Doorgaan naar hoofdcontent

Groningse dorpjes

Tijdens een week vakantie hebben mijn vriendin en ik met onze hond vele uitstapjes gemaakt vanuit ons vakantiehuis op het Landal Natuurdorp aan het Lauwersmeer. In een serie fotoblogs neem ik je mee op wandelingen langs het Lauwersmeer en de aanliggende bossen, bezienswaardigheden rondom het Lauwersmeer en langs de Wadden. Ik laat je kennismaken met Groningse en Friese dorpen, de steden Groningen en Dokkum en met de zeehonden van de Waddenzee.


Mosterdmakerij Eenrum
Vroeger had Groningen veel fabriekjes die zelf hun producten maakten met elk hun eigenaardigheden zoals naam en receptuur. Eén van de  producten was mosterd. Door de opkomst van de grote fabrieken verdwenen de oude ambachten. Behalve in Eenrum, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, is Abraham's Mosterdmakerij de enige ambachtelijke mosterdmaker van het noorden die nog bestaat.
Je kunt hier ervaren hoe de echte mosterd gemaakt wordt. Daarnaast is er ook een restaurant voor lunch en diner. Natuurlijk staat er mosterdsoep op het menu.Zeehondencrèche Pieterburen

Pieterburen huisvest de zeehondencrèche, een gespecialiseerd ziekenhuis voor zeehonden die door vervuiling ziek zijn geworden of verweesd zijn geraakt. De crèche is opgericht door Lenie 't Hart.
Met een bezoek steun je het werk van de medewerkers. Naast een regulier bezoek aan de crèche kun je ook achter de schermen kijken of zeehondenverzorger zijn voor één dag.

Menkemaborg Uithuizen

In Uithuizen staat de Menkemaborg. Ooit gebouwd als verdedigingstoren en vluchtplaats had dit huis van steen, dat in die tijd een uitzondering was, een bijzondere functie in een dorp: het was namelijk de plek om bij gevaar enkele dagen te overleven. Later deed deze borg dienst als buitenhuis van adelijke Groningse families. Naast het huis met diverse kamers heeft het een lusthof of siertuin en een schathuis. Vroeger werd hier het vee gestald en geslacht, bier werd gebrouwen, gekookt en gewassen. Nu kun je er genieten van een heerlijke koffie met gebak.

Borg Verhildersum
De provincie Groningen heeft vele borgen. Borg Verhildersum ligt in het plaatsje Leens. De borg is iets minder chique dan de Menkemaborg, maar de tuin is wel erg fraai. Verspreid in de tuin staan bronzen vrouwenfiguren van Eddy Roos tentoongesteld. Het Schathuys schenkt heerlijke koffie met diverse lekkernijen.


Visserijmuseum Zoutkamp

Het historische Zoutkamp was voor de afsluiting van het Lauwersmeer een belangrijke vissershaven. Tegenwoordig vind je aan de binnenhaven het Visserijmuseum. Hier wordt in een oude betonningloods, waar de geur van vis, hout, teer en diesel nog hangt, de geschiedenis van de Zoutkamper visserij verteld. Op de binnenplaats staat het 'Siegerlida's Hoeske', een origineel herbouwd Zoutkamper vissershuisje.
In Zoutkamp is het bijna verplicht om vis te eten. Voor paling, garnalen of andere vis kun je terecht bij Gaele Postma, bij de binnenhaven met uitzicht op het Reitdiep. Voor een goed diner is De Deurenloods aan de sluis een aanrader.

Theefabriek Houwerzijl

De Theefabriek in Houwerzijl is gevestigd in de voormalige kerk en pastorie van het dorp. In de fabriek is het enige theemuseum van Nederland gevestigd. Daarnaast kun je in de theeschenkerij genieten van een van de vele soorten thee. Ze hebben echt alles.


Openluchtmuseum Warffum

In het dorp Warffum komt het platteland van ruim honderd jaar geleden tot leven in het Openluchtmuseum Het Hoogeland. De bewoners zijn even weg en maken plaats voor de bezoeker van nu die een kijkje willen nemen in hun huizen en werkplaatsen.

Reacties

  1. Ziet er tof uit! Ik woon zelf sinds 5 maanden in Groningen, en als ik jouw foto's zie heb ik nog genoeg leuks te ontdekken!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te horen Marcella. Ik was er slechts een week, maar ik heb veel gezien inderdaad :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en ligt als een druppel onder India. Het eiland heeft een rijke en roerige geschiedenis gehad. De voorouders van de huidige Singalezen waren de Singali en zij introduceerden het Boeddhisme. Tijdens de Middeleeuwen kwamen er Tamils vanuit India naar Sri Lanka. Vanaf het moment dat zij een koninkrijk stichtten in Jaffna is de relatie tussen hen en de Singalezen er niet beter op geworden. Verscheidene oorlogen resulteerden uiteindelijk in een bloedige burgeroorlog die eindigde in 2009.


Vanaf de 16e eeuw heeft Sri Lanka Europese een aantal overheersers gehad. De Portugezen kwamen als eerste gevolgd door de Nederlanders en de Engelsen. In 1948 werd Sri Lanka afhankelijk.


Sri Lanka heeft verschillende namen gehad waarvan Ceylon de bekendste is. Colombo is de commerciële hoofdstad, maar is dat niet altijd geweest. Anuradhapura en Polonnaruwa zijn oude hoofdsteden en staan op de Unesco werelderfgoed-lijst.


Ondanks de overheersingen en oorlogen is …

De legende van de leeuwenrots

Er was eens een koning die had twee zonen. De oudste zoon Kasyapa zou de troonopvolger zijn, maar er was een probleem. Hij was een bastaard, dus de kans op het koningschap was nihil. Kasyapa wilde niet het risico nemen dat zijn jongere halfbroer koning zou worden dus besloot hij zowel zijn vader als zijn halfbroer Mogallan te vermoorden. Nadat hij zijn vader had vermoord vluchtte Mogallan. Daarop  kroonde Kasyapa zichzelf tot koning.


Kasyapa werd koning en zocht een goede plek voor zijn paleis dat niet zomaar  kon worden ingenomen. Het werd de Leeuwenrots in Sigiriya. Bovenop de ruim 200 meter hoge kolos werd een prachtig paleis gebouwd met alles erop en eraan. Het mocht de koning aan niets ontbreken. Zo was er behalve een kasteel een zwembad, een tuin met fonteinen en een spiegelmuur. Uiteindelijk kwam zijn jongere halfbroer Mogallan na 11 jaar met een leger terug. Hij won de strijd en Kasyapa pleegde zelfmoord.


Tegenwoordig is de leeuwenrots het hoogtepunt van een reis door Sri Lank…

De Tempel van de Tand

Kandy is de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka en na Colombo de grootste stad van het eiland. Toch hangt hier een relaxte sfeer die voornamelijk wordt veroorzaakt door de ligging aan een groot meer en natuurlijk aan de inwoners zelf. Sinds 1988 staat Kandy op de Unesco Werelderfgoedlijst. In deze spirituele stad staat de wereldberoemde Tempel van de Tand.


De Dalada Maligawa, zoals de Tempel van de Tand officieel heet, ligt prachtig aan het meer op korte afstand van het centrum van Kandy. Volgens de overlevering zou hier een hoektand van Boeddha bewaard worden. Verwacht niet dat je de tand te zien krijgt, want die wordt veilig bewaard.


Volgers van Boeddha komen uit diverse landen speciaal hierheen om een glimp op te vangen van de tand. Op deze heilige plek voeren monniken diverse rituelen uit. Onder begeleiding van muziek wordt de ceremonie uitgevoerd. Het spirituele effect wordt versterkt door de geur van wierook, doordringende muziek en biddende mensen.

Als bezoeker mag je d…

De foto en zijn verhaal - februari 2018

Februari is de maand van de wintersport. Het is al weer 10 jaar geleden dat ik voor het laatst op skivakantie was. Dat was in Zell am See in Oostenrijk.


Zell am See is een authentiek stadje met een autovrij centrum. Het ligt prachtig aan de oevers van de Zellersee en is omringd door bergen. Een tikje mondain is het, maar wel sportief en Zell am See kent een eigen skigebied, de Schmittenhöhe. De in totaal 77 km piste zijn zeer afwisselend en bieden mooie uitzichten op het meer en het dorp. Andere skigebieden in de buurt zijn de Maiskogel en de gletsjer van de Kitzsteinhorn in Kaprun waar je met de skibus gratis naartoe kunt.

Zell am See kent verschillende gezellige terrasjes, waarvan enkele uitkijken uit op het meer. Het stadje is met name populair onder (oudere) jongeren.


Down town Kaapstad te voet

Eind 2015 waren we drie dagen in Kaapstad. We sliepen in de Walden House in de wijk Tamboerskloof, op een steenworp afstand van de beroemde Tafelberg. Op de laatste dag van ons verblijf besloten we vanaf ons overnachtingsadres te lopen naar de Waterfront, het toeristisch uitgaansgebied in de havens. Het werd een flinke wandeling.


We liepen vanaf de Walden House linksaf de Buitengracht op. Vergeet niet af en toe achterom te kijken want anders zou je een prachtig uitzicht op de Tafelberg missen. We daalden langzaam af en onze eerste stop werd El Camino, een kleine koffietent aan de rand van de moslimwijk Bo-Kaap. Terwijl ik buiten wat foto's nam, knoopte mijn vriendin een praatje aan met de eigenaar, een jongeman uit Litouwen.
Vanaf El Camino liepen we naar Streetwires. Hier kun je handgemaakte Zuidafrikaanse relatiegeschenken van draad en kralen kopen. Natuurlijk kun je een kijkje nemen in hun atelier waar alles vervaardigd wordt.


Slenterend door Bo-Kaap kwamen we uit bij het Batav…