Doorgaan naar hoofdcontent

Jaaroverzicht 2014

Veel mensen en organisaties maken lijstjes met uiteenlopende onderwerpen van afgelopen jaar. Ik waag me dit jaar ook maar eens aan een lijstje. Mijn lijst bestaat uit de 10 meest gelezen artikelen op mijn blog. Naast leuke herinneringen is er ook plaats voor verdriet en extreme avonturen. Geniet nog even na van tien blogartikelen van 2014.

10. Uit het leven gegrepen

Naar aanleiding van de ramp met de MH17 op 17 juli schreef ik een kort gedicht.9. King Arthur

Royal showpieces Paleis Het Loo, Apeldoorn
Het ongelofelijke verhaal van de zwerfhond Arthur die zich aansloot bij een groepje Zweden en dezelfde ontberingen onderging in een bizarre race.

8. Royal Showpieces

Voor het eerst kon je in Paleis Het Loo in Apeldoorn vrij door vijf ingerichte historische vertrekken bewegen en op een intense manier te genieten van de verrassende opstellingen van design en mode.

7. Lunchen op het platteland

Op de Veluwe ligt een een oude boerderij die omgetoverd is tot koffie- en theeschenkerij. Een mooi plekje voor een lunch.

Pappa Beach, Samos - Griekenland

6. De stranden van Samos

Tijdens mijn verblijf op Samos bezocht ik diverse stranden. over de mooiste schreef ik een artikel. Geniet nog even van de zomer.5. De baaien van Samos

Samos heeft veel baaien waarvan de mooiste in dit artikel staan.4. Hemingway's Havana

De van oorsprong Amerikaanse schrijver en wereldreiziger Ernest Hemingway is onlosmakelijk verbonden aan Cuba. Hij woonde er en schreef er boeken.

3. Overnachten in een beachbungalow

Beachbungalow Noordwijk
In de mooiste week van het eerste kwartaal met temperaturen boven de 20 graden, logeerde ik een week in een beachbungalow op het  strand van Noordwijk. Een geweldige ervaring en ik raad het iedereen aan.2. Stadswandeling Haarlem

Haarlem is een van de steden die zich prima laat ontdekken door een wandeling.

1. El Commendante

Het tweede artikel over een icoon van Cuba. Dit artikel heeft een eindsprint gemaakt, waarschijnlijk door het nieuws van het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen Cuba en de VS.

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.