Doorgaan naar hoofdcontent

Giro kleurt rood-wit-blauw

6 mei gaat de geschiedenis in waarin Apeldoorn even sporthoofdstad van Europa was. De proloog van de Giro begon in Apeldoorn en de Nederlander Tom Dumoulin kwam als winnaar over de streep, zij het nipt.

Giro d' Italia terrein Omnisport Apeldoorn

Ruim een uur voor de start kwam ik met een kennis aan bij het Omnisport. Veel toeschouwers hadden zich al opgesteld langs het parcours van de proloog die om 13.45 uur zou beginnen. Het parkeerterrein was omgetoverd tot een complete 'camping' met ploegwagens en tentjes met merchandising artikelen, zoals de originele roze trui. Overal stonden roze busjes met allerlei Giro-artikelen, zoals de mascotte Lupo de wolf. De fietsen van de renners stonden overdekt onder een luifel, netjes op volgorde van nummer. Sommige renners reden zich warm op een inrijfiets, anderen verkenden nog even het parcours.

Giro d' Italia terrein Omnisport Apeldoorn
Om half twee zaten we vooraan in de hal van het Omnisport met zicht op het startpodium. De hal was nagenoeg vol. Ik probeerde de koning nog te spotten, maar helaas, hij was te goed verstopt.
Stipt om 13.45 uur vertrok de eerste renner vanaf het podium. Na 50 meter in het bijna donker van de hal was het contrast groot naar het licht met de strakke blauwe lucht van buiten. Even wennen, maar het publiek dat de renner toejuichte, maakte alles goed.

Startpodium Giro - Omnisport Apeldoorn
Na een half uur gingen we richting het centrum waar we aan de Soerenseweg bij schouwburg Orpheus een mooie plek vonden. Intussen had mijn vriendin zich bij ons aangesloten.
De renners kwamen met 50 kilometer voorbij. Voor je het wist waren ze voorbij. Na een minuut kwam de volgende. Gelukkig reed een motoragent voorop, zodat de camera op tijd kon worden ingesteld. In de ene hand de camera en in de andere hand de smartphone met de volgorde van de renners. Elke renner werd aangemoedigd, de Nederlanders werden extra vooruit geschreeuwd.


Cancellara
Kruiswijk
Nibali
Valverde
                          
Dumoulin

Uiteindelijk won Tom Dumoulin met 22/1000 voorsprong op nummer twee. Wat was dat gaaf, een Nederlander wint in Nederland de proloog van de Giro in Apeldoorn. Het feest kon beginnen in Apeldoorn. De terrassen stroomden vol. Het bier en andere dranken vloeide rijkelijk in alle delen van de stad en diverse DJ's vermaakten het publiek met stampende beats. Een groot feest voor een super georganiseerd evenement met een Nederlandse winnaar.

Afterparty Giro Apeldoorn

Reacties

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - januari 2018

Tijdens mijn reis door Brazilië bezocht ik de Foz do Iguacu. Deze spectaculaire watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. Een van de activiteiten die ik heb ondernomen is met een speedboot op hoge snelheid over de rivier de Iguacu gevaren. Hoogtepunt van deze excursie was een gratis douche onder een van de watervallen.
Nadat we zijn ingestapt en onze poncho's en zwemvesten hebben aangetrokken varen we op hoge snelheid stroomopwaarts. We varen langs diverse watervallen richting Duivelskeel, een grote halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort.
Een eind voor deze waterval buigen we af. Aan het eind ligt een brede waterval. Het linker deel ziet er spectaculair uit. We liggen even stil en kijken naar het met geweld neerstortende water dat een gordijn van water veroorzaakt. De camera's en alle andere elektronica verdwijnen in een waterdichte ton die is vastgegespt aan de bodem. Ik doe de rits van de poncho dicht en trek het …

De foto en zijn verhaal terugblik

In 2015 poste ik elke maand een foto waar meestal een bijzonder verhaal achter zat. Vanaf 2018 komt deze rubriek terug. Ik ga dan weer elke maand een foto met een leuk of bijzonder achtergrond-verhaal posten.

Voor wie de 12 foto's met een verhaal van 2015 nog eens na wil lezen of wil kijken, klik dan hier.Walking Dinner Amersfoort

Dit jaar was het mijn beurt om met twee collega's het jaarlijkse eindejaars uitje, dat bestaat uit een combinatie van gezellig tafelen met een activiteit te organiseren. We kozen voor een Walking Dinner in onze werkstad Amersfoort. 

Het Walking Dinner bestaat deze avond uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht, die elk in een ander restaurant werd geserveerd. Tussen de gerechten door wandelen we in twee groepen, elk onder begeleiding van een gids, door het oude centrum van Amersfoort.
Vanaf ons kantoor lopen we gezamenlijk naar restaurant Dara, waar het voorgerecht wordt geserveerd. Dara is een culinaire ontmoetingsplaats aan de Eemhaven in Amersfoort waar verrassende kleine gerechten (mezzes) uit verschillende streken worden geserveerd.

De eerste ronde van de wandeling door Amersfoort start om 18 uur. De ene helft van de collega's gaat mee met Femke, de andere helft met Norman. Denk je al veel te weten over Amersfoort dan kom je er met deze gidsen achter dat er no…

Seychellen

In 2001 maakte ik samen met mijn vriendin onder begeleiding van gids Layzar een safaritrip naar Tanzania. Na de overweldigende natuur en wildlife sloten we onze vakantie af op een tropische bestemming: De Seychellen.

De Seychellen, alleen bij de naam al denk je aan een tropische verrassing. En dat is het zeker. De eilandengroep ligt ten noorden van Madagaskar op ruim 1500 km ten oosten van Kenia. Na een lange busreis van Arusha in Tanzania naar Nairobi vlogen we naar Mahé. Mahé is met Praslin, Silhouette en La Digue een van de bekendste eilanden van de archipel. Het klimaat is warm en vochtig vanwege de ligging op een paar graden van de evenaar.


Mahé De toegang tot de Sychellen is Mahé, het belangrijkste eiland van de archipel waar 90% van de bevolking woont. Hier ligt ook de internationale luchthaven. Een gebergte in het midden deelt het eiland in tweeën. Met hoogtes tot bijna 1000m heb je een mooi uitzicht over het nationaal park Morne Seychellois. Het noorden van Mahé is het levendi…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.