Doorgaan naar hoofdcontent

Bushwandeling naar de ondergaande zon

Onze gids Andy, waarmee we al een paar keer op pad zijn geweest in Gambia, wil ons graag zijn net aangekocht stuk land laten zien. Vanwege de drukte van de grote stad is hij al een tijd op zoek geweest naar een stuk land en heeft nu een rustig plekje gevonden in een nieuw te ontwikkelen buitengebied. Met Ali Baba, die we al kennen van eerdere ritjes, vertrekken we richting Brufut in het zuiden. We worden afgezet bij een zandweg ergens langs de weg. Na 100 meter maken de geluiden van de straat plaats voor de rust van de bush.
We slaan rechtsaf een bospad in, dat langzaam smaller wordt en waarbij het gras steeds hoger groeit. We zien veel bloemen en hier en daar een boom. Geluiden van krekels, vogels en de ruisende wind is het enige geluid. Af en toe staat er een huisje van leem met een golfplaten dak, sommige half ingestort door hevige aanhoudende regenval in het regenseizoen. Daarnaast zien we ook stenen huizen, die eigendom zijn van rijke Gambianen of expats. Sommige zijn nog in aanbouw. Pas als er weer geld is worden er werklui ingehuurd om weer een deel te bouwen.
Te drogen leem
Na een half uur bereiken we het land van Andy. Twee jonge mannen, de broer van Andy en zijn vriend, zijn bezig met het maken van bouwstenen van leem. Ze hebben een termietenheuvel uitgegraven en mengen het zand met water uit de waterput van de buurman en storten het leem in een mal. Achterin het land wordt de vorm te drogen gelegd. Later wordt hier dan een huis van gebouwd. Per dag worden er zo ongeveer 150 stenen gemaakt. De regentijd is gelukkig voorbij, dus de stenen kunnen niet meer verregenen, want anders kun je weer helemaal opnieuw beginnen. Een stukje land is een goede investering: je koopt een stuk land en vervolgens heb je geen verplichtingen meer zoals huur of een hypotheek.
Lemen stenen maken voor een huis

Kleurrijke vogels
Na een thee laten we de mannen alleen en lopen we verder met Andy. We verlaten Brufut en lopen via een mooie route met prachtige vegetatie en kleurige vogeltjes naar Nema. Onderweg zien we diverse kleine verspreide huizen waar vrouwen en kinderen rondlopen, de mannen werken of zijn op zoek naar werk.
Nema
We komen op een uitgestrekte vlakte waar nog een klein beetje water stroomt in een nagenoeg opgedroogde rivier. We lopen een klein stukje door ondiep water waar we tot de knieën in staan. De bodem is enorm glibberig, dus ik neem kleine stapjes om vooral niet te vallen, omdat ik anders mijn camera kan afschrijven.
Na en paar kleinere glibberpartijen waar we niet verder dan de enkels onder water staan lopen we verder en laten we de open vlakte achter ons. Nadat onze voeten opgedroogd zijn doen we de schoenen weer aan en lopen we verder de bush weer in.


Wonen in de bush

We komen in een prachtig stukje natuur met palmen, olifantenbomen en kleine nederzettingen. De jeugd uit de omgeving verzamelt zich rondom ons en het aantal vermenigvuldigt zich na elke 10 meter. Op een gegeven moment sommeert Andy hen om toch vooral terug te keren naar hun 'mammie'.
Langzaam maakt het groen van de bush plaats voor het geel van het zand en het wit van de huizen in de straten van Tanji.

We ruiken de zee, de mensen worden talrijker, er ligt afval langs de straat en het lawaai neemt navenant toe. De zandweg kruist de verharde kustweg en aan de andere kant mengen we ons in de de drukte van de vissers, verkopers en toeristen. Lees hier verder over Tanji.

Tanji


Meest gelezen

Volvo Ocean Race naar Nederland

De Volvo Ocean Race heeft een primeur.  De langste en zwaarste zeilrace finisht in juni 2018 namelijk voor het eerst in Nederland. Onze hofstad Den Haag is gastheer van de finish van dit grote zeilevenement.

De race is op 21 oktober 2017 gestart in Alicante en eindigt via o.a. Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong en Gothenburg in de haven van Scheveningen. 
Ter promotie van Den Haag reist er een enorme varende klomp achter de zeilers aan. Deze 'wooden shoe' vereist helpende handjes om de promotie een succes te maken. Kaapstad, die van van 24 november t/m 11 december de zeilers ontvangt, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen, promoten en afbouwen van de klompboot tijdens de Volvo Ocean Race in Kaapstad.


Wil je helpen en ben je in de periode tussen 24 november en 11 december 2017 in Kaapstad? Wie wil dat nu niet :-). Geef je dan op via de Facebookpagina van het Kaapstad Magazine. Succes!
Lees hier meer over de finish in Den Haag


Tanzania: Serengeti

Het Serengeti National Park is misschien wel het beroemdste wildpark ter wereld. Serengeti betekent eindeloze vlakte.
Naast de Big Five (nijlpaard, leeuw, neushoorn, luipaard en olifant) leven hier nog 30 verschillende diersoorten (totaal 3 miljoen dieren) op de eindeloze savannes. De neushoorn is het enige dier van de Big Five die je zou kunnen missen, omdat deze erg zeldzaam is. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de Serengeti. Er zijn ruim 500 soorten vogels.

Een van de grote trekpleisters is de Grote Trek. Meer dan een miljoen gnoes en zo'n 200.000 zebra's trekken de grote vlaktes over van De Maasai Mara in Kenia tot in de Serengeti in Tanzania. De migratie hangt af van de regentijd, die jaarlijks kan verschillen. De totale lengte van de optocht kan wel 50 km bedragen. Natuurlijk volgen de roofdieren deze optocht op gepaste afstand en doen ze zich te goed aan de zwakke en zieke dieren.


Tijdens de migratie worden een paar rivieren overgestoken. Er vallen dan ook…

Geloof het of niet

Religie, godsdienst, geloofsovertuiging, filosofie en spiritualiteit. Veel begrippen voor een levenswijze of geloof. Of hebben ze toch allemaal een aparte betekenis? Internet geeft hierover geen eenduidige oplossing. Ik houd het maar op 'ergens in geloven' en heb de meest opvallende, die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder beschreven.

In zuid Vietnam ligt de kleurrijke tempel van de Cao Dai. Hier praktiseert men de ideale godsdienst bestaande uit een mix van het beste uit vele andere bestaande religies. Een bezoek aan de tempel en het meemaken van een dienst, waarin 'Het Oog' wordt aanbeden, is indrukwekkend. Meer weten over de Cao Dai klik hier.
Biddende families zitten in een kerk te bidden tussen duizenden kaarsjes die verspreid over de met dennennaalden bezaaide vloer liggen. Ze verdrijven boze geesten door te boeren na het drinken van veel cola. De boze geesten nemen bezit van de kippen, die vervolgens de nek worden omgedraaid. Zo verdwijnt de boze …

Kaapverdië

Nadat God de Aarde had geschapen, schudde Hij zijn handen schoon. De kruimels die daarbij vrijkwamen, vielen als parels in de Atlantische Oceaan. Dit laatste kunststukje van God was volgens de legende Kaapverdië.

Kaapverdië, of de Kaapverdische eilanden, is een eilandengroep die bestaat uit tien eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. De hoofdstad is Praia. De naam komt uit het Portugees: Cabo Verde dat Groene Kaap betekent. Tot 1975 was het een kolonie van Portugal. Gemengd met Creoolse invloeden is hier een mix van Portugese stijl en Afrikaanse charme ontstaan. Kaapverdië behoort tot het exclusieve clubje landen dat voor het grootste gedeelte nog in oorspronkelijke staat zijn.

Kaapverdië ligt 450 kilometer ten westen van Senegal in de de Atlantische Oceaan. De eilanden, die tezamen een hoefijzer vormen, bestaan uit bovenwindse (Barlavento) en benedenwindse  (Sotavento) eilanden.
Het land van de eeuwige zomer kent nauwelijks regen. De zon staat elke dag loodrecht aan de strakblauwe …

Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie Friesland en in 2018 culturele hoofdstad van Europa. Leeuwarden is een gezellige stad met grachten, leuke straatjes, terrassen, musea en een rijk verleden. Vanaf het einde van de 16e eeuw tot halverwege de 18e eeuw was Leeuwarden de hofstad van Nederland.


Ken je Margaretha Geertruida Zelle? Vast niet. Mati Hari dan? Waarschijnlijk wel. Deze iconische vrouw is geboren in Leeuwarden en was tijdens haar leven een hype en tegenwoordig een van de meest mytische vrouwen die er bestaan. Het Fries museum heeft een prachtige tentoonstelling over haar. Deze is te zien tot en met 2 april 2018.


In het Fries museum, zelf een modern en markant gebouw. ontdek je ook alles over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld.


De horeca is goed vertegenwoordigd in Leeuwarden. Bij mooi weer zijn de terrassen langs de grachten goed gevuld en heerst er veel geze…

Hong Kong lichtshow

Een van de grootste attracties van Hong Kong is 'The Symphony of Lights', een spectaculaire licht- en geluidsshow die iedere avond rond 20.00 uur de skyline van Hong Kong oplicht. De verlichting van meer dan 40 wolkenkrabbers dansen onder begeleiding van laserstralen op muziek en dompelt Victoria Harbour 15 minuten in een sprookjesachtig decor.

Het spektakel is opgenomen in het Guinness Book of World Records als 's werelds "Grootste Permanente Licht- en Geluidshow". De beste plek om deze grootste lichtshow ter wereld te mee te maken is vanaf de boulevard bij Tsim Sha Tsui op Kowloon.