komen uit diverse landen speciaal hierheen om een glimp op te vangen van de tand. Op deze heilige plek voeren monniken diverse rituelen uit. Onder begeleiding van muziek wordt de ceremonie uitgevoerd. Het spirituele effect wordt versterkt door de geur van wierook, doordringende muziek en biddende mensen.

Als bezoeker mag je d…

De foto en zijn verhaal - februari 2018

Februari is de maand van de wintersport. Het is al weer 10 jaar geleden dat ik voor het laatst op skivakantie was. Dat was in Zell am See in Oostenrijk.


Zell am See is een authentiek stadje met een autovrij centrum. Het ligt prachtig aan de oevers van de Zellersee en is omringd door bergen. Een tikje mondain is het, maar wel sportief en Zell am See kent een eigen skigebied, de Schmittenhöhe. De in totaal 77 km piste zijn zeer afwisselend en bieden mooie uitzichten op het meer en het dorp. Andere skigebieden in de buurt zijn de Maiskogel en de gletsjer van de Kitzsteinhorn in Kaprun waar je met de skibus gratis naartoe kunt.

Zell am See kent verschillende gezellige terrasjes, waarvan enkele uitkijken uit op het meer. Het stadje is met name populair onder (oudere) jongeren.


Down town Kaapstad te voet

Eind 2015 waren we drie dagen in Kaapstad. We sliepen in de Walden House in de wijk Tamboerskloof, op een steenworp afstand van de beroemde Tafelberg. Op de laatste dag van ons verblijf besloten we vanaf ons overnachtingsadres te lopen naar de Waterfront, het toeristisch uitgaansgebied in de havens. Het werd een flinke wandeling.


We liepen vanaf de Walden House linksaf de Buitengracht op. Vergeet niet af en toe achterom te kijken want anders zou je een prachtig uitzicht op de Tafelberg missen. We daalden langzaam af en onze eerste stop werd El Camino, een kleine koffietent aan de rand van de moslimwijk Bo-Kaap. Terwijl ik buiten wat foto's nam, knoopte mijn vriendin een praatje aan met de eigenaar, een jongeman uit Litouwen.
Vanaf El Camino liepen we naar Streetwires. Hier kun je handgemaakte Zuidafrikaanse relatiegeschenken van draad en kralen kopen. Natuurlijk kun je een kijkje nemen in hun atelier waar alles vervaardigd wordt.


Slenterend door Bo-Kaap kwamen we uit bij het Batav…