Doorgaan naar hoofdcontent

Machu Picchu

Wie Peru zegt, zegt Machu Picchu. Dit wereldwonder is voor velen de reden om naar Peru te gaan en het hoogtepunt van je reis door Zuid-Amerika. Machu Picchu (Oude Piek) is een van de archeologische sites die niet door de Spaanse veroveraars van Zuid-Amerika is vernietigd. Gelukkig lag deze stad zo goed verborgen dat hij pas in 1866 werd gevonden door een Duitse goudzoeker die de stad plunderde en de schatten verkocht aan musea in Europa. Pas nadat Hiram Bingham de stad in 1911 herontdekte, kreeg de Incastad aandacht door een artikel in National Geographic. Inmiddels staat Machu Picchu op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Machu Picchu - Peru

De laatste halte op weg naar Machu Picchu is Aguas Calientes, een dorp aan de voet van Machu Picchu dat voornamelijk bestaat uit overnachtingsadressen en eetgelegenheden. Ook is er een overdekte markt.
Aguas Calientes of Pueblo Machu Picchu, zoals het dorp ook wel wordt genoemd, is per trein te bereiken of per voet over het Incapad. Beide trajecten starten in Ollantaytambo. De treinreis is een leuke ervaring. De trein is luxe en heeft een panoramadak dat uitzicht biedt op de omringende bergtoppen die steeds verder naar elkaar toe kruipen. Het traject loopt evenwijdig aan de heilige Urubambarivier.

Aguas Calientes - Peru

Vanaf Aguas Calientes is het mogelijk om het wereldwonder per voet bergop te bereiken via een klim van 350 meter, maar de makkelijke manier is met een busje vanuit het dorp, dat je via een slingerweg en haarspeldbochten naar de ingang brengt.

Zodra je binnen bent moet je nog een stukje door wat struikgewas lopen voordat de eerste contouren van de heilige stad zichtbaar worden. De eerste kennismaking is overweldigend en als je wat verder klimt wordt het uitzicht steeds spectaculairder. Zorg dat je vroeg bent, zodat je het mooiste licht hebt voor je foto's.

Machu Picchu - Peru
De spectaculaire ligging van Machu Picchu wordt deels veroorzaakt door de berg die je achter de Incastad ziet liggen. De 2700 meter hoge top van de Huayna Picchu (jonge berg) is ook onder begeleiding per voet te bereiken.

Geniet van de omgeving met de prachtige natuur en de bijzondere bouwwerken. Beklim de terrassen en vind steeds weer een ander uitzicht op deze magische stad. Spot een lama of sluit je ogen en spring vijf eeuwen terug in de tijd. De toeristen verdwijnen en maken plaats voor de Inca bevolking.

Heb je alles gezien? Dan is het tijd om je bezoek formeel vast te leggen. Bij de uitgang ligt een stempelkussen waarmee je je bezoek aan deze heilige stad kunt bevestigen met een stempel in je paspoort. Zo heb je een bijzondere herinnering aan je bezoek aan Machu Picchu.

Wetenswaardigheden
  • Bereid je goed voor als je op eigen gelegenheid gaat
  • Vooraf boeken: excursies, trein, Inca Trail en beklimming Huayna Picchu
  • Gelimiteerd aantal toeristen per dag
  • De Inca Trail kun je zo zwaar maken als je zelf wilt door te kiezen voor 2, 4 of meerdere dagen. Ben je nieuwsgierig naar de trail kijk dan eens op deze site: De Inca Trail.
  • Een gids is onmisbaar als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van deze magische plek.

Restauranttip in Aguas Calientes: Tree House

Machu Picchu - Peru

Reacties

Populaire posts van deze blog

Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en ligt als een druppel onder India. Het eiland heeft een rijke en roerige geschiedenis gehad. De voorouders van de huidige Singalezen waren de Singali en zij introduceerden het Boeddhisme. Tijdens de Middeleeuwen kwamen er Tamils vanuit India naar Sri Lanka. Vanaf het moment dat zij een koninkrijk stichtten in Jaffna is de relatie tussen hen en de Singalezen er niet beter op geworden. Verscheidene oorlogen resulteerden uiteindelijk in een bloedige burgeroorlog die eindigde in 2009.


Vanaf de 16e eeuw heeft Sri Lanka Europese een aantal overheersers gehad. De Portugezen kwamen als eerste gevolgd door de Nederlanders en de Engelsen. In 1948 werd Sri Lanka afhankelijk.


Sri Lanka heeft verschillende namen gehad waarvan Ceylon de bekendste is. Colombo is de commerciële hoofdstad, maar is dat niet altijd geweest. Anuradhapura en Polonnaruwa zijn oude hoofdsteden en staan op de Unesco werelderfgoed-lijst.


Ondanks de overheersingen en oorlogen is …

De legende van de leeuwenrots

Er was eens een koning die had twee zonen. De oudste zoon Kasyapa zou de troonopvolger zijn, maar er was een probleem. Hij was een bastaard, dus de kans op het koningschap was nihil. Kasyapa wilde niet het risico nemen dat zijn jongere halfbroer koning zou worden dus besloot hij zowel zijn vader als zijn halfbroer Mogallan te vermoorden. Nadat hij zijn vader had vermoord vluchtte Mogallan. Daarop  kroonde Kasyapa zichzelf tot koning.


Kasyapa werd koning en zocht een goede plek voor zijn paleis dat niet zomaar  kon worden ingenomen. Het werd de Leeuwenrots in Sigiriya. Bovenop de ruim 200 meter hoge kolos werd een prachtig paleis gebouwd met alles erop en eraan. Het mocht de koning aan niets ontbreken. Zo was er behalve een kasteel een zwembad, een tuin met fonteinen en een spiegelmuur. Uiteindelijk kwam zijn jongere halfbroer Mogallan na 11 jaar met een leger terug. Hij won de strijd en Kasyapa pleegde zelfmoord.


Tegenwoordig is de leeuwenrots het hoogtepunt van een reis door Sri Lank…

De Tempel van de Tand

Kandy is de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka en na Colombo de grootste stad van het eiland. Toch hangt hier een relaxte sfeer die voornamelijk wordt veroorzaakt door de ligging aan een groot meer en natuurlijk aan de inwoners zelf. Sinds 1988 staat Kandy op de Unesco Werelderfgoedlijst. In deze spirituele stad staat de wereldberoemde Tempel van de Tand.


De Dalada Maligawa, zoals de Tempel van de Tand officieel heet, ligt prachtig aan het meer op korte afstand van het centrum van Kandy. Volgens de overlevering zou hier een hoektand van Boeddha bewaard worden. Verwacht niet dat je de tand te zien krijgt, want die wordt veilig bewaard.


Volgers van Boeddha komen uit diverse landen speciaal hierheen om een glimp op te vangen van de tand. Op deze heilige plek voeren monniken diverse rituelen uit. Onder begeleiding van muziek wordt de ceremonie uitgevoerd. Het spirituele effect wordt versterkt door de geur van wierook, doordringende muziek en biddende mensen.

Als bezoeker mag je d…

De foto en zijn verhaal - februari 2018

Februari is de maand van de wintersport. Het is al weer 10 jaar geleden dat ik voor het laatst op skivakantie was. Dat was in Zell am See in Oostenrijk.


Zell am See is een authentiek stadje met een autovrij centrum. Het ligt prachtig aan de oevers van de Zellersee en is omringd door bergen. Een tikje mondain is het, maar wel sportief en Zell am See kent een eigen skigebied, de Schmittenhöhe. De in totaal 77 km piste zijn zeer afwisselend en bieden mooie uitzichten op het meer en het dorp. Andere skigebieden in de buurt zijn de Maiskogel en de gletsjer van de Kitzsteinhorn in Kaprun waar je met de skibus gratis naartoe kunt.

Zell am See kent verschillende gezellige terrasjes, waarvan enkele uitkijken uit op het meer. Het stadje is met name populair onder (oudere) jongeren.


Down town Kaapstad te voet

Eind 2015 waren we drie dagen in Kaapstad. We sliepen in de Walden House in de wijk Tamboerskloof, op een steenworp afstand van de beroemde Tafelberg. Op de laatste dag van ons verblijf besloten we vanaf ons overnachtingsadres te lopen naar de Waterfront, het toeristisch uitgaansgebied in de havens. Het werd een flinke wandeling.


We liepen vanaf de Walden House linksaf de Buitengracht op. Vergeet niet af en toe achterom te kijken want anders zou je een prachtig uitzicht op de Tafelberg missen. We daalden langzaam af en onze eerste stop werd El Camino, een kleine koffietent aan de rand van de moslimwijk Bo-Kaap. Terwijl ik buiten wat foto's nam, knoopte mijn vriendin een praatje aan met de eigenaar, een jongeman uit Litouwen.
Vanaf El Camino liepen we naar Streetwires. Hier kun je handgemaakte Zuidafrikaanse relatiegeschenken van draad en kralen kopen. Natuurlijk kun je een kijkje nemen in hun atelier waar alles vervaardigd wordt.


Slenterend door Bo-Kaap kwamen we uit bij het Batav…