Koffie en thee ritueel

Bereiden van de China green tea
Een typisch tijdverdrijf bij met name mannen in Gambia, is samenscholen rondom een theepot. Of het nu een samenkomst van een vriendenclub is of een belangrijke gebeurtenis zoals een bruiloft of doop, de mannen praten over zaken die hen bezighoudt, terwijl ze genieten van een zeer sterke thee uit de pot. Deze lokale thee, bekend onder de naam Attaya, wordt gemaakt van groene bladeren (geïmporteerd uit China) en gedronken met veel suiker uit een klein glas. Soms wordt er munt toegevoegd of de thee bestaat volledig uit muntbladeren.

Djembé en thee
Het maken van de thee met zijn bijzondere smaak is een hele kunst en een waar ritueel. De vaardigheid bestaat eruit om de thee schuimig uit en weer in de theepot te gieten en dat vanaf grote hoogte.Totaal worden er uit de theebladeren drie potten thee gezet, waarvan de eerste het sterkst is en de laatste het zoetst, vanwege de suiker die wordt toegevoegd. Het gehele proces neemt wel wat tijd in beslag. Indien je uitgenodigd wordt bij iemand thuis zal je zeker thee aangeboden krijgen. Wees gewaarschuwd als je 'Ja' zegt: je bent voorlopig nog niet weg. Mijn vriendin en ik dronken de thee tijdens een BBQ met de locals onder het genot van een djembé sessie tijdens de ondergaande zon.



Opschuimen van de koffie



Behalve thee wordt op bijna dezelfde wijze ook koffie gemaakt. Hierbij gaat het om instant Nescafé koffie. De smaak hangt af waar het geschonken wordt. In koffiestalletjes wordt er vaak gecondenseerde gezoete melk toegevoegd. In restaurants wordt een zakje Nescafé koffie opgelost in heet water. Ik dronk het op de markt van Serakunda, waarbij de koffie, in mijn geval met suiker, in heet water werd opgelost. De koffie werd opgeschuimd door het over en weer gieten van het ene glaasje in het andere.







Andre van Luttikhuizen