Doorgaan naar hoofdcontent

Marilyn Monroe 90 jaar

"What do i wear in bed? Chanel no 5 of course​" is een van de vele uitspraken van 's werelds meest beroemde actrice, Marilyn Monroe.
Marilyn Monroe - Amsterdam

Marilyn Monroe zou dit jaar 90 worden en daarom brengt de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam een ode aan Marilyn. Aan de hand van filmsscenes, foto's, objecten zoals fimscripts, filmcontracten en sieraden, wordt haar leven als actrice en stijlicoon in beeld gebracht in de prachtige ambiance van de kerk.

Marilyn wordt geboren in 1926 als Norma Jeane Mortensen. Haar leven kent vanaf het eerste begin al een slechte start en eigenlijk is dat nooit meer goed gekomen. Ze groeit op in pleeggezinnen en kindertehuizen. Via een vriendin van haar moeder, Grace, komt ze vaak in de bioscoop en raakt ze in de ban van Jean Harlow, een beroemde Hollywood actrice. Marilyn's filmleven komt in een stroomversnelling als Grace haar voogd wordt.
Ze begint met kleine rollen maar groeit als snel uit tot een groots actrice. Na opvallende bijrollen in 'The Asphalt Jungle' en de satire 'All About Eve' kreeg ze een contract bij 20th Century Fox. Ze breekt definitief door met 'Niagara' en 'Gentlemen prefer blondes'. Haar grootste filmshits zijn 'Some like it hot' en 'The seven year Itch.

Marilyn's sexy imago krijgt een enorme boost als ze naakt op de cover van de eerste Playboy verschijnt.

Ze is o.a. getrouwd geweest met Joe DiMaggio en Arthur Miller en heeft relaties gehad met Yves Montand en John F. Kenndy. Een huwelijksaanzoek van Frank Sinatra heeft ze afgeslagen.


Depressies, onzekerheden en verslaving aan alcohol en pillen worden haar op 5 augustus 1962 uiteindelijk fataal. Ze is waarschijnlijk gestorven aan een overdosis kalmeringsmiddelen.

Marilyn was een superster en een bijzonder persoon. Door de tentoonstelling leer je haar beter kennen en begrijp je waarom iedereen van jong tot oud haar kent. Bij leven legendarisch, maar sinds haar dood is Marilyn een mythe.

De expositie in de Nieuwe Kerk duurt van 1 oktober 2016 tot en met 5 februari 2017. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Walking Dinner Amersfoort

Dit jaar was het mijn beurt om met twee collega's het jaarlijkse eindejaars uitje, dat bestaat uit een combinatie van gezellig tafelen met een activiteit te organiseren. We kozen voor een Walking Dinner in onze werkstad Amersfoort. 

Het Walking Dinner bestaat deze avond uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht, die elk in een ander restaurant werd geserveerd. Tussen de gerechten door wandelen we in twee groepen, elk onder begeleiding van een gids, door het oude centrum van Amersfoort.
Vanaf ons kantoor lopen we gezamenlijk naar restaurant Dara, waar het voorgerecht wordt geserveerd. Dara is een culinaire ontmoetingsplaats aan de Eemhaven in Amersfoort waar verrassende kleine gerechten (mezzes) uit verschillende streken worden geserveerd.

De eerste ronde van de wandeling door Amersfoort start om 18 uur. De ene helft van de collega's gaat mee met Femke, de andere helft met Norman. Denk je al veel te weten over Amersfoort dan kom je er met deze gidsen achter dat er no…

De foto en zijn verhaal - januari 2018

Tijdens mijn reis door Brazilië bezocht ik de Foz do Iguacu. Deze spectaculaire watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. Een van de activiteiten die ik heb ondernomen is met een speedboot op hoge snelheid over de rivier de Iguacu gevaren. Hoogtepunt van deze excursie was een gratis douche onder een van de watervallen.
Nadat we zijn ingestapt en onze poncho's en zwemvesten hebben aangetrokken varen we op hoge snelheid stroomopwaarts. We varen langs diverse watervallen richting Duivelskeel, een grote halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort.
Een eind voor deze waterval buigen we af. Aan het eind ligt een brede waterval. Het linker deel ziet er spectaculair uit. We liggen even stil en kijken naar het met geweld neerstortende water dat een gordijn van water veroorzaakt. De camera's en alle andere elektronica verdwijnen in een waterdichte ton die is vastgegespt aan de bodem. Ik doe de rits van de poncho dicht en trek het …

Seychellen

In 2001 maakte ik samen met mijn vriendin onder begeleiding van gids Layzar een safaritrip naar Tanzania. Na de overweldigende natuur en wildlife sloten we onze vakantie af op een tropische bestemming: De Seychellen.

De Seychellen, alleen bij de naam al denk je aan een tropische verrassing. En dat is het zeker. De eilandengroep ligt ten noorden van Madagaskar op ruim 1500 km ten oosten van Kenia. Na een lange busreis van Arusha in Tanzania naar Nairobi vlogen we naar Mahé. Mahé is met Praslin, Silhouette en La Digue een van de bekendste eilanden van de archipel. Het klimaat is warm en vochtig vanwege de ligging op een paar graden van de evenaar.


Mahé De toegang tot de Sychellen is Mahé, het belangrijkste eiland van de archipel waar 90% van de bevolking woont. Hier ligt ook de internationale luchthaven. Een gebergte in het midden deelt het eiland in tweeën. Met hoogtes tot bijna 1000m heb je een mooi uitzicht over het nationaal park Morne Seychellois. Het noorden van Mahé is het levendi…

De foto en zijn verhaal terugblik

In 2015 poste ik elke maand een foto waar meestal een bijzonder verhaal achter zat. Vanaf 2018 komt deze rubriek terug. Ik ga dan weer elke maand een foto met een leuk of bijzonder achtergrond-verhaal posten.

Voor wie de 12 foto's met een verhaal van 2015 nog eens na wil lezen of wil kijken, klik dan hier.Bonaire in foto's: deel 1

Bonaire is een eiland in de Caribische Zee en een bijzondere gemeente van Caribisch Nederland. Bonaire is populair in onze winter en als bestemming van vele cruiseschepen. Maar de grootste aantrekkingskracht van Bonaire ligt onder water. Hier bevindt zich een van de mooiste natuurreservaten ter wereld, die zowel bij duikers als bij snorkelaars geliefd is.
In vijf delen neem ik je mee over het eiland: van de zoutpannen in het zuiden, via de hoofdstad Kralendijk, naar het Gotomeer en Rincon in het noorden. Langs stranden met azuurblauw en turquoise water en als toegift een bijzondere safari.


Elke auto op Bonaire heeft een prachtig nummerbord met afbeeldingen van bezienswaardigheden van Bonaire en het symbool van Bonaire: de flamingo. Veel beter toch dan de suffe gele kentekenplaten die we in Nederland hebben.


De gezellige bewegwijzeringen die je overal ziet op Bonaire geven het eiland extra kleur en maken het Caribische sfeertje compleet.


De stranden van Bonaire kunnen verschillen van p…