Doorgaan naar hoofdcontent

Koninklijk Apeldoorn

Apeldoorn
Koninklijk Apeldoorn is een van de groenste steden van Nederland. De hoofdstad van de Veluwe ligt aan de rand van dit mooie natuurrijke deel van ons land. Apeldoorn kan zich misschien niet meten met steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Maastricht en Den Haag, toch heeft Apeldoorn wel degelijk een aantal bijzondere bezienswaardigheden en vele mogelijkheden tot recreatie in de omgeving.
Topattracties
De topattracties zijn Paleis Het Loo, de Apenheul en de Julianatoren. Paleis Het Loo heeft wisselende tentoonstellingen, meestal gericht op ons koningshuis, maar ook daarbuiten. De tuinen van het Loo zijn vermaard en de vaste collectie bestaat uit pronkstukken uit het verleden. Er vinden ook diverse evenementen plaats zoals het Winterpaleis met ijsbaan, concerten en de Parade van de Zomerkoning. Naast het Paleis ligt het paleispark met o.a.  Het Kleine Loo, een park dat slechts twee maanden per jaar voor publiek geopend is.

Paleistuinen Het Loo

De Apenheul is onderdeel van het prachtige park Berg en Bos. Hier lopen diverse apensoorten los. De route loopt o.a. langs doodshoofdaapjes, oerang oetans en gorilla's. In de zomer vindt hier het Openlucht Filmfestival plaats.
De Julianatoren is een pretpark voor kleine kinderen, maar ook als ouder verveel je je hier niet.


                        Het kleine Loo                                                                                   Apenheul
Centrum
Het winkelgebied bestaat uit een lange winkelstraat met zijstraten. Alle ketens zijn vertegenwoordigd en daarnaast zijn er ook boutique-zaakjes. Ook zijn er twee overdekte centra, de Oranjerie en de Korenpassage. Apeldoorn heeft diverse restaurants en koffietentjes voor lunch, en restaurants in verschillende prijsklassen voor diner. Lunchadressen vind je voornamelijk rondom het Raadhuisplein (Jules Verne), maar ook verspreid over het winkelgebied, zoals Bagels and Beans, het Apeldoorns koffiehuis en Central Park. Dineren kan o.a bij Poppe, de Brugwachter, het Nieuws van Apeldoorn of een van restaurantjes in het 'Proeverijstraatje'. Wie chique wil eten kan terecht bij Twenty 2, genomineerd voor een Michelinster. Daarnaast is bijna elke keuken vertegenwoordigd, zoals Spaans (tapas), Italiaans, Grieks, Sushi en Aziatisch, Amerikaans en Zuid-Amerikaans.
Aan de noordkant van het centrum ligt de mooie villawijk De Parkenbuurt. Hier worden rondleidingen gehouden. In deze wijk liggen de stadsparken Oranjepark, Verzetstrijderspark en Wilhelminapark. Een andere villawijk, die ruimer en groener is dan de Parken is Berg en Bos. Een tochtje met de fiets is hier aan te raden.

Cultuur
Apeldoorn heeft met Orpheus een van de grootste theaters van Nederland waar grote producties worden gespeeld. Daarnaast is er het CODA museum, een cultureel visitekaartje waar prachtige, en soms gedurfde tentoonstellingen worden gepresenteerd.

Cultuur in Apeldoorn
Sport
Apeldoorn is de volleybalstad van Nederland. met Dynamo en Alterno heeft ze twee topclubs in huis, Vooral Dynamo staat al jaren aan de top in Nederland. Dynamo heeft haar thuishaven in Omnisport, het multifunctionele indoor sportcomplex, waar ook de wielrenners van de Adelaar hun baantjes draaien op de overdekte internationale wielerbaan. Hier zijn al diverse internationale wielerbaan evenementen gehouden, zoals de EK en WK Baan. Daarnaast ligt er ook een atletiekbaan. Eindelijk kan het Nederlands kampioenschap indoor atletiek nu worden gehouden in Nederland dankzij het Omnisport.

Sport in Apeldoorn
Omgeving
Apeldoorn is de hoofdstad van de Veluwe, een 1000 km2 beboste landstreek waar diverse soorten herten, reeën,wilde zwijnen en allerlei soorten vogels hun thuis hebben. Het  Nationale Park Hoge Veluwe, met ingangen in Hoendeloo en Otterlo, is het grootste aaneengesloten actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland. Het bestaat uit 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Samen met het Jachthuis Sint Hubertus, het Bezoekerscentrum/Museonder, Kröller-Müller Museum en de beeldentuin vormt het Park een unieke en (inter)nationaal befaamde combinatie van natuur, kunst en architectuur.

Het Kootwijkerzand is een van de grootste zandgebieden van Europa. Het is een uniek gebied met door de wind gevormde duinen. Radio Kootwijk is een klein plaatsje dat in de vorige eeuw een grote rol vervulde in de telecommunicatie. Door de komst van internet en satellieten is die rol komen te vervallen, maar de karakteristieke gebouwen staan er grotendeels nog. Deze worden gebruikt voor exposities, voorstellingen en diverse andere activiteiten

Bussloo is een grote recreatieplas met vele stranden voor elke leeftijd. Zo is er bijvoorbeeld een kinderstrand en een nudistenstrand. Van oktober tot mei mag de hond ook mee naar Bussloo.

                Bussloo                                    Kootwijkerzand                       Radio Kootwijk                               Veluwe

Evenementen
Drakenbootfestival Apeldoorn
Apeldoorn organiseert diverse evenementen door het jaar heen. Hieronder een selectie:

  • Drakenbootfestival: roeiwedstrijden tussen bedrijven en buurten op het Apeldoorns Kanaal, laatste weekend juni
  • Ground Zero: dancefestival op Bussloo, eind augustus
  • Lumido in Park Berg en Bos, zomermaanden
  • Openlucht Filmfestival Berg en Bos: augustus
  • Omnisport: diverse evenementen waaronder volleybal interlands, AFAS classic tennistoernooi, NK atletiek, baanwielrennen en Giro d' Italia
  • Keuken Karavaan: foodfestival op het Zwitsal terrein
  • Aftelfeest: Aftellen naar het nieuwe jaar met muziek en vuurwerk op het Marktplein, oudejaarsavond

Bekend
Bekende Nederlanders uit Apeldoorn zijn o.a. Joop Braakhekke, Peter Bosz, Waylon en Demy de Zeeuw.

Monopoly | Paleispark Het Loo | Zes eetadresjes | Meer Apeldoorn

Meest gelezen

Volvo Ocean Race naar Nederland

De Volvo Ocean Race heeft een primeur.  De langste en zwaarste zeilrace finisht in juni 2018 namelijk voor het eerst in Nederland. Onze hofstad Den Haag is gastheer van de finish van dit grote zeilevenement.

De race is op 21 oktober 2017 gestart in Alicante en eindigt via o.a. Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong en Gothenburg in de haven van Scheveningen. 
Ter promotie van Den Haag reist er een enorme varende klomp achter de zeilers aan. Deze 'wooden shoe' vereist helpende handjes om de promotie een succes te maken. Kaapstad, die van van 24 november t/m 11 december de zeilers ontvangt, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen, promoten en afbouwen van de klompboot tijdens de Volvo Ocean Race in Kaapstad.


Wil je helpen en ben je in de periode tussen 24 november en 11 december 2017 in Kaapstad? Wie wil dat nu niet :-). Geef je dan op via de Facebookpagina van het Kaapstad Magazine. Succes!
Lees hier meer over de finish in Den Haag


Tanzania: Serengeti

Het Serengeti National Park is misschien wel het beroemdste wildpark ter wereld. Serengeti betekent eindeloze vlakte.
Naast de Big Five (nijlpaard, leeuw, neushoorn, luipaard en olifant) leven hier nog 30 verschillende diersoorten (totaal 3 miljoen dieren) op de eindeloze savannes. De neushoorn is het enige dier van de Big Five die je zou kunnen missen, omdat deze erg zeldzaam is. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de Serengeti. Er zijn ruim 500 soorten vogels.

Een van de grote trekpleisters is de Grote Trek. Meer dan een miljoen gnoes en zo'n 200.000 zebra's trekken de grote vlaktes over van De Maasai Mara in Kenia tot in de Serengeti in Tanzania. De migratie hangt af van de regentijd, die jaarlijks kan verschillen. De totale lengte van de optocht kan wel 50 km bedragen. Natuurlijk volgen de roofdieren deze optocht op gepaste afstand en doen ze zich te goed aan de zwakke en zieke dieren.


Tijdens de migratie worden een paar rivieren overgestoken. Er vallen dan ook…

Geloof het of niet

Religie, godsdienst, geloofsovertuiging, filosofie en spiritualiteit. Veel begrippen voor een levenswijze of geloof. Of hebben ze toch allemaal een aparte betekenis? Internet geeft hierover geen eenduidige oplossing. Ik houd het maar op 'ergens in geloven' en heb de meest opvallende, die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder beschreven.

In zuid Vietnam ligt de kleurrijke tempel van de Cao Dai. Hier praktiseert men de ideale godsdienst bestaande uit een mix van het beste uit vele andere bestaande religies. Een bezoek aan de tempel en het meemaken van een dienst, waarin 'Het Oog' wordt aanbeden, is indrukwekkend. Meer weten over de Cao Dai klik hier.
Biddende families zitten in een kerk te bidden tussen duizenden kaarsjes die verspreid over de met dennennaalden bezaaide vloer liggen. Ze verdrijven boze geesten door te boeren na het drinken van veel cola. De boze geesten nemen bezit van de kippen, die vervolgens de nek worden omgedraaid. Zo verdwijnt de boze …

De 10: Nederland

Terugkijkend op mijn reizende leven heb ik veel landen, streken, steden, natuurparken en eilanden bezocht. Ook ben ik op diverse locaties in Nederland geweest. De 10 mooiste streken en steden waar ik ben geweest deel ik graag met jou.

Amsterdam
Onze hoofdstad is een van de mooiste steden om te bezoeken. Of het nu voor een dag is of voor een week, er is altijd iets te beleven. Zo zijn er vaak festivals, is er altijd een museum open,
kun je per boot over de grachten of wandelend door het Vondelpark, kun je schommelen op de Amsterdamtoren of slenteren langs de grachten en pak je een terras voor een lunch of een drankje. Kortom: Amsterdam is hot.

Meer lezen over Amsterdam, klik dan hier

Zuid Limburg

Zuid Limburg is enige deel deel van Nederland met bergen. De Cauberg (135m), de Geulhemmerberg (212m) en de Brakkeberg (75 m) zijn hiervan voorbeelden. Voor de fanatieke mountainbiker en wielrenner een echte uitdaging. Langs de rivieren van de Geul en Gulp loopt een prachtige autoroute. Zuid Li…

Kaapverdië

Nadat God de Aarde had geschapen, schudde Hij zijn handen schoon. De kruimels die daarbij vrijkwamen, vielen als parels in de Atlantische Oceaan. Dit laatste kunststukje van God was volgens de legende Kaapverdië.

Kaapverdië, of de Kaapverdische eilanden, is een eilandengroep die bestaat uit tien eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. De hoofdstad is Praia. De naam komt uit het Portugees: Cabo Verde dat Groene Kaap betekent. Tot 1975 was het een kolonie van Portugal. Gemengd met Creoolse invloeden is hier een mix van Portugese stijl en Afrikaanse charme ontstaan. Kaapverdië behoort tot het exclusieve clubje landen dat voor het grootste gedeelte nog in oorspronkelijke staat zijn.

Kaapverdië ligt 450 kilometer ten westen van Senegal in de de Atlantische Oceaan. De eilanden, die tezamen een hoefijzer vormen, bestaan uit bovenwindse (Barlavento) en benedenwindse  (Sotavento) eilanden.
Het land van de eeuwige zomer kent nauwelijks regen. De zon staat elke dag loodrecht aan de strakblauwe …

Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie Friesland en in 2018 culturele hoofdstad van Europa. Leeuwarden is een gezellige stad met grachten, leuke straatjes, terrassen, musea en een rijk verleden. Vanaf het einde van de 16e eeuw tot halverwege de 18e eeuw was Leeuwarden de hofstad van Nederland.


Ken je Margaretha Geertruida Zelle? Vast niet. Mati Hari dan? Waarschijnlijk wel. Deze iconische vrouw is geboren in Leeuwarden en was tijdens haar leven een hype en tegenwoordig een van de meest mytische vrouwen die er bestaan. Het Fries museum heeft een prachtige tentoonstelling over haar. Deze is te zien tot en met 2 april 2018.


In het Fries museum, zelf een modern en markant gebouw. ontdek je ook alles over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld.


De horeca is goed vertegenwoordigd in Leeuwarden. Bij mooi weer zijn de terrassen langs de grachten goed gevuld en heerst er veel geze…