Doorgaan naar hoofdcontent

De hersenen van Castro

Ernesto 'Che' Guevara
De drie meest bekende en tot de verbeelding sprekende personen van Cuba zijn Ernest Hemingway, Fidel Castro en Ernesto 'Ché' Guevara.

Deel 2: Ernesto 'Che' Guevara

Twee jonge Argentijnen, Ernesto Guevara en Alberto Granado, gaan in 1952 samen op reis door Latijns-Amerika om de échte wereld buiten Buenos Aires te verkennen. Guevara hield daarvan een dagboek bij dat is verschenen onder de titel "Op de motor door Latijns-Amerika" en verfilmd als "The Motorcycle Diaries".
Deze reis was het begin van een beslissende wending in het leven van Guevara. Hij zag veel armoede en ongelijkheid tijdens zijn tocht en besloot hier iets aan te doen. Hij ging hierbij geweld niet uit de weg. Zo werd hij van een student medicijnen guerrilastrijder tegen het onrecht.

Via Guatemala, waar hij de de naam El Che (de Argentijn, later afgekort tot Che) kreeg, kwam hij terecht in Mexico. Hier ontmoette hij Raul, de broer van Fidel Castro, en sloot zich via hem aan bij de Beweging van de 26e juli van Castro en werd een van de vertrouwelingen van Fidel. De grote invloed op Castro bezorgde hem de naam 'de hersenen van Castro'.

Nadat Castro de macht had gegrepen op Cuba bekleedde Che diverse functies, maar al snel verveelde hij zich en zocht de revolutie weer op. Via Congo en andere omzwervingen vond hij uiteindelijk zijn graf in Bolivia waar hij door de CIA werd geëxecuteerd.

De revolutie leeft op Cuba nog steeds
Che groeide uit tot een cultheld en pronkt op menig t-shirt, vlag en honkbalpet als de ultieme rebel, maar dat hij geen lieverdje was bleek uit het feit dat hij eigenhandig deserteurs en politieke gevangenen vermoordde. Echter is de politieke betekenis van Che ondergeschikt geraakt aan zijn sociale, waarin hij streed tegen onrecht. De vroege dood door executie en zijn charisma  maakten hem niet alleen geliefd bij communisten en armen van Zuid-Amerika die hem als een Messias zagen, maar ook bij hippies die een icoon zochten.

Mausoleum Che in Santa Clara

De overblijfselen van Che zijn in oktober 1997 met militaire eer bijgezet in een mausoleum in Santa Clara.

Lees ook deel 1: Hemingway en deel 3: El Comandante

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - januari 2018

Tijdens mijn reis door Brazilië bezocht ik de Foz do Iguacu. Deze spectaculaire watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. Een van de activiteiten die ik heb ondernomen is met een speedboot op hoge snelheid over de rivier de Iguacu gevaren. Hoogtepunt van deze excursie was een gratis douche onder een van de watervallen.
Nadat we zijn ingestapt en onze poncho's en zwemvesten hebben aangetrokken varen we op hoge snelheid stroomopwaarts. We varen langs diverse watervallen richting Duivelskeel, een grote halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort.
Een eind voor deze waterval buigen we af. Aan het eind ligt een brede waterval. Het linker deel ziet er spectaculair uit. We liggen even stil en kijken naar het met geweld neerstortende water dat een gordijn van water veroorzaakt. De camera's en alle andere elektronica verdwijnen in een waterdichte ton die is vastgegespt aan de bodem. Ik doe de rits van de poncho dicht en trek het …

De foto en zijn verhaal terugblik

In 2015 poste ik elke maand een foto waar meestal een bijzonder verhaal achter zat. Vanaf 2018 komt deze rubriek terug. Ik ga dan weer elke maand een foto met een leuk of bijzonder achtergrond-verhaal posten.

Voor wie de 12 foto's met een verhaal van 2015 nog eens na wil lezen of wil kijken, klik dan hier.Walking Dinner Amersfoort

Dit jaar was het mijn beurt om met twee collega's het jaarlijkse eindejaars uitje, dat bestaat uit een combinatie van gezellig tafelen met een activiteit te organiseren. We kozen voor een Walking Dinner in onze werkstad Amersfoort. 

Het Walking Dinner bestaat deze avond uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht, die elk in een ander restaurant werd geserveerd. Tussen de gerechten door wandelen we in twee groepen, elk onder begeleiding van een gids, door het oude centrum van Amersfoort.
Vanaf ons kantoor lopen we gezamenlijk naar restaurant Dara, waar het voorgerecht wordt geserveerd. Dara is een culinaire ontmoetingsplaats aan de Eemhaven in Amersfoort waar verrassende kleine gerechten (mezzes) uit verschillende streken worden geserveerd.

De eerste ronde van de wandeling door Amersfoort start om 18 uur. De ene helft van de collega's gaat mee met Femke, de andere helft met Norman. Denk je al veel te weten over Amersfoort dan kom je er met deze gidsen achter dat er no…

Seychellen

In 2001 maakte ik samen met mijn vriendin onder begeleiding van gids Layzar een safaritrip naar Tanzania. Na de overweldigende natuur en wildlife sloten we onze vakantie af op een tropische bestemming: De Seychellen.

De Seychellen, alleen bij de naam al denk je aan een tropische verrassing. En dat is het zeker. De eilandengroep ligt ten noorden van Madagaskar op ruim 1500 km ten oosten van Kenia. Na een lange busreis van Arusha in Tanzania naar Nairobi vlogen we naar Mahé. Mahé is met Praslin, Silhouette en La Digue een van de bekendste eilanden van de archipel. Het klimaat is warm en vochtig vanwege de ligging op een paar graden van de evenaar.


Mahé De toegang tot de Sychellen is Mahé, het belangrijkste eiland van de archipel waar 90% van de bevolking woont. Hier ligt ook de internationale luchthaven. Een gebergte in het midden deelt het eiland in tweeën. Met hoogtes tot bijna 1000m heb je een mooi uitzicht over het nationaal park Morne Seychellois. Het noorden van Mahé is het levendi…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.