Doorgaan naar hoofdcontent

Groningse dorpjes

Tijdens een week vakantie hebben mijn vriendin en ik met onze hond vele uitstapjes gemaakt vanuit ons vakantiehuis op het Landal Natuurdorp aan het Lauwersmeer. In een serie fotoblogs neem ik je mee op wandelingen langs het Lauwersmeer en de aanliggende bossen, bezienswaardigheden rondom het Lauwersmeer en langs de Wadden. Ik laat je kennismaken met Groningse en Friese dorpen, de steden Groningen en Dokkum en met de zeehonden van de Waddenzee.


Mosterdmakerij Eenrum
Vroeger had Groningen veel fabriekjes die zelf hun producten maakten met elk hun eigenaardigheden zoals naam en receptuur. Eén van de  producten was mosterd. Door de opkomst van de grote fabrieken verdwenen de oude ambachten. Behalve in Eenrum, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, is Abraham's Mosterdmakerij de enige ambachtelijke mosterdmaker van het noorden die nog bestaat.
Je kunt hier ervaren hoe de echte mosterd gemaakt wordt. Daarnaast is er ook een restaurant voor lunch en diner. Natuurlijk staat er mosterdsoep op het menu.Zeehondencrèche Pieterburen

Pieterburen huisvest de zeehondencrèche, een gespecialiseerd ziekenhuis voor zeehonden die door vervuiling ziek zijn geworden of verweesd zijn geraakt. De crèche is opgericht door Lenie 't Hart.
Met een bezoek steun je het werk van de medewerkers. Naast een regulier bezoek aan de crèche kun je ook achter de schermen kijken of zeehondenverzorger zijn voor één dag.

Menkemaborg Uithuizen

In Uithuizen staat de Menkemaborg. Ooit gebouwd als verdedigingstoren en vluchtplaats had dit huis van steen, dat in die tijd een uitzondering was, een bijzondere functie in een dorp: het was namelijk de plek om bij gevaar enkele dagen te overleven. Later deed deze borg dienst als buitenhuis van adelijke Groningse families. Naast het huis met diverse kamers heeft het een lusthof of siertuin en een schathuis. Vroeger werd hier het vee gestald en geslacht, bier werd gebrouwen, gekookt en gewassen. Nu kun je er genieten van een heerlijke koffie met gebak.

Borg Verhildersum
De provincie Groningen heeft vele borgen. Borg Verhildersum ligt in het plaatsje Leens. De borg is iets minder chique dan de Menkemaborg, maar de tuin is wel erg fraai. Verspreid in de tuin staan bronzen vrouwenfiguren van Eddy Roos tentoongesteld. Het Schathuys schenkt heerlijke koffie met diverse lekkernijen.


Visserijmuseum Zoutkamp

Het historische Zoutkamp was voor de afsluiting van het Lauwersmeer een belangrijke vissershaven. Tegenwoordig vind je aan de binnenhaven het Visserijmuseum. Hier wordt in een oude betonningloods, waar de geur van vis, hout, teer en diesel nog hangt, de geschiedenis van de Zoutkamper visserij verteld. Op de binnenplaats staat het 'Siegerlida's Hoeske', een origineel herbouwd Zoutkamper vissershuisje.
In Zoutkamp is het bijna verplicht om vis te eten. Voor paling, garnalen of andere vis kun je terecht bij Gaele Postma, bij de binnenhaven met uitzicht op het Reitdiep. Voor een goed diner is De Deurenloods aan de sluis een aanrader.

Theefabriek Houwerzijl

De Theefabriek in Houwerzijl is gevestigd in de voormalige kerk en pastorie van het dorp. In de fabriek is het enige theemuseum van Nederland gevestigd. Daarnaast kun je in de theeschenkerij genieten van een van de vele soorten thee. Ze hebben echt alles.


Openluchtmuseum Warffum

In het dorp Warffum komt het platteland van ruim honderd jaar geleden tot leven in het Openluchtmuseum Het Hoogeland. De bewoners zijn even weg en maken plaats voor de bezoeker van nu die een kijkje willen nemen in hun huizen en werkplaatsen.

Reacties

  1. Ziet er tof uit! Ik woon zelf sinds 5 maanden in Groningen, en als ik jouw foto's zie heb ik nog genoeg leuks te ontdekken!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te horen Marcella. Ik was er slechts een week, maar ik heb veel gezien inderdaad :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Meest gelezen

Volvo Ocean Race naar Nederland

De Volvo Ocean Race heeft een primeur.  De langste en zwaarste zeilrace finisht in juni 2018 namelijk voor het eerst in Nederland. Onze hofstad Den Haag is gastheer van de finish van dit grote zeilevenement.

De race is op 21 oktober 2017 gestart in Alicante en eindigt via o.a. Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong en Gothenburg in de haven van Scheveningen. 
Ter promotie van Den Haag reist er een enorme varende klomp achter de zeilers aan. Deze 'wooden shoe' vereist helpende handjes om de promotie een succes te maken. Kaapstad, die van van 24 november t/m 11 december de zeilers ontvangt, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen, promoten en afbouwen van de klompboot tijdens de Volvo Ocean Race in Kaapstad.


Wil je helpen en ben je in de periode tussen 24 november en 11 december 2017 in Kaapstad? Wie wil dat nu niet :-). Geef je dan op via de Facebookpagina van het Kaapstad Magazine. Succes!
Lees hier meer over de finish in Den Haag


Tanzania: Serengeti

Het Serengeti National Park is misschien wel het beroemdste wildpark ter wereld. Serengeti betekent eindeloze vlakte.
Naast de Big Five (nijlpaard, leeuw, neushoorn, luipaard en olifant) leven hier nog 30 verschillende diersoorten (totaal 3 miljoen dieren) op de eindeloze savannes. De neushoorn is het enige dier van de Big Five die je zou kunnen missen, omdat deze erg zeldzaam is. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de Serengeti. Er zijn ruim 500 soorten vogels.

Een van de grote trekpleisters is de Grote Trek. Meer dan een miljoen gnoes en zo'n 200.000 zebra's trekken de grote vlaktes over van De Maasai Mara in Kenia tot in de Serengeti in Tanzania. De migratie hangt af van de regentijd, die jaarlijks kan verschillen. De totale lengte van de optocht kan wel 50 km bedragen. Natuurlijk volgen de roofdieren deze optocht op gepaste afstand en doen ze zich te goed aan de zwakke en zieke dieren.


Tijdens de migratie worden een paar rivieren overgestoken. Er vallen dan ook…

Geloof het of niet

Religie, godsdienst, geloofsovertuiging, filosofie en spiritualiteit. Veel begrippen voor een levenswijze of geloof. Of hebben ze toch allemaal een aparte betekenis? Internet geeft hierover geen eenduidige oplossing. Ik houd het maar op 'ergens in geloven' en heb de meest opvallende, die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder beschreven.

In zuid Vietnam ligt de kleurrijke tempel van de Cao Dai. Hier praktiseert men de ideale godsdienst bestaande uit een mix van het beste uit vele andere bestaande religies. Een bezoek aan de tempel en het meemaken van een dienst, waarin 'Het Oog' wordt aanbeden, is indrukwekkend. Meer weten over de Cao Dai klik hier.
Biddende families zitten in een kerk te bidden tussen duizenden kaarsjes die verspreid over de met dennennaalden bezaaide vloer liggen. Ze verdrijven boze geesten door te boeren na het drinken van veel cola. De boze geesten nemen bezit van de kippen, die vervolgens de nek worden omgedraaid. Zo verdwijnt de boze …

Kaapverdië

Nadat God de Aarde had geschapen, schudde Hij zijn handen schoon. De kruimels die daarbij vrijkwamen, vielen als parels in de Atlantische Oceaan. Dit laatste kunststukje van God was volgens de legende Kaapverdië.

Kaapverdië, of de Kaapverdische eilanden, is een eilandengroep die bestaat uit tien eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. De hoofdstad is Praia. De naam komt uit het Portugees: Cabo Verde dat Groene Kaap betekent. Tot 1975 was het een kolonie van Portugal. Gemengd met Creoolse invloeden is hier een mix van Portugese stijl en Afrikaanse charme ontstaan. Kaapverdië behoort tot het exclusieve clubje landen dat voor het grootste gedeelte nog in oorspronkelijke staat zijn.

Kaapverdië ligt 450 kilometer ten westen van Senegal in de de Atlantische Oceaan. De eilanden, die tezamen een hoefijzer vormen, bestaan uit bovenwindse (Barlavento) en benedenwindse  (Sotavento) eilanden.
Het land van de eeuwige zomer kent nauwelijks regen. De zon staat elke dag loodrecht aan de strakblauwe …

Italië: Umbrië

Umbrië is een regio midden in Italië en wordt ook wel het groene hart genoemd. Schilderachtige dorpjes, kastelen en kloosters liggen verspreid over de vlaktes en glooiende heuvels. Ongerepte natuur, kunst en architectuur, de beroemde keuken en de vele festivals maken Umbrië uniek. Umbrië is verdeeld in noordelijk en zuidelijk deel.

Noord Umbrië
De toeristische steden in het noorden zijn Gubbio met zijn Palazzo dei Consoli, de hoofdstad Perugia met zijn Palazzo dei Priori en de Galleria Nazionale dell'Umbria en Assisi met de San Francesco Basiliek. Daarnaast heeft het twee mooie parken: die van Monte Cucco en van Monte Subasio.
Wie vanuit het westen Umbrië binnenrijdt zal als eerste kennsimaken met het Trasimeense meer. De leukste plaatsjes rond het meer zijn Passignano en Castiglione. In het meer liggen twee eilanden: Polvese en Maggiore.Zuid Umbrië
Zuid Umbrië is bergachtig met de topper Monti Sibillini. Veel water ook met als hoogtepunt de Cascata della Marmore watervallen. De be…

Wandelen door San Blas

San Blas is de charmante kunstenaarswijk die ligt op een heuvel aan de noordkant van Cusco. De wijk bestaat uit idyllische straatjes en pleintjes met veel horeca, souvenirs- en kunstwinkeltjes. Ook vind je hier kleine pensions, hostels en guesthouses. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de kerk op het San Blasplein en de zaterdagmarkt op het Plaza de San Blas.

De pittoreske steegjes zijn het perfecte decor van een rustige stadswandeling. Een wandeling vereist wel wat inspanning want het niveauverschil is groot. Ook de ligging op 3400m zorgt dat je even een keer extra adem moet halen. Gelukkig zijn er veel uitkijkpunten waar je kunt uitrusten mocht dat nodig zijn. San Blas is rustiger dan het historische centrum, maar zeker zo mooi. Vanaf de hoger gelegen pleintjes heb je een prachtig uitzicht op Cusco.


San Blas is een aanrader om te voet te ontdekken. Ik heb alvast een route voor je uitgestippeld. Hij is niet lang, goed te doen en geeft je een goed beeld van deze hippe wijk.

Sta…