Doorgaan naar hoofdcontent

De foto en zijn verhaal - januari 2015

Een nieuw jaar, een nieuwe rubriek! Tijdens mijn reizen maak ik veel foto's. Veel ervan gebruik ik voor mijn blogartikelen, een aantal neem ik op in een papieren fotoalbum, sommige deel ik via Pinterest, Twitter of Facebook, maar de meeste staan ergens op een harde schijf. Soms blader of klik ik door deze foto's. Mijn gedachten dwalen af en maken plaats voor de herinnering aan de plek en het verhaal die de foto oproept. Ook foto's die je eerst niets zeiden gaan nu ineens leven. Het verhaal achter de foto wil ik graag met jullie delen. Dus vanaf vandaag een nieuwe maandelijks terugkerende rubriek 'De foto en zijn verhaal'. Ik begin met een bekende foto die ik al op diverse (social) sites heb gedeeld.


Ik heb diverse landen in Afrika bezocht. In de wildparken ging ik op zoek naar de Big Five.Vier ervan had ik inmiddels meerdere malen gespot, maar één ontbrak er nog aan dit lijstje en dat was het luipaard.

Tijdens mijn tweede bezoek aan het Krugerpark in 2009 sliepen mijn vriendin en ik twee nachten in Phalaborwa in de Sefapane lodge. Deze lodge ligt op honderd meter van de Phalaborwa Gate van het Krugerpark, en dus reden we na het ontbijt binnen vijf minuten het Krugerpark in. De mist was nog niet geheel opgetrokken zodat het nog lekker fris aanvoelde.

Luipaard Krugerpark
Tijdens een korte stop op een brug, waar we even uit de jeep mochten om krokodillen en nijlpaarden  te  spotten kreeg onze gids via de walkie talkie door dat er een luipaard was gesignaleerd.
Yes, dacht ik. Het luipaard ontbrak nog aan de Big 5-lijst. We renden snel naar de jeep en reden naar de plek waar het dier was gesignaleerd.

We waren op de goede plek, want de weg en en de berm stonden vol met auto's. We konden nog een plekje bemachtigen en zagen de katachtige in de boom liggen. Hij keek ons recht aan en was alert. Zijn goudkleurige vacht met zwarte vlekken schitterde in het zonlicht. Ik begon direct met fotograferen. Dan had ik die in ieder geval. Vervolgens een paar foto's vanuit een diverse kijkhoeken. Hij bleef stoïcijns zitten.
Plots klonk er een hard geluid, en direct erachteraan nog een paar keer. Iedereen keek de kant op waar het geluid vandaan kwam. Een toerist was zo grappig om op de claxon te drukken :-(
De boze blikken zeiden genoeg. Ik hield mijn lens echter op het luipaard gericht, want hij kwam langzaam in beweging. Hij was gealarmeerd door het lawaai en de stemmen van de mensen. Hij draaide zich om en daalde af langs de via de brede tak en stam, draaide zich nog één keer om terwijl hij ons aankeek en wilde zeggen: 'Wie was die sukkel die me verstoorde' en verdween vervolgens in het struikgewas.
Wij stonden nog even na te genieten en keken daarna nog verontwaardigd naar de boosdoener. Uiteindelijk vervolgden we onze weg door het park met een fantastisch ervaring rijker.Meest gelezen

Volvo Ocean Race naar Nederland

De Volvo Ocean Race heeft een primeur.  De langste en zwaarste zeilrace finisht in juni 2018 namelijk voor het eerst in Nederland. Onze hofstad Den Haag is gastheer van de finish van dit grote zeilevenement.

De race is op 21 oktober 2017 gestart in Alicante en eindigt via o.a. Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong en Gothenburg in de haven van Scheveningen. 
Ter promotie van Den Haag reist er een enorme varende klomp achter de zeilers aan. Deze 'wooden shoe' vereist helpende handjes om de promotie een succes te maken. Kaapstad, die van van 24 november t/m 11 december de zeilers ontvangt, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen, promoten en afbouwen van de klompboot tijdens de Volvo Ocean Race in Kaapstad.


Wil je helpen en ben je in de periode tussen 24 november en 11 december 2017 in Kaapstad? Wie wil dat nu niet :-). Geef je dan op via de Facebookpagina van het Kaapstad Magazine. Succes!
Lees hier meer over de finish in Den Haag


Tanzania: Serengeti

Het Serengeti National Park is misschien wel het beroemdste wildpark ter wereld. Serengeti betekent eindeloze vlakte.
Naast de Big Five (nijlpaard, leeuw, neushoorn, luipaard en olifant) leven hier nog 30 verschillende diersoorten (totaal 3 miljoen dieren) op de eindeloze savannes. De neushoorn is het enige dier van de Big Five die je zou kunnen missen, omdat deze erg zeldzaam is. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de Serengeti. Er zijn ruim 500 soorten vogels.

Een van de grote trekpleisters is de Grote Trek. Meer dan een miljoen gnoes en zo'n 200.000 zebra's trekken de grote vlaktes over van De Maasai Mara in Kenia tot in de Serengeti in Tanzania. De migratie hangt af van de regentijd, die jaarlijks kan verschillen. De totale lengte van de optocht kan wel 50 km bedragen. Natuurlijk volgen de roofdieren deze optocht op gepaste afstand en doen ze zich te goed aan de zwakke en zieke dieren.


Tijdens de migratie worden een paar rivieren overgestoken. Er vallen dan ook…

Geloof het of niet

Religie, godsdienst, geloofsovertuiging, filosofie en spiritualiteit. Veel begrippen voor een levenswijze of geloof. Of hebben ze toch allemaal een aparte betekenis? Internet geeft hierover geen eenduidige oplossing. Ik houd het maar op 'ergens in geloven' en heb de meest opvallende, die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder beschreven.

In zuid Vietnam ligt de kleurrijke tempel van de Cao Dai. Hier praktiseert men de ideale godsdienst bestaande uit een mix van het beste uit vele andere bestaande religies. Een bezoek aan de tempel en het meemaken van een dienst, waarin 'Het Oog' wordt aanbeden, is indrukwekkend. Meer weten over de Cao Dai klik hier.
Biddende families zitten in een kerk te bidden tussen duizenden kaarsjes die verspreid over de met dennennaalden bezaaide vloer liggen. Ze verdrijven boze geesten door te boeren na het drinken van veel cola. De boze geesten nemen bezit van de kippen, die vervolgens de nek worden omgedraaid. Zo verdwijnt de boze …

Kaapverdië

Nadat God de Aarde had geschapen, schudde Hij zijn handen schoon. De kruimels die daarbij vrijkwamen, vielen als parels in de Atlantische Oceaan. Dit laatste kunststukje van God was volgens de legende Kaapverdië.

Kaapverdië, of de Kaapverdische eilanden, is een eilandengroep die bestaat uit tien eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. De hoofdstad is Praia. De naam komt uit het Portugees: Cabo Verde dat Groene Kaap betekent. Tot 1975 was het een kolonie van Portugal. Gemengd met Creoolse invloeden is hier een mix van Portugese stijl en Afrikaanse charme ontstaan. Kaapverdië behoort tot het exclusieve clubje landen dat voor het grootste gedeelte nog in oorspronkelijke staat zijn.

Kaapverdië ligt 450 kilometer ten westen van Senegal in de de Atlantische Oceaan. De eilanden, die tezamen een hoefijzer vormen, bestaan uit bovenwindse (Barlavento) en benedenwindse  (Sotavento) eilanden.
Het land van de eeuwige zomer kent nauwelijks regen. De zon staat elke dag loodrecht aan de strakblauwe …

Italië: Umbrië

Umbrië is een regio midden in Italië en wordt ook wel het groene hart genoemd. Schilderachtige dorpjes, kastelen en kloosters liggen verspreid over de vlaktes en glooiende heuvels. Ongerepte natuur, kunst en architectuur, de beroemde keuken en de vele festivals maken Umbrië uniek. Umbrië is verdeeld in noordelijk en zuidelijk deel.

Noord Umbrië
De toeristische steden in het noorden zijn Gubbio met zijn Palazzo dei Consoli, de hoofdstad Perugia met zijn Palazzo dei Priori en de Galleria Nazionale dell'Umbria en Assisi met de San Francesco Basiliek. Daarnaast heeft het twee mooie parken: die van Monte Cucco en van Monte Subasio.
Wie vanuit het westen Umbrië binnenrijdt zal als eerste kennsimaken met het Trasimeense meer. De leukste plaatsjes rond het meer zijn Passignano en Castiglione. In het meer liggen twee eilanden: Polvese en Maggiore.Zuid Umbrië
Zuid Umbrië is bergachtig met de topper Monti Sibillini. Veel water ook met als hoogtepunt de Cascata della Marmore watervallen. De be…

Wandelen door San Blas

San Blas is de charmante kunstenaarswijk die ligt op een heuvel aan de noordkant van Cusco. De wijk bestaat uit idyllische straatjes en pleintjes met veel horeca, souvenirs- en kunstwinkeltjes. Ook vind je hier kleine pensions, hostels en guesthouses. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de kerk op het San Blasplein en de zaterdagmarkt op het Plaza de San Blas.

De pittoreske steegjes zijn het perfecte decor van een rustige stadswandeling. Een wandeling vereist wel wat inspanning want het niveauverschil is groot. Ook de ligging op 3400m zorgt dat je even een keer extra adem moet halen. Gelukkig zijn er veel uitkijkpunten waar je kunt uitrusten mocht dat nodig zijn. San Blas is rustiger dan het historische centrum, maar zeker zo mooi. Vanaf de hoger gelegen pleintjes heb je een prachtig uitzicht op Cusco.


San Blas is een aanrader om te voet te ontdekken. Ik heb alvast een route voor je uitgestippeld. Hij is niet lang, goed te doen en geeft je een goed beeld van deze hippe wijk.

Sta…