Doorgaan naar hoofdcontent

Machu Picchu

Wie Peru zegt, zegt Machu Picchu. Dit wereldwonder is voor velen de reden om naar Peru te gaan en het hoogtepunt van je reis door Zuid-Amerika. Machu Picchu (Oude Piek) is een van de archeologische sites die niet door de Spaanse veroveraars van Zuid-Amerika is vernietigd. Gelukkig lag deze stad zo goed verborgen dat hij pas in 1866 werd gevonden door een Duitse goudzoeker die de stad plunderde en de schatten verkocht aan musea in Europa. Pas nadat Hiram Bingham de stad in 1911 herontdekte, kreeg de Incastad aandacht door een artikel in National Geographic. Inmiddels staat Machu Picchu op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Machu Picchu - Peru

De laatste halte op weg naar Machu Picchu is Aguas Calientes, een dorp aan de voet van Machu Picchu dat voornamelijk bestaat uit overnachtingsadressen en eetgelegenheden. Ook is er een overdekte markt.
Aguas Calientes of Pueblo Machu Picchu, zoals het dorp ook wel wordt genoemd, is per trein te bereiken of per voet over het Incapad. Beide trajecten starten in Ollantaytambo. De treinreis is een leuke ervaring. De trein is luxe en heeft een panoramadak dat uitzicht biedt op de omringende bergtoppen die steeds verder naar elkaar toe kruipen. Het traject loopt evenwijdig aan de heilige Urubambarivier.

Aguas Calientes - Peru

Vanaf Aguas Calientes is het mogelijk om het wereldwonder per voet bergop te bereiken via een klim van 350 meter, maar de makkelijke manier is met een busje vanuit het dorp, dat je via een slingerweg en haarspeldbochten naar de ingang brengt.

Zodra je binnen bent moet je nog een stukje door wat struikgewas lopen voordat de eerste contouren van de heilige stad zichtbaar worden. De eerste kennismaking is overweldigend en als je wat verder klimt wordt het uitzicht steeds spectaculairder. Zorg dat je vroeg bent, zodat je het mooiste licht hebt voor je foto's.

Machu Picchu - Peru
De spectaculaire ligging van Machu Picchu wordt deels veroorzaakt door de berg die je achter de Incastad ziet liggen. De 2700 meter hoge top van de Huayna Picchu (jonge berg) is ook onder begeleiding per voet te bereiken.

Geniet van de omgeving met de prachtige natuur en de bijzondere bouwwerken. Beklim de terrassen en vind steeds weer een ander uitzicht op deze magische stad. Spot een lama of sluit je ogen en spring vijf eeuwen terug in de tijd. De toeristen verdwijnen en maken plaats voor de Inca bevolking.

Heb je alles gezien? Dan is het tijd om je bezoek formeel vast te leggen. Bij de uitgang ligt een stempelkussen waarmee je je bezoek aan deze heilige stad kunt bevestigen met een stempel in je paspoort. Zo heb je een bijzondere herinnering aan je bezoek aan Machu Picchu.

Wetenswaardigheden
  • Bereid je goed voor als je op eigen gelegenheid gaat
  • Vooraf boeken: excursies, trein, Inca Trail en beklimming Huayna Picchu
  • Gelimiteerd aantal toeristen per dag
  • De Inca Trail kun je zo zwaar maken als je zelf wilt door te kiezen voor 2, 4 of meerdere dagen. Ben je nieuwsgierig naar de trail kijk dan eens op deze site: De Inca Trail.
  • Een gids is onmisbaar als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van deze magische plek.

Restauranttip in Aguas Calientes: Tree House

Machu Picchu - Peru

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.