Doorgaan naar hoofdcontent

Groningse dorpjes

Tijdens een week vakantie hebben mijn vriendin en ik met onze hond vele uitstapjes gemaakt vanuit ons vakantiehuis op het Landal Natuurdorp aan het Lauwersmeer. In een serie fotoblogs neem ik je mee op wandelingen langs het Lauwersmeer en de aanliggende bossen, bezienswaardigheden rondom het Lauwersmeer en langs de Wadden. Ik laat je kennismaken met Groningse en Friese dorpen, de steden Groningen en Dokkum en met de zeehonden van de Waddenzee.


Mosterdmakerij Eenrum
Vroeger had Groningen veel fabriekjes die zelf hun producten maakten met elk hun eigenaardigheden zoals naam en receptuur. Eén van de  producten was mosterd. Door de opkomst van de grote fabrieken verdwenen de oude ambachten. Behalve in Eenrum, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, is Abraham's Mosterdmakerij de enige ambachtelijke mosterdmaker van het noorden die nog bestaat.
Je kunt hier ervaren hoe de echte mosterd gemaakt wordt. Daarnaast is er ook een restaurant voor lunch en diner. Natuurlijk staat er mosterdsoep op het menu.Zeehondencrèche Pieterburen

Pieterburen huisvest de zeehondencrèche, een gespecialiseerd ziekenhuis voor zeehonden die door vervuiling ziek zijn geworden of verweesd zijn geraakt. De crèche is opgericht door Lenie 't Hart.
Met een bezoek steun je het werk van de medewerkers. Naast een regulier bezoek aan de crèche kun je ook achter de schermen kijken of zeehondenverzorger zijn voor één dag.

Menkemaborg Uithuizen

In Uithuizen staat de Menkemaborg. Ooit gebouwd als verdedigingstoren en vluchtplaats had dit huis van steen, dat in die tijd een uitzondering was, een bijzondere functie in een dorp: het was namelijk de plek om bij gevaar enkele dagen te overleven. Later deed deze borg dienst als buitenhuis van adelijke Groningse families. Naast het huis met diverse kamers heeft het een lusthof of siertuin en een schathuis. Vroeger werd hier het vee gestald en geslacht, bier werd gebrouwen, gekookt en gewassen. Nu kun je er genieten van een heerlijke koffie met gebak.

Borg Verhildersum
De provincie Groningen heeft vele borgen. Borg Verhildersum ligt in het plaatsje Leens. De borg is iets minder chique dan de Menkemaborg, maar de tuin is wel erg fraai. Verspreid in de tuin staan bronzen vrouwenfiguren van Eddy Roos tentoongesteld. Het Schathuys schenkt heerlijke koffie met diverse lekkernijen.


Visserijmuseum Zoutkamp

Het historische Zoutkamp was voor de afsluiting van het Lauwersmeer een belangrijke vissershaven. Tegenwoordig vind je aan de binnenhaven het Visserijmuseum. Hier wordt in een oude betonningloods, waar de geur van vis, hout, teer en diesel nog hangt, de geschiedenis van de Zoutkamper visserij verteld. Op de binnenplaats staat het 'Siegerlida's Hoeske', een origineel herbouwd Zoutkamper vissershuisje.
In Zoutkamp is het bijna verplicht om vis te eten. Voor paling, garnalen of andere vis kun je terecht bij Gaele Postma, bij de binnenhaven met uitzicht op het Reitdiep. Voor een goed diner is De Deurenloods aan de sluis een aanrader.

Theefabriek Houwerzijl

De Theefabriek in Houwerzijl is gevestigd in de voormalige kerk en pastorie van het dorp. In de fabriek is het enige theemuseum van Nederland gevestigd. Daarnaast kun je in de theeschenkerij genieten van een van de vele soorten thee. Ze hebben echt alles.


Openluchtmuseum Warffum

In het dorp Warffum komt het platteland van ruim honderd jaar geleden tot leven in het Openluchtmuseum Het Hoogeland. De bewoners zijn even weg en maken plaats voor de bezoeker van nu die een kijkje willen nemen in hun huizen en werkplaatsen.

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.