Doorgaan naar hoofdcontent

Serrekunda markt

Wie het chaotische Afrikaanse stedelijke leven van Gambia wil meemaken mag Serrekunda niet missen. Serrekunda is ontstaan uit negen kleinere plaatsen die nu de grootste stad vormen met 250.000 inwoners. De stad groeit nog steeds en er zullen nog meer omringende plaatsen worden opgeslokt. Elke dag vindt hier de grootste markt van Gambia plaats.

Trek tenminste twee uur uit voor een bezoek aan de markt en neem een gids mee. Hij kent de weg door dit doolhof, is op de hoogte van de gebruiken, kan allerlei eigenaardigheden vertellen, zorgt ervoor dat je niet wordt belaagd en weet ook waar je de beste foto's kan of mag maken.

Wij gingen op pad met Andy en chauffeur Ali Baba, door ons zo genoemd omdat we moeite hadden met zijn echte naam. Hij vond het prima en zelfs de gids noemde hem nu zo.

Serrekunda markt
We namen plaats op de achterbank van de Audi 80, een uitzondering onder de taxi's die voornamelijk bestaan uit Mercedes. Een ritje met een taxi is zeker aan te raden. Het staat soms garant voor een avontuurlijke en hilarische rit.
De deurbekleding wapperde lichtjes op het deinen van de auto en kon elk moment uit elkaar vallen, want de stof was compleet vergaan. De hendel voor het openen van de ramen ('automatic') ging rond zodat we ons eigen raam op de juiste stand konden zetten. Geen enkele dashbordmeter werkte nog en de voorraad benzine was minimaal. This is Gambia!


Koffie voorbereiden
Na een kleine 20 minuten werden we in de drukke straat tegenover de ingang van het overdekte deel van markt afgezet. Samen met Andy liepen we de jungle van de markt binnen. Het is een chaotische maar gezellige drukte.
De kleurrijke markt bestaat uit een wirwar van steegjes, die deels overdekt zijn. Zonder gids verdwaal je hier al snel en ben je misschien geneigd om om te keren. Ga vooral vroeg, dan zijn er nog niet veel toeristen en is het nog relatief rustig. Elk deel heeft zijn eigen producten en je kunt hier werkelijk alles kopen: specerijen, fruit, mobieltjes (ja, de Nokia's die wij al 15 jaar niet meer hebben), vlees, sieraden, levende kippen en kleding (tweedehands uit Europa).
Serrekunda markt


Geniet van een kopje China green tea. Dit is thee getrokken van blaadjes en die tot vier keer wordt gekookt in een theepotje op houtskool. Vervolgens gaat er veel suiker bij en wordt de thee van grote hoogte geschonken is een espresso glaasje. Ook de koffie wordt uit een klein glaasje of bekertje gedronken. Voordat men de koffie drinkt wordt er munt en suiker aan toegevoegd en wordt de koffie een aantal keer heen en weer gegoten tussen twee glaasjes.

Een bezoek aan de markt is zeer aan te raden voor de bezoeker die geïnteresseerd is in meer dan zon en strand. Het is een echte belevenis en geeft een goede indruk van het marktleven van de Gambianen.

Onze gids Andy is aangesloten bij een collectief van gidsen en werkt vanuit een kantoortje dat is gevestigd tussen de hotels De Kairaba en Senegambia in Kololi. Hij werkt inmiddels ook voor zichzelf. Via zijn website stelt hij zich alvast aan je voor.


Meest gelezen

Volvo Ocean Race naar Nederland

De Volvo Ocean Race heeft een primeur.  De langste en zwaarste zeilrace finisht in juni 2018 namelijk voor het eerst in Nederland. Onze hofstad Den Haag is gastheer van de finish van dit grote zeilevenement.

De race is op 21 oktober 2017 gestart in Alicante en eindigt via o.a. Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong en Gothenburg in de haven van Scheveningen. 
Ter promotie van Den Haag reist er een enorme varende klomp achter de zeilers aan. Deze 'wooden shoe' vereist helpende handjes om de promotie een succes te maken. Kaapstad, die van van 24 november t/m 11 december de zeilers ontvangt, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen, promoten en afbouwen van de klompboot tijdens de Volvo Ocean Race in Kaapstad.


Wil je helpen en ben je in de periode tussen 24 november en 11 december 2017 in Kaapstad? Wie wil dat nu niet :-). Geef je dan op via de Facebookpagina van het Kaapstad Magazine. Succes!
Lees hier meer over de finish in Den Haag


Tanzania: Serengeti

Het Serengeti National Park is misschien wel het beroemdste wildpark ter wereld. Serengeti betekent eindeloze vlakte.
Naast de Big Five (nijlpaard, leeuw, neushoorn, luipaard en olifant) leven hier nog 30 verschillende diersoorten (totaal 3 miljoen dieren) op de eindeloze savannes. De neushoorn is het enige dier van de Big Five die je zou kunnen missen, omdat deze erg zeldzaam is. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de Serengeti. Er zijn ruim 500 soorten vogels.

Een van de grote trekpleisters is de Grote Trek. Meer dan een miljoen gnoes en zo'n 200.000 zebra's trekken de grote vlaktes over van De Maasai Mara in Kenia tot in de Serengeti in Tanzania. De migratie hangt af van de regentijd, die jaarlijks kan verschillen. De totale lengte van de optocht kan wel 50 km bedragen. Natuurlijk volgen de roofdieren deze optocht op gepaste afstand en doen ze zich te goed aan de zwakke en zieke dieren.


Tijdens de migratie worden een paar rivieren overgestoken. Er vallen dan ook…

Geloof het of niet

Religie, godsdienst, geloofsovertuiging, filosofie en spiritualiteit. Veel begrippen voor een levenswijze of geloof. Of hebben ze toch allemaal een aparte betekenis? Internet geeft hierover geen eenduidige oplossing. Ik houd het maar op 'ergens in geloven' en heb de meest opvallende, die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder beschreven.

In zuid Vietnam ligt de kleurrijke tempel van de Cao Dai. Hier praktiseert men de ideale godsdienst bestaande uit een mix van het beste uit vele andere bestaande religies. Een bezoek aan de tempel en het meemaken van een dienst, waarin 'Het Oog' wordt aanbeden, is indrukwekkend. Meer weten over de Cao Dai klik hier.
Biddende families zitten in een kerk te bidden tussen duizenden kaarsjes die verspreid over de met dennennaalden bezaaide vloer liggen. Ze verdrijven boze geesten door te boeren na het drinken van veel cola. De boze geesten nemen bezit van de kippen, die vervolgens de nek worden omgedraaid. Zo verdwijnt de boze …

Kaapverdië

Nadat God de Aarde had geschapen, schudde Hij zijn handen schoon. De kruimels die daarbij vrijkwamen, vielen als parels in de Atlantische Oceaan. Dit laatste kunststukje van God was volgens de legende Kaapverdië.

Kaapverdië, of de Kaapverdische eilanden, is een eilandengroep die bestaat uit tien eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. De hoofdstad is Praia. De naam komt uit het Portugees: Cabo Verde dat Groene Kaap betekent. Tot 1975 was het een kolonie van Portugal. Gemengd met Creoolse invloeden is hier een mix van Portugese stijl en Afrikaanse charme ontstaan. Kaapverdië behoort tot het exclusieve clubje landen dat voor het grootste gedeelte nog in oorspronkelijke staat zijn.

Kaapverdië ligt 450 kilometer ten westen van Senegal in de de Atlantische Oceaan. De eilanden, die tezamen een hoefijzer vormen, bestaan uit bovenwindse (Barlavento) en benedenwindse  (Sotavento) eilanden.
Het land van de eeuwige zomer kent nauwelijks regen. De zon staat elke dag loodrecht aan de strakblauwe …

Italië: Umbrië

Umbrië is een regio midden in Italië en wordt ook wel het groene hart genoemd. Schilderachtige dorpjes, kastelen en kloosters liggen verspreid over de vlaktes en glooiende heuvels. Ongerepte natuur, kunst en architectuur, de beroemde keuken en de vele festivals maken Umbrië uniek. Umbrië is verdeeld in noordelijk en zuidelijk deel.

Noord Umbrië
De toeristische steden in het noorden zijn Gubbio met zijn Palazzo dei Consoli, de hoofdstad Perugia met zijn Palazzo dei Priori en de Galleria Nazionale dell'Umbria en Assisi met de San Francesco Basiliek. Daarnaast heeft het twee mooie parken: die van Monte Cucco en van Monte Subasio.
Wie vanuit het westen Umbrië binnenrijdt zal als eerste kennsimaken met het Trasimeense meer. De leukste plaatsjes rond het meer zijn Passignano en Castiglione. In het meer liggen twee eilanden: Polvese en Maggiore.Zuid Umbrië
Zuid Umbrië is bergachtig met de topper Monti Sibillini. Veel water ook met als hoogtepunt de Cascata della Marmore watervallen. De be…

Hong Kong lichtshow

Een van de grootste attracties van Hong Kong is 'The Symphony of Lights', een spectaculaire licht- en geluidsshow die iedere avond rond 20.00 uur de skyline van Hong Kong oplicht. De verlichting van meer dan 40 wolkenkrabbers dansen onder begeleiding van laserstralen op muziek en dompelt Victoria Harbour 15 minuten in een sprookjesachtig decor.

Het spektakel is opgenomen in het Guinness Book of World Records als 's werelds "Grootste Permanente Licht- en Geluidshow". De beste plek om deze grootste lichtshow ter wereld te mee te maken is vanaf de boulevard bij Tsim Sha Tsui op Kowloon.