Giro kleurt rood-wit-blauw

6 mei gaat de geschiedenis in waarin Apeldoorn even sporthoofdstad van Europa was. De proloog van de Giro begon in Apeldoorn en de Nederlander Tom Dumoulin kwam als winnaar over de streep, zij het nipt.

Giro d' Italia terrein Omnisport Apeldoorn

Ruim een uur voor de start kwam ik met een kennis aan bij het Omnisport. Veel toeschouwers hadden zich al opgesteld langs het parcours van de proloog die om 13.45 uur zou beginnen. Het parkeerterrein was omgetoverd tot een complete 'camping' met ploegwagens en tentjes met merchandising artikelen, zoals de originele roze trui. Overal stonden roze busjes met allerlei Giro-artikelen, zoals de mascotte Lupo de wolf. De fietsen van de renners stonden overdekt onder een luifel, netjes op volgorde van nummer. Sommige renners reden zich warm op een inrijfiets, anderen verkenden nog even het parcours.

Giro d' Italia terrein Omnisport Apeldoorn
Om half twee zaten we vooraan in de hal van het Omnisport met zicht op het startpodium. De hal was nagenoeg vol. Ik probeerde de koning nog te spotten, maar helaas, hij was te goed verstopt.
Stipt om 13.45 uur vertrok de eerste renner vanaf het podium. Na 50 meter in het bijna donker van de hal was het contrast groot naar het licht met de strakke blauwe lucht van buiten. Even wennen, maar het publiek dat de renner toejuichte, maakte alles goed.

Startpodium Giro - Omnisport Apeldoorn
Na een half uur gingen we richting het centrum waar we aan de Soerenseweg bij schouwburg Orpheus een mooie plek vonden. Intussen had mijn vriendin zich bij ons aangesloten.
De renners kwamen met 50 kilometer voorbij. Voor je het wist waren ze voorbij. Na een minuut kwam de volgende. Gelukkig reed een motoragent voorop, zodat de camera op tijd kon worden ingesteld. In de ene hand de camera en in de andere hand de smartphone met de volgorde van de renners. Elke renner werd aangemoedigd, de Nederlanders werden extra vooruit geschreeuwd.


Cancellara
Kruiswijk
Nibali
Valverde
                          
Dumoulin

Uiteindelijk won Tom Dumoulin met 22/1000 voorsprong op nummer twee. Wat was dat gaaf, een Nederlander wint in Nederland de proloog van de Giro in Apeldoorn. Het feest kon beginnen in Apeldoorn. De terrassen stroomden vol. Het bier en andere dranken vloeide rijkelijk in alle delen van de stad en diverse DJ's vermaakten het publiek met stampende beats. Een groot feest voor een super georganiseerd evenement met een Nederlandse winnaar.

Afterparty Giro Apeldoorn

Andre van Luttikhuizen

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen