Doorgaan naar hoofdcontent

Koninklijk Apeldoorn

Apeldoorn
Koninklijk Apeldoorn is een van de groenste steden van Nederland. De hoofdstad van de Veluwe ligt aan de rand van dit mooie natuurrijke deel van ons land. Apeldoorn kan zich misschien niet meten met steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Maastricht en Den Haag, toch heeft Apeldoorn wel degelijk een aantal bijzondere bezienswaardigheden en vele mogelijkheden tot recreatie in de omgeving.

Topattracties
De topattracties zijn Paleis Het Loo, de Apenheul en de Julianatoren. Paleis Het Loo heeft wisselende tentoonstellingen, meestal gericht op ons koningshuis, maar ook daarbuiten. De tuinen van het Loo zijn vermaard en de vaste collectie bestaat uit pronkstukken uit het verleden. Er vinden ook diverse evenementen plaats zoals het Winterpaleis met ijsbaan, concerten en de Parade van de Zomerkoning. Naast het Paleis ligt het paleispark met o.a. Het Kleine Loo, een park dat slechts twee maanden per jaar voor publiek geopend is.

Paleistuinen Het Loo

De Apenheul is onderdeel van het prachtige park Berg en Bos. Hier lopen diverse apensoorten los. De route loopt o.a. langs doodshoofdaapjes, oerang oetans en gorilla's. In de zomer vindt hier het Openlucht Filmfestival plaats.
De Julianatoren is een pretpark voor kleine kinderen, maar ook als ouder verveel je je hier niet.

Het kleine Loo en Apenheul
Centrum
Het winkelgebied bestaat uit een lange winkelstraat met zijstraten. Alle ketens zijn vertegenwoordigd en daarnaast zijn er ook boutique-zaakjes. Ook zijn er twee overdekte centra, de Oranjerie en de Korenpassage. Apeldoorn heeft diverse restaurants en koffietentjes voor lunch, en restaurants in verschillende prijsklassen voor diner. Lunchadressen vind je voornamelijk rondom het Raadhuisplein (Jules Verne), maar ook verspreid over het winkelgebied, zoals Bagels and Beans, het Apeldoorns koffiehuis en Central Park. Dineren kan o.a bij Poppe, de Brugwachter, het Nieuws van Apeldoorn of een van restaurantjes in het 'Proeverijstraatje'. Wie chique wil eten kan terecht bij Twenty 2, genomineerd voor een Michelinster. Daarnaast is bijna elke keuken vertegenwoordigd, zoals Spaans (tapas), Italiaans, Grieks, Sushi en Aziatisch, Amerikaans en Zuid-Amerikaans.

Aan de noordkant van het centrum ligt de mooie villawijk De Parkenbuurt. Hier worden rondleidingen gehouden. In deze wijk liggen de stadsparken Oranjepark, Verzetstrijderspark en Wilhelminapark. Een andere villawijk, die ruimer en groener is dan de Parken is Berg en Bos. Een tochtje met de fiets is hier aan te raden.

Cultuur
Apeldoorn heeft met Orpheus een van de grootste theaters van Nederland waar grote producties worden gespeeld. Daarnaast is er het CODA museum, een cultureel visitekaartje waar prachtige, en soms gedurfde tentoonstellingen worden gepresenteerd.

Cultuur in Apeldoorn
Sport
Apeldoorn is de volleybalstad van Nederland. met Dynamo en Alterno heeft ze twee topclubs in huis, Vooral Dynamo staat al jaren aan de top in Nederland. Dynamo heeft haar thuishaven in Omnisport, het multifunctionele indoor sportcomplex, waar ook de wielrenners van de Adelaar hun baantjes draaien op de overdekte internationale wielerbaan. Hier zijn al diverse internationale wielerbaan evenementen gehouden, zoals de EK en WK Baan. Daarnaast ligt er ook een atletiekbaan. Eindelijk kan het Nederlands kampioenschap indoor atletiek nu worden gehouden in Nederland dankzij het Omnisport.

Sport in Apeldoorn
Omgeving
Apeldoorn is de hoofdstad van de Veluwe, een 1000 km2 beboste landstreek waar diverse soorten herten, reeën,wilde zwijnen en allerlei soorten vogels hun thuis hebben. Het  Nationale Park Hoge Veluwe, met ingangen in Hoendeloo en Otterlo, is het grootste aaneengesloten actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland. Het bestaat uit 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Samen met het Jachthuis Sint Hubertus, het Bezoekerscentrum/Museonder, Kröller-Müller Museum en de beeldentuin vormt het Park een unieke en (inter)nationaal befaamde combinatie van natuur, kunst en architectuur.

Het Kootwijkerzand is een van de grootste zandgebieden van Europa. Het is een uniek gebied met door de wind gevormde duinen. Radio Kootwijk is een klein plaatsje dat in de vorige eeuw een grote rol vervulde in de telecommunicatie. Door de komst van internet en satellieten is die rol komen te vervallen, maar de karakteristieke gebouwen staan er grotendeels nog. Deze worden gebruikt voor exposities, voorstellingen en diverse andere activiteiten

Bussloo is een grote recreatieplas met vele stranden voor elke leeftijd. Zo is er bijvoorbeeld een kinderstrand en een nudistenstrand. Van oktober tot mei mag de hond ook mee naar Bussloo.

Bussloo, Kootwijkse zand, Radio Kootwijk, Veluwe

Evenementen
Drakenbootfestival Apeldoorn
Apeldoorn organiseert diverse evenementen door het jaar heen. Hieronder een selectie:

  • Drakenbootfestival: roeiwedstrijden tussen bedrijven en buurten op het Apeldoorns Kanaal, laatste weekend juni
  • Ground Zero: dancefestival op Bussloo, eind augustus
  • Lumido in Park Berg en Bos, zomermaanden
  • Openlucht Filmfestival Berg en Bos: augustus
  • Omnisport: diverse evenementen waaronder volleybal interlands, AFAS classic tennistoernooi, NK atletiek, baanwielrennen en Giro d' Italia
  • Keuken Karavaan: foodfestival op het Zwitsal terrein
  • Aftelfeest: Aftellen naar het nieuwe jaar met muziek en vuurwerk op het Marktplein, oudejaarsavond
Bekend
Bekende Nederlanders uit Apeldoorn zijn o.a. Joop Braakhekke (overleden), Peter Bosz, Waylon, Steven Berghuis, Kees Schilperoort (overleden) en Demy de Zeeuw.
Monopoly | Paleispark Het Loo | Zes eetadresjes | Meer Apeldoorn

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - januari 2018

Tijdens mijn reis door Brazilië bezocht ik de Foz do Iguacu. Deze spectaculaire watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. Een van de activiteiten die ik heb ondernomen is met een speedboot op hoge snelheid over de rivier de Iguacu gevaren. Hoogtepunt van deze excursie was een gratis douche onder een van de watervallen.
Nadat we zijn ingestapt en onze poncho's en zwemvesten hebben aangetrokken varen we op hoge snelheid stroomopwaarts. We varen langs diverse watervallen richting Duivelskeel, een grote halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort.
Een eind voor deze waterval buigen we af. Aan het eind ligt een brede waterval. Het linker deel ziet er spectaculair uit. We liggen even stil en kijken naar het met geweld neerstortende water dat een gordijn van water veroorzaakt. De camera's en alle andere elektronica verdwijnen in een waterdichte ton die is vastgegespt aan de bodem. Ik doe de rits van de poncho dicht en trek het …

De foto en zijn verhaal terugblik

In 2015 poste ik elke maand een foto waar meestal een bijzonder verhaal achter zat. Vanaf 2018 komt deze rubriek terug. Ik ga dan weer elke maand een foto met een leuk of bijzonder achtergrond-verhaal posten.

Voor wie de 12 foto's met een verhaal van 2015 nog eens na wil lezen of wil kijken, klik dan hier.Walking Dinner Amersfoort

Dit jaar was het mijn beurt om met twee collega's het jaarlijkse eindejaars uitje, dat bestaat uit een combinatie van gezellig tafelen met een activiteit te organiseren. We kozen voor een Walking Dinner in onze werkstad Amersfoort. 

Het Walking Dinner bestaat deze avond uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht, die elk in een ander restaurant werd geserveerd. Tussen de gerechten door wandelen we in twee groepen, elk onder begeleiding van een gids, door het oude centrum van Amersfoort.
Vanaf ons kantoor lopen we gezamenlijk naar restaurant Dara, waar het voorgerecht wordt geserveerd. Dara is een culinaire ontmoetingsplaats aan de Eemhaven in Amersfoort waar verrassende kleine gerechten (mezzes) uit verschillende streken worden geserveerd.

De eerste ronde van de wandeling door Amersfoort start om 18 uur. De ene helft van de collega's gaat mee met Femke, de andere helft met Norman. Denk je al veel te weten over Amersfoort dan kom je er met deze gidsen achter dat er no…

Seychellen

In 2001 maakte ik samen met mijn vriendin onder begeleiding van gids Layzar een safaritrip naar Tanzania. Na de overweldigende natuur en wildlife sloten we onze vakantie af op een tropische bestemming: De Seychellen.

De Seychellen, alleen bij de naam al denk je aan een tropische verrassing. En dat is het zeker. De eilandengroep ligt ten noorden van Madagaskar op ruim 1500 km ten oosten van Kenia. Na een lange busreis van Arusha in Tanzania naar Nairobi vlogen we naar Mahé. Mahé is met Praslin, Silhouette en La Digue een van de bekendste eilanden van de archipel. Het klimaat is warm en vochtig vanwege de ligging op een paar graden van de evenaar.


Mahé De toegang tot de Sychellen is Mahé, het belangrijkste eiland van de archipel waar 90% van de bevolking woont. Hier ligt ook de internationale luchthaven. Een gebergte in het midden deelt het eiland in tweeën. Met hoogtes tot bijna 1000m heb je een mooi uitzicht over het nationaal park Morne Seychellois. Het noorden van Mahé is het levendi…

Dekselse pannetjes

Op twintig minuten van ons huis ligt in een landelijke omgeving brasserie Kriebelz. Hier hebben mijn vriendin en ik met onze Zwitserse herder afgelopen vrijdagavond het weekend ingeluid.

De brasserie ligt in het centrum van het dorp Terwolde. Je kunt hier terecht voor brunch, tapas, buffetten en het is ook mogelijk om zelf een feest te geven in een van de zalen.Wij gingen voor de Dekselse Pannetjes als hoofdgerecht, een onderscheidende specialiteit van Kriebelz. De Dekselse Pannetjes bestaan uit diverse kleine gerechten, drie per hoofdgerecht opgediend in blauwe pannetjes met deksel, en koekenpannetjes. We kozen voor een combinatie van vega, vis en vlees, omlijst met een voor- en nagerecht. Friet, opgebakken krieltjes en een frisse salade maakten het het gerecht compleet. Zijn de frietjes op dan krijg je van het vriendelijke personeel gewoon een extra portie.