Doorgaan naar hoofdcontent

Enkhuizen

De 'Haringsstad' Enkhuizen is een stad met een rijk verleden. Tijdens de VOC-tijd was Enkhuizen een van de welvarenste steden. Tegenwoordig is Enkhuizen door zijn ligging aan zowel het Markermeer als het IJsselmeer een belangrijk toeristisch centrum voor o.a. de watersport.

Jachthaven Enkhuizen

Een bezoek aan Enkhuizen is niet compleet zonder de historische binnenstad te hebben gezien. Het historische centrum ademt de sfeer uit de tijd van de VOC. Er bevinden zich gezellige cafés en winkels. Een terrasje pakken hoort zeker bij een dagje Enkhuizen.

Het Zuiderzee museum bestaat uit een binnen- en buitenmuseum. Kom alles te weten over de cultuur en geschiedenis van de voormalige Zuiderzee. Stel je voor hoe de mensen leefden en werkten aan de hand van meer dan 100 historische gebouwen, zoals een oud schooltje, een postkantoor en een kapper.

Zuiderzee museum - Enkhuizen 

Tijdens een wandeling langs de grachten, havens en historische gebouwen krijg je een goed beeld van deze mooi gelegen stad. Vergeet niet over de oude stadsmuur langs het water te lopen. Vanaf deze muur heb je een mooi zicht over een deel van het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum.


Zicht op de jachthaven met de Dromedaris - Enkhuizen

Enkhuizen heeft diverse monumenten in de vorm van huizen, poorten, kerken, muren en parken. De bekendste zijn het stadhuis, de Waag, de Westerkerk en De Dromedaris, een verdedigingstoren uit 1540. Hij staat bij de ingang van de Oude Haven.

Muurtegel - Enkhuizen 

Enkhuizen heeft veel horeca en terrassen verspreid over de stad Aanraders zijn:
  • De Mastenbar, Compagnieshaven 3
  • 't Ankertje, Dijk 6
  • IJs: Vivaldi, Dijk 2
  • Restaurant De Enkhuizer Visafslag, Havenweg 3b
  • Restaurant Lounge Eighteen, op de Melkmarkt





Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La