Doorgaan naar hoofdcontent

Marilyn Monroe 90 jaar

"What do i wear in bed? Chanel no 5 of course​" is een van de vele uitspraken van 's werelds meest beroemde actrice, Marilyn Monroe.
Marilyn Monroe - Amsterdam

Marilyn Monroe zou dit jaar 90 worden en daarom brengt de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam een ode aan Marilyn. Aan de hand van filmsscenes, foto's, objecten zoals fimscripts, filmcontracten en sieraden, wordt haar leven als actrice en stijlicoon in beeld gebracht in de prachtige ambiance van de kerk.

Marilyn wordt geboren in 1926 als Norma Jeane Mortensen. Haar leven kent vanaf het eerste begin al een slechte start en eigenlijk is dat nooit meer goed gekomen. Ze groeit op in pleeggezinnen en kindertehuizen. Via een vriendin van haar moeder, Grace, komt ze vaak in de bioscoop en raakt ze in de ban van Jean Harlow, een beroemde Hollywood actrice. Marilyn's filmleven komt in een stroomversnelling als Grace haar voogd wordt.
Ze begint met kleine rollen maar groeit als snel uit tot een groots actrice. Na opvallende bijrollen in 'The Asphalt Jungle' en de satire 'All About Eve' kreeg ze een contract bij 20th Century Fox. Ze breekt definitief door met 'Niagara' en 'Gentlemen prefer blondes'. Haar grootste filmshits zijn 'Some like it hot' en 'The seven year Itch.

Marilyn's sexy imago krijgt een enorme boost als ze naakt op de cover van de eerste Playboy verschijnt.

Ze is o.a. getrouwd geweest met Joe DiMaggio en Arthur Miller en heeft relaties gehad met Yves Montand en John F. Kenndy. Een huwelijksaanzoek van Frank Sinatra heeft ze afgeslagen.


Depressies, onzekerheden en verslaving aan alcohol en pillen worden haar op 5 augustus 1962 uiteindelijk fataal. Ze is waarschijnlijk gestorven aan een overdosis kalmeringsmiddelen.

Marilyn was een superster en een bijzonder persoon. Door de tentoonstelling leer je haar beter kennen en begrijp je waarom iedereen van jong tot oud haar kent. Bij leven legendarisch, maar sinds haar dood is Marilyn een mythe.

De expositie in de Nieuwe Kerk duurt van 1 oktober 2016 tot en met 5 februari 2017. 


Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.