Kaapstad onder vuur

Kaapstad ligt me na aan het hart. Het is een geweldige stad met een prachtig achterland. Totaal geschokt was ik toen ik maandag werd opgeschrikt door vreselijk nieuws op Facebook. De mooiste stad ter wereld was getroffen door een brand en ligt nu al een week onder vuur. De brand begon op zondag en was onder controle, maar laaide maandag weer op. Sindsdien is de omgeving van de Moederstad in de ban van zware bosbranden. Het ergst getroffen gebied is tussen Muizenberg en Houtbaai.Het blussen van de brand ging moeizaam vanwege de wind en de hoge temperaturen. Natuurgebieden werden bedreigd, enkele huizen zijn al in de as gelegd en zelfs één wijngaard is inmiddels getroffen door de vlammen. En dat in oogsttijd. Ook zijn enkele honderden bewoners geëvacueerd.

De brandweer werkt de hele week al samen met vrijwilligers om de branden te stoppen en te redden wat er te redden valt. Met helikopters, die water uitstorten boven de brand, proberen zij het vuur vanuit de lucht te bedwingen.

Sinds vandaag, vrijdag 5 maart, is het vuur eindelijk onder controle en kan de balans worden opgemaakt van de gevolgen die de brand heeft gehad voor natuur, mens en dier.

Andre van Luttikhuizen

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen