Een stukje Spanje in de Jordaan

Pintxos
De Jordaan is behalve de meest bezongen en beschreven wijk van Amsterdam ook de meest culinaire wijk. Overdag kun je lekker langs de grachten slenteren om daarna een terrasje aan de gracht te pakken.
En 's avonds is het genieten bij een specialiteitenrestaurant in een van de gezellige straatjes waar de stoep tot terras is omgetoverd.
La Oliva Pintxos Y Vinos
Een van die knusse restaurantjes is La Oliva aan de Egelantiersstraat 122-124. La Oliva Pintxos Y Vinos, zoals het restaurant volledig heet, is een Spaans restaurant met een Baskische keuken. Behalve heerlijke gerechten kun je hier ook pintxos eten. Pintxos zijn belegde kleine broodjes, pasteitjes of crostino's met bijvoorbeeld een combinatie van vis, schelpdieren, vlees, groente, kaas, pata negra of kaas. De pintxo, een prikker of spiesje, houdt de lekkernijen bij elkaar. Pintxos worden vooral in noord Spanje gegeten en zijn bijzonder populair in Baskenland. Het gezamenlijk genieten van de pintxos is een sociale bezigheid en bevordert de saamhorigheid van de Basken. In Baskenland hebben de pintxos de tapas als favoriete snack al verslagen.

La Oliva Pintxos Y Vinos
De gerechtjes staan uitgestald op de bar. Nadat je je keuze hebt doorgegeven gaan de pintxos nog even de oven in en worden vervolgens opgediend aan je tafel.

Waan je even in Spanje en geniet van de pintxos met bij voorkeur een Spaanse wijn in een relaxte sfeer in de Amsterdamse Jordaan.

Andre van Luttikhuizen