Groningse dorpjes

Tijdens een week vakantie hebben mijn vriendin en ik met onze hond vele uitstapjes gemaakt vanuit ons vakantiehuis op het Landal Natuurdorp aan het Lauwersmeer. In een serie fotoblogs neem ik je mee op wandelingen langs het Lauwersmeer en de aanliggende bossen, bezienswaardigheden rondom het Lauwersmeer en langs de Wadden. Ik laat je kennismaken met Groningse en Friese dorpen, de steden Groningen en Dokkum en met de zeehonden van de Waddenzee.


Mosterdmakerij Eenrum
Vroeger had Groningen veel fabriekjes die zelf hun producten maakten met elk hun eigenaardigheden zoals naam en receptuur. Eén van de  producten was mosterd. Door de opkomst van de grote fabrieken verdwenen de oude ambachten. Behalve in Eenrum, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, is Abraham's Mosterdmakerij de enige ambachtelijke mosterdmaker van het noorden die nog bestaat.
Je kunt hier ervaren hoe de echte mosterd gemaakt wordt. Daarnaast is er ook een restaurant voor lunch en diner. Natuurlijk staat er mosterdsoep op het menu.Zeehondencrèche Pieterburen

Pieterburen huisvest de zeehondencrèche, een gespecialiseerd ziekenhuis voor zeehonden die door vervuiling ziek zijn geworden of verweesd zijn geraakt. De crèche is opgericht door Lenie 't Hart.
Met een bezoek steun je het werk van de medewerkers. Naast een regulier bezoek aan de crèche kun je ook achter de schermen kijken of zeehondenverzorger zijn voor één dag.

Menkemaborg Uithuizen

In Uithuizen staat de Menkemaborg. Ooit gebouwd als verdedigingstoren en vluchtplaats had dit huis van steen, dat in die tijd een uitzondering was, een bijzondere functie in een dorp: het was namelijk de plek om bij gevaar enkele dagen te overleven. Later deed deze borg dienst als buitenhuis van adelijke Groningse families. Naast het huis met diverse kamers heeft het een lusthof of siertuin en een schathuis. Vroeger werd hier het vee gestald en geslacht, bier werd gebrouwen, gekookt en gewassen. Nu kun je er genieten van een heerlijke koffie met gebak.

Borg Verhildersum
De provincie Groningen heeft vele borgen. Borg Verhildersum ligt in het plaatsje Leens. De borg is iets minder chique dan de Menkemaborg, maar de tuin is wel erg fraai. Verspreid in de tuin staan bronzen vrouwenfiguren van Eddy Roos tentoongesteld. Het Schathuys schenkt heerlijke koffie met diverse lekkernijen.


Visserijmuseum Zoutkamp

Het historische Zoutkamp was voor de afsluiting van het Lauwersmeer een belangrijke vissershaven. Tegenwoordig vind je aan de binnenhaven het Visserijmuseum. Hier wordt in een oude betonningloods, waar de geur van vis, hout, teer en diesel nog hangt, de geschiedenis van de Zoutkamper visserij verteld. Op de binnenplaats staat het 'Siegerlida's Hoeske', een origineel herbouwd Zoutkamper vissershuisje.
In Zoutkamp is het bijna verplicht om vis te eten. Voor paling, garnalen of andere vis kun je terecht bij Gaele Postma, bij de binnenhaven met uitzicht op het Reitdiep. Voor een goed diner is De Deurenloods aan de sluis een aanrader.

Theefabriek Houwerzijl

De Theefabriek in Houwerzijl is gevestigd in de voormalige kerk en pastorie van het dorp. In de fabriek is het enige theemuseum van Nederland gevestigd. Daarnaast kun je in de theeschenkerij genieten van een van de vele soorten thee. Ze hebben echt alles.


Openluchtmuseum Warffum

In het dorp Warffum komt het platteland van ruim honderd jaar geleden tot leven in het Openluchtmuseum Het Hoogeland. De bewoners zijn even weg en maken plaats voor de bezoeker van nu die een kijkje willen nemen in hun huizen en werkplaatsen.

Andre van Luttikhuizen

2 opmerkingen:

  1. Ziet er tof uit! Ik woon zelf sinds 5 maanden in Groningen, en als ik jouw foto's zie heb ik nog genoeg leuks te ontdekken!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te horen Marcella. Ik was er slechts een week, maar ik heb veel gezien inderdaad :-)

    BeantwoordenVerwijderen