Geloof het of niet

Religie, godsdienst, geloofsovertuiging, filosofie en spiritualiteit. Veel begrippen voor een levenswijze of geloof. Of hebben ze toch allemaal een aparte betekenis? Internet geeft hierover geen eenduidige oplossing. Ik houd het maar op 'ergens in geloven' en heb de meest opvallende, die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder beschreven.

In zuid Vietnam ligt de kleurrijke tempel van de Cao Dai. Hier praktiseert men de ideale godsdienst bestaande uit een mix van het beste uit vele andere bestaande religies. Een bezoek aan de tempel en het meemaken van een dienst, waarin 'Het Oog' wordt aanbeden, is indrukwekkend. Meer weten over de Cao Dai klik hier.

Cao Dai tempel - Vietnam
Biddende families zitten in een kerk te bidden tussen duizenden kaarsjes die verspreid over de met dennennaalden bezaaide vloer liggen. Ze verdrijven boze geesten door te boeren na het drinken van veel cola. De boze geesten nemen bezit van de kippen, die vervolgens de nek worden omgedraaid. Zo verdwijnt de boze geest voorgoed. Deze bijzondere religie vindt plaats in San Juan Chamula in Mexico.

San Juan Chamula Mexico

Het Indonisische eiland Bali wijkt wat betreft religie af van de rest van Indonesië. Dit wonderschone eiland is hindoeïstisch, vermengd met Boeddhistische gebruiken en inheemse rituelen. De Moedertempel of Pura Besakih is het middelpunt van godsdienstig Bali.

Offers brengen aan Shiva, Brahma en Vishnu bij de Moedertempel op Bali


Gelovigen komen in de beroemde Wong Tai Sin tempel in Hong Kong om hun toekomst te laten vertellen. De toekomstvoorspelling komt op een ingenieuze wijze tot stand. Lees hier hoe.

Wong Tai Sin tempel - Hong Kong
Het perfecte Feng Shui-huis staat in Georgetown, de hoofdstad van het Maleisische eiland Penang en heet de Cheong Fatt Tze Mansion. Feng Shui betekent wind en water. De Mansion is gebouwd op een helling, omgeven door water en bergen. 'Feng Shui is het geloof dat wij gelukkig, gezond en wijs zullen zijn, als we in harmonie met de natuur leven en als we onze huizen, bedrijven en tuinen zodanig inrichten dat ze geologisch uitgelijnd zijn met de natuurelementen.'

Cheong Fatt Tze Mansion - Penang
De 'holy man' is een van de oudste Maribou's (toekomstvoorspeller en medicijnman) van Gambia. Je kunt hem ontmoeten in het Makasutu Forest. Hij leest je hand door een spiegeltje te plaatsen in je handpalm. Zo kijkt hij recht in je ziel. Hij brabbelt vervolgens een paar onverstaanbare zinnen, die door de gids zal worden vertaald met dat je een lang leven vol voorspoed tegemoet gaat. Natuurlijk is een kleine bijdrage voor dit goede nieuws welkom. De vraag die mij me opkwam was: Stel dat je geen geld geeft zou je dan een leven vol tegenspoed tegemoet gaan?

De 'holy man' - Gambia

Andre van Luttikhuizen

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen