De hersenen van Castro

Ernesto 'Che' Guevara
De drie meest bekende en tot de verbeelding sprekende personen van Cuba zijn Ernest Hemingway, Fidel Castro en Ernesto 'Ché' Guevara.

Deel 2: Ernesto 'Che' Guevara

Twee jonge Argentijnen, Ernesto Guevara en Alberto Granado, gaan in 1952 samen op reis door Latijns-Amerika om de échte wereld buiten Buenos Aires te verkennen. Guevara hield daarvan een dagboek bij dat is verschenen onder de titel "Op de motor door Latijns-Amerika" en verfilmd als "The Motorcycle Diaries".
Deze reis was het begin van een beslissende wending in het leven van Guevara. Hij zag veel armoede en ongelijkheid tijdens zijn tocht en besloot hier iets aan te doen. Hij ging hierbij geweld niet uit de weg. Zo werd hij van een student medicijnen guerrilastrijder tegen het onrecht.

Via Guatemala, waar hij de de naam El Che (de Argentijn, later afgekort tot Che) kreeg, kwam hij terecht in Mexico. Hier ontmoette hij Raul, de broer van Fidel Castro, en sloot zich via hem aan bij de Beweging van de 26e juli van Castro en werd een van de vertrouwelingen van Fidel. De grote invloed op Castro bezorgde hem de naam 'de hersenen van Castro'.

Nadat Castro de macht had gegrepen op Cuba bekleedde Che diverse functies, maar al snel verveelde hij zich en zocht de revolutie weer op. Via Congo en andere omzwervingen vond hij uiteindelijk zijn graf in Bolivia waar hij door de CIA werd geëxecuteerd.

De revolutie leeft op Cuba nog steeds
Che groeide uit tot een cultheld en pronkt op menig t-shirt, vlag en honkbalpet als de ultieme rebel, maar dat hij geen lieverdje was bleek uit het feit dat hij eigenhandig deserteurs en politieke gevangenen vermoordde. Echter is de politieke betekenis van Che ondergeschikt geraakt aan zijn sociale, waarin hij streed tegen onrecht. De vroege dood door executie en zijn charisma  maakten hem niet alleen geliefd bij communisten en armen van Zuid-Amerika die hem als een Messias zagen, maar ook bij hippies die een icoon zochten.

Mausoleum Che in Santa Clara

De overblijfselen van Che zijn in oktober 1997 met militaire eer bijgezet in een mausoleum in Santa Clara.

Lees ook deel 1: Hemingway en deel 3: El Comandante

Andre van Luttikhuizen