Doorgaan naar hoofdcontent

BBQ met de locals

Na een bezoek aan de compound van onze gids Andy nodigde hij ons uit voor een barbecue op het strand met zijn vrienden. Onze laatste avond in Gambia zou een mooie avond worden met vis, drank en muziek. We spraken af met Andy op de plek waar hij ons 's middags had afgezet. Hij zou het eten voor de barbecue regelen. Zijn vrienden, de juice pressers die overdag vers sap aan toeristen verkopen, zouden de muziek en de drank verzorgen.

Met de taxi en over het strand richting de BBQ (Gambia)
Wij liepen rond zes uur richting de hoofdweg. Onderweg werden we diverse malen aangehouden of we niet een taxi nodig hadden. 'No thank you', zeiden we beleefd, terwijl we stug doorliepen.
Op de hoofdweg was het enorm druk en de auto's reden in file. Waar was Andy? We waren op de afgesproken plek, maar geen Andy. We tuurden de weg af naar hem, maar ontdekten hem niet. Was hij ons vergeten of kwam hij gewoon niet opdagen. Ineens zagen we op 100 meter iemand zwaaien. Dat was toch niet onze gids, die zag er netter uit. Maar de persoon zwaaide nu harder en liep richting ons. Warempel, het was Andy en hij droeg een cremekleurig kleed. We liepen nu ook zijn kant op.
Hij had een complete metamorfose ondergaan. Hij legde ons uit dat het zijn vrijetijds kleren waren, van zijn stam.


Een vriend van Andy bracht ons in zijn taxi naar het strand. Vandaar was het nog een drie kwartier lopen naar de Lemon Creek waar Andy's vrienden ook zouden zijn. Allemaal waren ze er behalve één en juist aan hem had Andy gevraagd om vis, groente en aardappels te kopen op de markt voor zijn gasten. Andy was woedend en ging compleet uit zijn dak. Hij ging direct bellen, maar kreeg natuurlijk geen gehoor. Hij liet zijn vrienden ook weten dat hij 'not amused' was. Hij had hem nl. wel geld gegeven.Wij keken gelaten toe. We waren inmiddels wel wat gewend. This is Gambia.

Voorbereiden BBQ Lemon Creek (Gambia)
We gaven Andy geld zodat hij naar de markt kon gaan en zijn barbecue toch door kon gaan. Terwijl Andy naar de markt was namen wij alvast een sapje en speelden een beetje op de djembé, wat verrekte moeilijk was. Inmiddels werd het al aardig donker. Na een uur was Andy terug en kon de party beginnen. Het was inmiddels aardedonker. Er werd licht gemaakt door een brandende kaars in een fles te plaatsen in verband met de wind. De kaars gaf nog behoorlijk veel licht.

Djembé muziek (Gambia)
De Gambianen begonnen direct met de voorbereidingen: snijden van groenten en aardappels, de vis zouten en de barbecue aansteken. De barbecue bestond uit een gat in het zand, waarin de vooraf verwarmde houtskool werd gelegd. De vis inclusief ingrediënten werd in folie verpakt en op de houtskool gelegd. Dit alles ging werd met precisie en in hoog tempo gedaan. De theepot werd ook op de houtskool gezet, zodat we een verse kop hete thee zouden krijgen.
We kregen tussendoor Djembé-les en ik speelde een stukje mee. Vervolgens ging Andy met zijn vrienden los en dansten wij met de overige mannen op het ritme van de muziek.
De maaltijd was klaar en voor ons werd netjes een gedekte tafel met stoelen geplaatst. De Gambianen pakten hun eten met hun handen uit de barbecue.

Gambiaans vs Europees BBQ
De avond liep ten einde. We gaven nog wat geld aan de sapboys voor het drinken van de sapjes. Galant als hij was liep Andy met ons mee terug over het strand tot bij het hotel. Wij gingen links het hotelterrein op, hij verdween in de massa in de richting van zijn compound.

Eén vraag bleef onbeantwoord die avond: Waar was de vriend gebleven die voor het eten op de BBQ zou zorgen.We hebben er niets meer over gehoord en ook niet meer naar gevraagd. De vriend was vast verzonnen. This is Gambia. Wij hebben genoten en een Gambiaans avondje uit beleefd. En natuurlijk hadden we sowieso de BBQ betaald.

Meest gelezen

Volvo Ocean Race naar Nederland

De Volvo Ocean Race heeft een primeur.  De langste en zwaarste zeilrace finisht in juni 2018 namelijk voor het eerst in Nederland. Onze hofstad Den Haag is gastheer van de finish van dit grote zeilevenement.

De race is op 21 oktober 2017 gestart in Alicante en eindigt via o.a. Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong en Gothenburg in de haven van Scheveningen. 
Ter promotie van Den Haag reist er een enorme varende klomp achter de zeilers aan. Deze 'wooden shoe' vereist helpende handjes om de promotie een succes te maken. Kaapstad, die van van 24 november t/m 11 december de zeilers ontvangt, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen, promoten en afbouwen van de klompboot tijdens de Volvo Ocean Race in Kaapstad.


Wil je helpen en ben je in de periode tussen 24 november en 11 december 2017 in Kaapstad? Wie wil dat nu niet :-). Geef je dan op via de Facebookpagina van het Kaapstad Magazine. Succes!
Lees hier meer over de finish in Den Haag


Tanzania: Serengeti

Het Serengeti National Park is misschien wel het beroemdste wildpark ter wereld. Serengeti betekent eindeloze vlakte.
Naast de Big Five (nijlpaard, leeuw, neushoorn, luipaard en olifant) leven hier nog 30 verschillende diersoorten (totaal 3 miljoen dieren) op de eindeloze savannes. De neushoorn is het enige dier van de Big Five die je zou kunnen missen, omdat deze erg zeldzaam is. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de Serengeti. Er zijn ruim 500 soorten vogels.

Een van de grote trekpleisters is de Grote Trek. Meer dan een miljoen gnoes en zo'n 200.000 zebra's trekken de grote vlaktes over van De Maasai Mara in Kenia tot in de Serengeti in Tanzania. De migratie hangt af van de regentijd, die jaarlijks kan verschillen. De totale lengte van de optocht kan wel 50 km bedragen. Natuurlijk volgen de roofdieren deze optocht op gepaste afstand en doen ze zich te goed aan de zwakke en zieke dieren.


Tijdens de migratie worden een paar rivieren overgestoken. Er vallen dan ook…

Geloof het of niet

Religie, godsdienst, geloofsovertuiging, filosofie en spiritualiteit. Veel begrippen voor een levenswijze of geloof. Of hebben ze toch allemaal een aparte betekenis? Internet geeft hierover geen eenduidige oplossing. Ik houd het maar op 'ergens in geloven' en heb de meest opvallende, die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder beschreven.

In zuid Vietnam ligt de kleurrijke tempel van de Cao Dai. Hier praktiseert men de ideale godsdienst bestaande uit een mix van het beste uit vele andere bestaande religies. Een bezoek aan de tempel en het meemaken van een dienst, waarin 'Het Oog' wordt aanbeden, is indrukwekkend. Meer weten over de Cao Dai klik hier.
Biddende families zitten in een kerk te bidden tussen duizenden kaarsjes die verspreid over de met dennennaalden bezaaide vloer liggen. Ze verdrijven boze geesten door te boeren na het drinken van veel cola. De boze geesten nemen bezit van de kippen, die vervolgens de nek worden omgedraaid. Zo verdwijnt de boze …

Kaapverdië

Nadat God de Aarde had geschapen, schudde Hij zijn handen schoon. De kruimels die daarbij vrijkwamen, vielen als parels in de Atlantische Oceaan. Dit laatste kunststukje van God was volgens de legende Kaapverdië.

Kaapverdië, of de Kaapverdische eilanden, is een eilandengroep die bestaat uit tien eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. De hoofdstad is Praia. De naam komt uit het Portugees: Cabo Verde dat Groene Kaap betekent. Tot 1975 was het een kolonie van Portugal. Gemengd met Creoolse invloeden is hier een mix van Portugese stijl en Afrikaanse charme ontstaan. Kaapverdië behoort tot het exclusieve clubje landen dat voor het grootste gedeelte nog in oorspronkelijke staat zijn.

Kaapverdië ligt 450 kilometer ten westen van Senegal in de de Atlantische Oceaan. De eilanden, die tezamen een hoefijzer vormen, bestaan uit bovenwindse (Barlavento) en benedenwindse  (Sotavento) eilanden.
Het land van de eeuwige zomer kent nauwelijks regen. De zon staat elke dag loodrecht aan de strakblauwe …

Italië: Umbrië

Umbrië is een regio midden in Italië en wordt ook wel het groene hart genoemd. Schilderachtige dorpjes, kastelen en kloosters liggen verspreid over de vlaktes en glooiende heuvels. Ongerepte natuur, kunst en architectuur, de beroemde keuken en de vele festivals maken Umbrië uniek. Umbrië is verdeeld in noordelijk en zuidelijk deel.

Noord Umbrië
De toeristische steden in het noorden zijn Gubbio met zijn Palazzo dei Consoli, de hoofdstad Perugia met zijn Palazzo dei Priori en de Galleria Nazionale dell'Umbria en Assisi met de San Francesco Basiliek. Daarnaast heeft het twee mooie parken: die van Monte Cucco en van Monte Subasio.
Wie vanuit het westen Umbrië binnenrijdt zal als eerste kennsimaken met het Trasimeense meer. De leukste plaatsjes rond het meer zijn Passignano en Castiglione. In het meer liggen twee eilanden: Polvese en Maggiore.Zuid Umbrië
Zuid Umbrië is bergachtig met de topper Monti Sibillini. Veel water ook met als hoogtepunt de Cascata della Marmore watervallen. De be…

Hong Kong lichtshow

Een van de grootste attracties van Hong Kong is 'The Symphony of Lights', een spectaculaire licht- en geluidsshow die iedere avond rond 20.00 uur de skyline van Hong Kong oplicht. De verlichting van meer dan 40 wolkenkrabbers dansen onder begeleiding van laserstralen op muziek en dompelt Victoria Harbour 15 minuten in een sprookjesachtig decor.

Het spektakel is opgenomen in het Guinness Book of World Records als 's werelds "Grootste Permanente Licht- en Geluidshow". De beste plek om deze grootste lichtshow ter wereld te mee te maken is vanaf de boulevard bij Tsim Sha Tsui op Kowloon.