Doorgaan naar hoofdcontent

Overnachten in een beachbungalow

Champagne-ontbijt in een sterrenhotel, kamperen in een tentje, verwend worden in een Bed en Breakfast of ontwaken in een beachbungalow op het strand met op de achtergrond de ruisende zee. Het kan allemaal in Noordwijk, dé badplaats en congresstad van Nederland. Ik koos voor de beachbungalow.

Beach Bungalow Take2 Noordwijk

Samen met mijn vriendin en hond verbleef ik begin april een midweek in een beachbungalow aan de zuidzijde van Noordwijk bij Take2.
Aan het eind van de koningin Astrid Boulevard staan pal aan zee op het strand en net buiten het bereik van de vloedlijn, op een kleine verhoging, vijf compleet ingerichte beachbungalows iets verspringend tegen de Noordwijkse Coepelduinen geparkeerd.
We hadden de mooiste week van 2014 tot dan toe: frisse nachten, een beetje zeemist in de vroege ochtend en een strak blauwe lucht de rest van de dag met een temperatuur van rond de 20 graden. Schoenen had je amper nodig, een paar slippers volstond, maar op blote voeten kreeg je pas het echte zomerse  ik-zou-ook-aan-de-Spaanse-costa-kunnen-zitten-gevoel.

's Morgens na het uitlaten van de hond, die op het strand en in de achterliggende duinen los mocht, genoten we van een heerlijk ontbijt. Onder het genot van een knapperig broodje, een eitje en een thee en koffie keken we vanuit onze bungalow, die in Balinese stijl opgetrokken gordijnen had, uit op het strand en de Noordzee. Terwijl de files bijna voorbij waren en werkend Nederland zich achter haar bureaus nestelde, kwam Noordwijk langzaam tot leven.


Strandpaviljoen Take2 Noordwijk 

Onze bungalow, de Boternap, bestaat uit een badkamer, slaapkamer met een tweepersoonsbed, een slaapkamer met een stapelbed en een open ruimte met eethoek, zitgedeelte en keukentje. Openslaande deuren leiden je via een vlonderterras naar het strand.
Het strandpaviljoen van Take2 ligt op 10 meter van onze bungalow. Hier kun je de hele dag terecht voor kofiie met een lekkernij, lunch en diner. Het is een EKO bestemming met een duurzaam, rustig en ingetogen karakter en veel biologische producten. Je kunt hier prima eten voor een goede prijs en als gast heb je ook nog eens 10% korting. Een ontbijt vanuit Take2 is ook mogelijk. Hiervoor vul je de avond ervoor een formulier in en 's morgens wordt het ontbijt afgeleverd. WiFi is gratis en met een wachtwoord beveiligd. Inbegrepen bij de bungalow is ook een parkeerkaart voor de auto.

Terwijl wij heerlijk in onze strandstoel de zon aanbaden lag onze hond als een leeuwenkoning voor het huisje en inspecteerde zijn nieuwe territorium. In de verte blafte soms een hond of schreeuwde een meeuw.

 

Voor wie heerlijk wil uitwaaien met of zonder hond, genieten van zand, zee en zon, maar ook harde wind en regen geen probleem vindt, want natuurlijk kan het ook tegenzitten wat betreft het weer, kan hier een fantastische tijd doorbrengen bij deze populaire bestemming. Maak lange wandelingen over het brede zandstrand of over de uitgezette wandelroutes door de duinen. Geniet van de rust afgewisseld met een tochtje door de bollenstreek, een bezoekje aan de Keukenhof, Leiden of Haarlem en sluit de dag af met een heerlijk gerecht bij Take2 terwijl de zon langzaam daalt en in zee verdwijnt.

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La