Doorgaan naar hoofdcontent

Samos - culinair

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. De Griekse keuken met haar heerlijke gerechten is hier een voorbeeld van.

De Griekse keuken is bekend om haar souvlaki, keftedes en gyros, maar ook de Griekse ovenschotels zoals moussaka en briam zijn beroemd. Hieronder een paar heerlijke Griekse gerechten. Kali orexi, eet smakelijk!


Spinazietaart

Benodigdheden: 1 kilo spinazie, 6 lente-uitjes, 1 el dille, olijfolie, bladerdeeg, zout en peper, peterselie

Bereiding: verwarm olie in de pan en fruit de uitjes. Was de spinazie, grof snijden en 15 min. koken in water. Roer de dille er door.
Doe drie met olie bestreken laagjes bladerdeeg in een ovenschaal. Voeg de spinazie met dille, zout en peper toe. Dek het geheel af met opnieuw met olie bestreken laagjes bladerdeeg. Bak de taart 45 min op 150 graden. Strooi aan het eind wat kaas of feta over het gerecht. Voeg ter garnering wat peterselie toe.

Spinazietaart

Tonijnsalade

Benodigdheden: tonijn, ui, olijven, olijfolie diverse groenten als paprika, komkommer, sla, mayonaise, ketchup, peper en zout

Bereiding: verdeel de tonijn en groenten op een bord. Besprenkel het met olijfolie, peper en zout. Maak het af met een sausje van mayonaise en ketchup.

Tonijnsalade

Briam

Briam is een boeren groenteprutje uit de oven.

Benodigdheden (2 pers.): 300 gr. aardappels, halve courgette, halve aubergine, 2 tomaten, 1 paprika, 1 ui, olijfolie, tl. munt, 1 tl. peterselie, zout en peper

Bereiding: schil de aardappels en maak de groenten schoon. Kook de aardappels 15 minuten en verwarm de oven op 160 graden. Snijd intussen de groenten en meng ze. Voeg zout en peper toe. Doe wat olijfolie en een beetje water in een ovenschaal. Doe de groenten en de aardappels er in. Laat het geheel in 90 minuten in de oven. Controleer of het niet aanbrandt. Strooi er tien minuten voor tijd nog wat Parmezaanse kaas over of wat feta bij het opdienen.

Briam

Aubergineschotel

Benodigdheden (2 pers.): 2 aubergines, 2 uien, 2 rijpe tomaten, 1 el. fijngehakte peterselie, 1 tl. fijngehakte munt, 2 teentjes knoflook, olijfolie, 1 tl. suiker, 1 tomaat in plakjes

Bereiding: Snij de aubergines in plakken en zet ze 1 uur in zout water (tegen de bittere smaak). Bak ze daarna in olijfolie. Verwarm de oven op 160 graden. Doe olijfolie in een pan en fruit de ui en voeg de fijngesneden tomaten, peterselie, munt en de knoflook toe. Laat het 20-30 minuten sudderen.
Leg het mengsel in een ovenschaal en top het af met een plakje tomaat. Zet het ongeveer 45 minuten in de oven. Dien het gerecht op met bijv. feta of strooi 5 minuten voor tijd wat geraspte kaas over het gerecht. Strooi als laatste ter garnering peterselie over het gerecht.

Aubergineschotel

Gevulde courgette

Benodigdheden (2 pers.): 2 brede courgettes, 1 ui, 2 rijpe tomaten, 1 el. tijm, 1 el. fijngehakte peterselie, 2 teentjes knoflook, olijfolie, 1 tl. suiker en een kopje rijst.

Bereiding: Snij de courgette in de lengte door en hol hem uit. Bewaar het vruchtvlees. Verwarm de oven op 180 graden, maak een snee in de tomaten en dompel ze in kokend water. Laat ze na 5 minuten schrikken met koud water en haal het vel eraf. (een blik gepelde tomaten kan ook :-))
Doe olijfolie in een pan en fruit de ui, voeg de gepelde tomaten, peterselie, tijm, de knoflook, de suiker en het vruchtvlees van de courgette toe. Laat het 20-30 minuten sudderen. Breng het op smaak met zout en peper. Zet intussen de uitgeholde courgette alvast in de warme oven. Vul de courgette en laat zet het geheel nog een half uur in de oven. Kook intussen de rijst en dien het samen op. Strooi er aan het eind nog wat peterselie over.

Gevulde courgette

Baklava

Benodigdheden: flinterdun bladerdeeg, 2 kopjes amandelen, 1,5 kopje boter, 0,5 kopje suiker, 1 el. kaneel
Voor de siroop: 3 kopjes suiker, 1 kopje honing, 2 kopjes water, kaneel, 1 tl kruidnagel

Bereiding: Verwarm de oven op 160 graden. Meng de amandelen, suiker en kaneel in een kom. Vet een ovenschaal in met boter en leg er een paar vellen ingevet bladerdeeg in. Vervolgens een deel amandelmengsel en ingevette bladerdeegvelletjes afwisselen. Sluit af met 6 bladerdeegvelletjes. Snij met een scherp mes een ruitpatroon in de bovenkant (dun insnijden) en besprenkel het met een beetje water. Zet de ovenschaal een uur in de oven.
Siroop maken: water, kruiden, honing en suiker in een pannetje 15 minuten koken.

Laat de baklava afkoelen en giet de hete siroop erover. Snijd de baklava in stukken op de ingesneden lijnen. Geniet van dit heerlijk nagerecht,

Vervang ook eens de amandelen met walnoten of pistachenoten

Baklava

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - januari 2018

Tijdens mijn reis door Brazilië bezocht ik de Foz do Iguacu. Deze spectaculaire watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. Een van de activiteiten die ik heb ondernomen is met een speedboot op hoge snelheid over de rivier de Iguacu gevaren. Hoogtepunt van deze excursie was een gratis douche onder een van de watervallen.
Nadat we zijn ingestapt en onze poncho's en zwemvesten hebben aangetrokken varen we op hoge snelheid stroomopwaarts. We varen langs diverse watervallen richting Duivelskeel, een grote halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort.
Een eind voor deze waterval buigen we af. Aan het eind ligt een brede waterval. Het linker deel ziet er spectaculair uit. We liggen even stil en kijken naar het met geweld neerstortende water dat een gordijn van water veroorzaakt. De camera's en alle andere elektronica verdwijnen in een waterdichte ton die is vastgegespt aan de bodem. Ik doe de rits van de poncho dicht en trek het …

De foto en zijn verhaal terugblik

In 2015 poste ik elke maand een foto waar meestal een bijzonder verhaal achter zat. Vanaf 2018 komt deze rubriek terug. Ik ga dan weer elke maand een foto met een leuk of bijzonder achtergrond-verhaal posten.

Voor wie de 12 foto's met een verhaal van 2015 nog eens na wil lezen of wil kijken, klik dan hier.



Walking Dinner Amersfoort

Dit jaar was het mijn beurt om met twee collega's het jaarlijkse eindejaars uitje, dat bestaat uit een combinatie van gezellig tafelen met een activiteit te organiseren. We kozen voor een Walking Dinner in onze werkstad Amersfoort. 

Het Walking Dinner bestaat deze avond uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht, die elk in een ander restaurant werd geserveerd. Tussen de gerechten door wandelen we in twee groepen, elk onder begeleiding van een gids, door het oude centrum van Amersfoort.
Vanaf ons kantoor lopen we gezamenlijk naar restaurant Dara, waar het voorgerecht wordt geserveerd. Dara is een culinaire ontmoetingsplaats aan de Eemhaven in Amersfoort waar verrassende kleine gerechten (mezzes) uit verschillende streken worden geserveerd.

De eerste ronde van de wandeling door Amersfoort start om 18 uur. De ene helft van de collega's gaat mee met Femke, de andere helft met Norman. Denk je al veel te weten over Amersfoort dan kom je er met deze gidsen achter dat er no…

Seychellen

In 2001 maakte ik samen met mijn vriendin onder begeleiding van gids Layzar een safaritrip naar Tanzania. Na de overweldigende natuur en wildlife sloten we onze vakantie af op een tropische bestemming: De Seychellen.

De Seychellen, alleen bij de naam al denk je aan een tropische verrassing. En dat is het zeker. De eilandengroep ligt ten noorden van Madagaskar op ruim 1500 km ten oosten van Kenia. Na een lange busreis van Arusha in Tanzania naar Nairobi vlogen we naar Mahé. Mahé is met Praslin, Silhouette en La Digue een van de bekendste eilanden van de archipel. Het klimaat is warm en vochtig vanwege de ligging op een paar graden van de evenaar.


Mahé De toegang tot de Sychellen is Mahé, het belangrijkste eiland van de archipel waar 90% van de bevolking woont. Hier ligt ook de internationale luchthaven. Een gebergte in het midden deelt het eiland in tweeën. Met hoogtes tot bijna 1000m heb je een mooi uitzicht over het nationaal park Morne Seychellois. Het noorden van Mahé is het levendi…

Dekselse pannetjes

Op twintig minuten van ons huis ligt in een landelijke omgeving brasserie Kriebelz. Hier hebben mijn vriendin en ik met onze Zwitserse herder afgelopen vrijdagavond het weekend ingeluid.

De brasserie ligt in het centrum van het dorp Terwolde. Je kunt hier terecht voor brunch, tapas, buffetten en het is ook mogelijk om zelf een feest te geven in een van de zalen.











Wij gingen voor de Dekselse Pannetjes als hoofdgerecht, een onderscheidende specialiteit van Kriebelz. De Dekselse Pannetjes bestaan uit diverse kleine gerechten, drie per hoofdgerecht opgediend in blauwe pannetjes met deksel, en koekenpannetjes. We kozen voor een combinatie van vega, vis en vlees, omlijst met een voor- en nagerecht. Friet, opgebakken krieltjes en een frisse salade maakten het het gerecht compleet. Zijn de frietjes op dan krijg je van het vriendelijke personeel gewoon een extra portie.