Doorgaan naar hoofdcontent

Koninklijk Apeldoorn

Koninklijk Apeldoorn is een van de groenste steden van Nederland. De hoofdstad van de Veluwe ligt aan de rand van dit mooie natuurrijke deel van ons land. Apeldoorn kan zich misschien niet meten met steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Maastricht en Den Haag, toch heeft Apeldoorn wel degelijk een aantal bijzondere bezienswaardigheden en vele mogelijkheden tot recreatie in de omgeving.

Apeldoorn

Topattracties
De topattracties zijn Paleis Het Loo, de Apenheul en de Julianatoren. Paleis Het Loo heeft wisselende tentoonstellingen, meestal gericht op ons koningshuis, maar ook daarbuiten. De tuinen van het Loo zijn vermaard en de vaste collectie bestaat uit pronkstukken uit het verleden. Er vinden ook diverse evenementen plaats zoals het Winterpaleis met ijsbaan, concerten en de Parade van de Zomerkoning. Naast het Paleis ligt het paleispark met o.a. Het Kleine Loo, een park dat slechts twee maanden per jaar voor publiek geopend is.

Paleistuinen Het Loo

De Apenheul is onderdeel van het prachtige park Berg en Bos. Hier lopen diverse apensoorten los. De route loopt o.a. langs doodshoofdaapjes, oerang oetans en gorilla's. In de zomer vindt hier het Openlucht Filmfestival plaats.
De Julianatoren is een pretpark voor kleine kinderen, maar ook als ouder verveel je je hier niet.

Het kleine Loo en Apenheul
Centrum
Het winkelgebied bestaat uit een lange winkelstraat met zijstraten. Alle ketens zijn vertegenwoordigd en daarnaast zijn er ook boutique-zaakjes. Ook zijn er twee overdekte centra, de Oranjerie en de Korenpassage. Apeldoorn heeft diverse restaurants en koffietentjes voor lunch, en restaurants in verschillende prijsklassen voor diner. Lunchadressen vind je voornamelijk rondom het Raadhuisplein (Jules Verne), maar ook verspreid over het winkelgebied, zoals Bagels and Beans, het Apeldoorns koffiehuis en Central Park. Dineren kan o.a bij Poppe, de Brugwachter, het Nieuws van Apeldoorn of een van restaurantjes in het 'Proeverijstraatje'. Wie chique wil eten kan terecht bij Twenty 2, genomineerd voor een Michelinster. Daarnaast is bijna elke keuken vertegenwoordigd, zoals Spaans (tapas), Italiaans, Grieks, Sushi en Aziatisch, Amerikaans en Zuid-Amerikaans.

Aan de noordkant van het centrum ligt de mooie villawijk De Parkenbuurt. Hier worden rondleidingen gehouden. In deze wijk liggen de stadsparken Oranjepark, Verzetstrijderspark en Wilhelminapark. Een andere villawijk, die ruimer en groener is dan de Parken is Berg en Bos. Een tochtje met de fiets is hier aan te raden.

Cultuur
Apeldoorn heeft met Orpheus een van de grootste theaters van Nederland waar grote producties worden gespeeld. Daarnaast is er het CODA museum, een cultureel visitekaartje waar prachtige, en soms gedurfde tentoonstellingen worden gepresenteerd.

Cultuur in Apeldoorn

Sport
Apeldoorn is de volleybalstad van Nederland. met Dynamo en Alterno heeft ze twee topclubs in huis, Vooral Dynamo staat al jaren aan de top in Nederland. Dynamo heeft haar thuishaven in Omnisport, het multifunctionele indoor sportcomplex, waar ook de wielrenners van de Adelaar hun baantjes draaien op de overdekte internationale wielerbaan. Hier zijn al diverse internationale wielerbaan evenementen gehouden, zoals de EK en WK Baan. Daarnaast ligt er ook een atletiekbaan. Eindelijk kan het Nederlands kampioenschap indoor atletiek nu worden gehouden in Nederland dankzij het Omnisport.

Sport in Apeldoorn
Omgeving
Apeldoorn is de hoofdstad van de Veluwe, een 1000 km2 beboste landstreek waar diverse soorten herten, reeën,wilde zwijnen en allerlei soorten vogels hun thuis hebben. Het  Nationale Park Hoge Veluwe, met ingangen in Hoendeloo en Otterlo, is het grootste aaneengesloten actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland. Het bestaat uit 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Samen met het Jachthuis Sint Hubertus, het Bezoekerscentrum/Museonder, Kröller-Müller Museum en de beeldentuin vormt het Park een unieke en (inter)nationaal befaamde combinatie van natuur, kunst en architectuur.

Het Kootwijkerzand is een van de grootste zandgebieden van Europa. Het is een uniek gebied met door de wind gevormde duinen. Radio Kootwijk is een klein plaatsje dat in de vorige eeuw een grote rol vervulde in de telecommunicatie. Door de komst van internet en satellieten is die rol komen te vervallen, maar de karakteristieke gebouwen staan er grotendeels nog. Deze worden gebruikt voor exposities, voorstellingen en diverse andere activiteiten

Bussloo is een grote recreatieplas met vele stranden voor elke leeftijd. Zo is er bijvoorbeeld een kinderstrand en een nudistenstrand. Van oktober tot mei mag de hond ook mee naar Bussloo.

Bussloo, Kootwijkse zand, Radio Kootwijk, Veluwe

Evenementen
Apeldoorn organiseert diverse evenementen door het jaar heen. Hieronder een selectie:

  • Drakenbootfestival: roeiwedstrijden tussen bedrijven en buurten op het Apeldoorns Kanaal, laatste weekend juni
  • Ground Zero: dancefestival op Bussloo, eind augustus
  • Lumido in Park Berg en Bos, zomermaanden
  • Openlucht Filmfestival Berg en Bos: augustus
  • Omnisport: diverse evenementen waaronder volleybal interlands, AFAS classic tennistoernooi, NK atletiek, baanwielrennen en Giro d' Italia
  • Keuken Karavaan: foodfestival op het Zwitsal terrein
  • Aftelfeest: Aftellen naar het nieuwe jaar met muziek en vuurwerk op het Marktplein, oudejaarsavond


Drakenbootfestival Apeldoorn 

Bekend
Bekende Nederlanders uit Apeldoorn zijn o.a. Joop Braakhekke (overleden), Peter Bosz, Waylon, Steven Berghuis, Kees Schilperoort (overleden) en Demy de Zeeuw.

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La