Machu Picchu

Wie Peru zegt, zegt Machu Picchu. Dit wereldwonder is voor velen de reden om naar Peru te gaan en het hoogtepunt van je reis door Zuid-Amerika. Machu Picchu (Oude Piek) is een van de archeologische sites die niet door de Spaanse veroveraars van Zuid-Amerika is vernietigd. Gelukkig lag deze stad zo goed verborgen dat hij pas in 1866 werd gevonden door een Duitse goudzoeker die de stad plunderde en de schatten verkocht aan musea in Europa. Pas nadat Hiram Bingham de stad in 1911 herontdekte, kreeg de Incastad aandacht door een artikel in National Geographic. Inmiddels staat Machu Picchu op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Machu Picchu - Peru

De laatste halte op weg naar Machu Picchu is Aguas Calientes, een dorp aan de voet van Machu Picchu dat voornamelijk bestaat uit overnachtingsadressen en eetgelegenheden. Ook is er een overdekte markt.
Aguas Calientes of Pueblo Machu Picchu, zoals het dorp ook wel wordt genoemd, is per trein te bereiken of per voet over het Incapad. Beide trajecten starten in Ollantaytambo. De treinreis is een leuke ervaring. De trein is luxe en heeft een panoramadak dat uitzicht biedt op de omringende bergtoppen die steeds verder naar elkaar toe kruipen. Het traject loopt evenwijdig aan de heilige Urubambarivier.

Aguas Calientes - Peru

Vanaf Aguas Calientes is het mogelijk om het wereldwonder per voet bergop te bereiken via een klim van 350 meter, maar de makkelijke manier is met een busje vanuit het dorp, dat je via een slingerweg en haarspeldbochten naar de ingang brengt.

Zodra je binnen bent moet je nog een stukje door wat struikgewas lopen voordat de eerste contouren van de heilige stad zichtbaar worden. De eerste kennismaking is overweldigend en als je wat verder klimt wordt het uitzicht steeds spectaculairder. Zorg dat je vroeg bent, zodat je het mooiste licht hebt voor je foto's.

Machu Picchu - Peru
De spectaculaire ligging van Machu Picchu wordt deels veroorzaakt door de berg die je achter de Incastad ziet liggen. De 2700 meter hoge top van de Huayna Picchu (jonge berg) is ook onder begeleiding per voet te bereiken.

Geniet van de omgeving met de prachtige natuur en de bijzondere bouwwerken. Beklim de terrassen en vind steeds weer een ander uitzicht op deze magische stad. Spot een lama of sluit je ogen en spring vijf eeuwen terug in de tijd. De toeristen verdwijnen en maken plaats voor de Inca bevolking.

Heb je alles gezien? Dan is het tijd om je bezoek formeel vast te leggen. Bij de uitgang ligt een stempelkussen waarmee je je bezoek aan deze heilige stad kunt bevestigen met een stempel in je paspoort. Zo heb je een bijzondere herinnering aan je bezoek aan Machu Picchu.

Wetenswaardigheden
  • Bereid je goed voor als je op eigen gelegenheid gaat
  • Vooraf boeken: excursies, trein, Inca Trail en beklimming Huayna Picchu
  • Gelimiteerd aantal toeristen per dag
  • De Inca Trail kun je zo zwaar maken als je zelf wilt door te kiezen voor 2, 4 of meerdere dagen. Ben je nieuwsgierig naar de trail kijk dan eens op deze site: De Inca Trail.
  • Een gids is onmisbaar als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van deze magische plek.

Restauranttip in Aguas Calientes: Tree House

Machu Picchu - Peru

Andre van Luttikhuizen

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen