Marilyn Monroe 90 jaar

"What do i wear in bed? Chanel no 5 of course​" is een van de vele uitspraken van 's werelds meest beroemde actrice, Marilyn Monroe.
Marilyn Monroe - Amsterdam

Marilyn Monroe zou dit jaar 90 worden en daarom brengt de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam een ode aan Marilyn. Aan de hand van filmsscenes, foto's, objecten zoals fimscripts, filmcontracten en sieraden, wordt haar leven als actrice en stijlicoon in beeld gebracht in de prachtige ambiance van de kerk.

Marilyn wordt geboren in 1926 als Norma Jeane Mortensen. Haar leven kent vanaf het eerste begin al een slechte start en eigenlijk is dat nooit meer goed gekomen. Ze groeit op in pleeggezinnen en kindertehuizen. Via een vriendin van haar moeder, Grace, komt ze vaak in de bioscoop en raakt ze in de ban van Jean Harlow, een beroemde Hollywood actrice. Marilyn's filmleven komt in een stroomversnelling als Grace haar voogd wordt.
Ze begint met kleine rollen maar groeit als snel uit tot een groots actrice. Na opvallende bijrollen in 'The Asphalt Jungle' en de satire 'All About Eve' kreeg ze een contract bij 20th Century Fox. Ze breekt definitief door met 'Niagara' en 'Gentlemen prefer blondes'. Haar grootste filmshits zijn 'Some like it hot' en 'The seven year Itch.

Marilyn's sexy imago krijgt een enorme boost als ze naakt op de cover van de eerste Playboy verschijnt.

Ze is o.a. getrouwd geweest met Joe DiMaggio en Arthur Miller en heeft relaties gehad met Yves Montand en John F. Kenndy. Een huwelijksaanzoek van Frank Sinatra heeft ze afgeslagen.


Depressies, onzekerheden en verslaving aan alcohol en pillen worden haar op 5 augustus 1962 uiteindelijk fataal. Ze is waarschijnlijk gestorven aan een overdosis kalmeringsmiddelen.

Marilyn was een superster en een bijzonder persoon. Door de tentoonstelling leer je haar beter kennen en begrijp je waarom iedereen van jong tot oud haar kent. Bij leven legendarisch, maar sinds haar dood is Marilyn een mythe.

De expositie in de Nieuwe Kerk duurt van 1 oktober 2016 tot en met 5 februari 2017. 


Andre van Luttikhuizen

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen