Doorgaan naar hoofdcontent

Serrekunda markt

Wie het chaotische Afrikaanse stedelijke leven van Gambia wil meemaken mag Serrekunda niet missen. Serrekunda is ontstaan uit negen kleinere plaatsen die nu de grootste stad vormen met 250.000 inwoners. De stad groeit nog steeds en er zullen nog meer omringende plaatsen worden opgeslokt. Elke dag vindt hier de grootste markt van Gambia plaats.

Trek tenminste twee uur uit voor een bezoek aan de markt en neem een gids mee. Hij kent de weg door dit doolhof, is op de hoogte van de gebruiken, kan allerlei eigenaardigheden vertellen, zorgt ervoor dat je niet wordt belaagd en weet ook waar je de beste foto's kan of mag maken.

Wij gingen op pad met Andy en chauffeur Ali Baba, door ons zo genoemd omdat we moeite hadden met zijn echte naam. Hij vond het prima en zelfs de gids noemde hem nu zo.

Serrekunda markt
We namen plaats op de achterbank van de Audi 80, een uitzondering onder de taxi's die voornamelijk bestaan uit Mercedes. Een ritje met een taxi is zeker aan te raden. Het staat soms garant voor een avontuurlijke en hilarische rit.
De deurbekleding wapperde lichtjes op het deinen van de auto en kon elk moment uit elkaar vallen, want de stof was compleet vergaan. De hendel voor het openen van de ramen ('automatic') ging rond zodat we ons eigen raam op de juiste stand konden zetten. Geen enkele dashbordmeter werkte nog en de voorraad benzine was minimaal. This is Gambia!


Koffie voorbereiden
Na een kleine 20 minuten werden we in de drukke straat tegenover de ingang van het overdekte deel van markt afgezet. Samen met Andy liepen we de jungle van de markt binnen. Het is een chaotische maar gezellige drukte.
De kleurrijke markt bestaat uit een wirwar van steegjes, die deels overdekt zijn. Zonder gids verdwaal je hier al snel en ben je misschien geneigd om om te keren. Ga vooral vroeg, dan zijn er nog niet veel toeristen en is het nog relatief rustig. Elk deel heeft zijn eigen producten en je kunt hier werkelijk alles kopen: specerijen, fruit, mobieltjes (ja, de Nokia's die wij al 15 jaar niet meer hebben), vlees, sieraden, levende kippen en kleding (tweedehands uit Europa).
Serrekunda markt


Geniet van een kopje China green tea. Dit is thee getrokken van blaadjes en die tot vier keer wordt gekookt in een theepotje op houtskool. Vervolgens gaat er veel suiker bij en wordt de thee van grote hoogte geschonken is een espresso glaasje. Ook de koffie wordt uit een klein glaasje of bekertje gedronken. Voordat men de koffie drinkt wordt er munt en suiker aan toegevoegd en wordt de koffie een aantal keer heen en weer gegoten tussen twee glaasjes.

Een bezoek aan de markt is zeer aan te raden voor de bezoeker die geïnteresseerd is in meer dan zon en strand. Het is een echte belevenis en geeft een goede indruk van het marktleven van de Gambianen.

Onze gids Andy is aangesloten bij een collectief van gidsen en werkt vanuit een kantoortje dat is gevestigd tussen de hotels De Kairaba en Senegambia in Kololi. Hij werkt inmiddels ook voor zichzelf. Via zijn website stelt hij zich alvast aan je voor.


Populaire posts van deze blog

Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en ligt als een druppel onder India. Het eiland heeft een rijke en roerige geschiedenis gehad. De voorouders van de huidige Singalezen waren de Singali en zij introduceerden het Boeddhisme. Tijdens de Middeleeuwen kwamen er Tamils vanuit India naar Sri Lanka. Vanaf het moment dat zij een koninkrijk stichtten in Jaffna is de relatie tussen hen en de Singalezen er niet beter op geworden. Verscheidene oorlogen resulteerden uiteindelijk in een bloedige burgeroorlog die eindigde in 2009.


Vanaf de 16e eeuw heeft Sri Lanka Europese een aantal overheersers gehad. De Portugezen kwamen als eerste gevolgd door de Nederlanders en de Engelsen. In 1948 werd Sri Lanka afhankelijk.


Sri Lanka heeft verschillende namen gehad waarvan Ceylon de bekendste is. Colombo is de commerciële hoofdstad, maar is dat niet altijd geweest. Anuradhapura en Polonnaruwa zijn oude hoofdsteden en staan op de Unesco werelderfgoed-lijst.


Ondanks de overheersingen en oorlogen is …

De legende van de leeuwenrots

Er was eens een koning die had twee zonen. De oudste zoon Kasyapa zou de troonopvolger zijn, maar er was een probleem. Hij was een bastaard, dus de kans op het koningschap was nihil. Kasyapa wilde niet het risico nemen dat zijn jongere halfbroer koning zou worden dus besloot hij zowel zijn vader als zijn halfbroer Mogallan te vermoorden. Nadat hij zijn vader had vermoord vluchtte Mogallan. Daarop  kroonde Kasyapa zichzelf tot koning.


Kasyapa werd koning en zocht een goede plek voor zijn paleis dat niet zomaar  kon worden ingenomen. Het werd de Leeuwenrots in Sigiriya. Bovenop de ruim 200 meter hoge kolos werd een prachtig paleis gebouwd met alles erop en eraan. Het mocht de koning aan niets ontbreken. Zo was er behalve een kasteel een zwembad, een tuin met fonteinen en een spiegelmuur. Uiteindelijk kwam zijn jongere halfbroer Mogallan na 11 jaar met een leger terug. Hij won de strijd en Kasyapa pleegde zelfmoord.


Tegenwoordig is de leeuwenrots het hoogtepunt van een reis door Sri Lank…

De Tempel van de Tand

Kandy is de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka en na Colombo de grootste stad van het eiland. Toch hangt hier een relaxte sfeer die voornamelijk wordt veroorzaakt door de ligging aan een groot meer en natuurlijk aan de inwoners zelf. Sinds 1988 staat Kandy op de Unesco Werelderfgoedlijst. In deze spirituele stad staat de wereldberoemde Tempel van de Tand.


De Dalada Maligawa, zoals de Tempel van de Tand officieel heet, ligt prachtig aan het meer op korte afstand van het centrum van Kandy. Volgens de overlevering zou hier een hoektand van Boeddha bewaard worden. Verwacht niet dat je de tand te zien krijgt, want die wordt veilig bewaard.


Volgers van Boeddha komen uit diverse landen speciaal hierheen om een glimp op te vangen van de tand. Op deze heilige plek voeren monniken diverse rituelen uit. Onder begeleiding van muziek wordt de ceremonie uitgevoerd. Het spirituele effect wordt versterkt door de geur van wierook, doordringende muziek en biddende mensen.

Als bezoeker mag je d…

De foto en zijn verhaal - februari 2018

Februari is de maand van de wintersport. Het is al weer 10 jaar geleden dat ik voor het laatst op skivakantie was. Dat was in Zell am See in Oostenrijk.


Zell am See is een authentiek stadje met een autovrij centrum. Het ligt prachtig aan de oevers van de Zellersee en is omringd door bergen. Een tikje mondain is het, maar wel sportief en Zell am See kent een eigen skigebied, de Schmittenhöhe. De in totaal 77 km piste zijn zeer afwisselend en bieden mooie uitzichten op het meer en het dorp. Andere skigebieden in de buurt zijn de Maiskogel en de gletsjer van de Kitzsteinhorn in Kaprun waar je met de skibus gratis naartoe kunt.

Zell am See kent verschillende gezellige terrasjes, waarvan enkele uitkijken uit op het meer. Het stadje is met name populair onder (oudere) jongeren.


Down town Kaapstad te voet

Eind 2015 waren we drie dagen in Kaapstad. We sliepen in de Walden House in de wijk Tamboerskloof, op een steenworp afstand van de beroemde Tafelberg. Op de laatste dag van ons verblijf besloten we vanaf ons overnachtingsadres te lopen naar de Waterfront, het toeristisch uitgaansgebied in de havens. Het werd een flinke wandeling.


We liepen vanaf de Walden House linksaf de Buitengracht op. Vergeet niet af en toe achterom te kijken want anders zou je een prachtig uitzicht op de Tafelberg missen. We daalden langzaam af en onze eerste stop werd El Camino, een kleine koffietent aan de rand van de moslimwijk Bo-Kaap. Terwijl ik buiten wat foto's nam, knoopte mijn vriendin een praatje aan met de eigenaar, een jongeman uit Litouwen.
Vanaf El Camino liepen we naar Streetwires. Hier kun je handgemaakte Zuidafrikaanse relatiegeschenken van draad en kralen kopen. Natuurlijk kun je een kijkje nemen in hun atelier waar alles vervaardigd wordt.


Slenterend door Bo-Kaap kwamen we uit bij het Batav…