Serrekunda markt

Wie het chaotische Afrikaanse stedelijke leven van Gambia wil meemaken mag Serrekunda niet missen. Serrekunda is ontstaan uit negen kleinere plaatsen die nu de grootste stad vormen met 250.000 inwoners. De stad groeit nog steeds en er zullen nog meer omringende plaatsen worden opgeslokt. Elke dag vindt hier de grootste markt van Gambia plaats.

Trek tenminste twee uur uit voor een bezoek aan de markt en neem een gids mee. Hij kent de weg door dit doolhof, is op de hoogte van de gebruiken, kan allerlei eigenaardigheden vertellen, zorgt ervoor dat je niet wordt belaagd en weet ook waar je de beste foto's kan of mag maken.

Wij gingen op pad met Andy en chauffeur Ali Baba, door ons zo genoemd omdat we moeite hadden met zijn echte naam. Hij vond het prima en zelfs de gids noemde hem nu zo.

Serrekunda markt
We namen plaats op de achterbank van de Audi 80, een uitzondering onder de taxi's die voornamelijk bestaan uit Mercedes. Een ritje met een taxi is zeker aan te raden. Het staat soms garant voor een avontuurlijke en hilarische rit.
De deurbekleding wapperde lichtjes op het deinen van de auto en kon elk moment uit elkaar vallen, want de stof was compleet vergaan. De hendel voor het openen van de ramen ('automatic') ging rond zodat we ons eigen raam op de juiste stand konden zetten. Geen enkele dashbordmeter werkte nog en de voorraad benzine was minimaal. This is Gambia!


Koffie voorbereiden
Na een kleine 20 minuten werden we in de drukke straat tegenover de ingang van het overdekte deel van markt afgezet. Samen met Andy liepen we de jungle van de markt binnen. Het is een chaotische maar gezellige drukte.
De kleurrijke markt bestaat uit een wirwar van steegjes, die deels overdekt zijn. Zonder gids verdwaal je hier al snel en ben je misschien geneigd om om te keren. Ga vooral vroeg, dan zijn er nog niet veel toeristen en is het nog relatief rustig. Elk deel heeft zijn eigen producten en je kunt hier werkelijk alles kopen: specerijen, fruit, mobieltjes (ja, de Nokia's die wij al 15 jaar niet meer hebben), vlees, sieraden, levende kippen en kleding (tweedehands uit Europa).
Serrekunda markt


Geniet van een kopje China green tea. Dit is thee getrokken van blaadjes en die tot vier keer wordt gekookt in een theepotje op houtskool. Vervolgens gaat er veel suiker bij en wordt de thee van grote hoogte geschonken is een espresso glaasje. Ook de koffie wordt uit een klein glaasje of bekertje gedronken. Voordat men de koffie drinkt wordt er munt en suiker aan toegevoegd en wordt de koffie een aantal keer heen en weer gegoten tussen twee glaasjes.

Een bezoek aan de markt is zeer aan te raden voor de bezoeker die geïnteresseerd is in meer dan zon en strand. Het is een echte belevenis en geeft een goede indruk van het marktleven van de Gambianen.

Onze gids Andy is aangesloten bij een collectief van gidsen en werkt vanuit een kantoortje dat is gevestigd tussen de hotels De Kairaba en Senegambia in Kololi. Hij werkt inmiddels ook voor zichzelf. Via zijn website stelt hij zich alvast aan je voor.


Andre van Luttikhuizen