Bijilo woud

Op een steenworp van de toeristische centra van Gambia, Kololi en de Senegambia strip, ligt aan het strand het Bijilo woud. Het is een prachtig stukje natuur van 50 hectare, bestaande uit palmen, loofbomen, boababs, medicinale planten en orchideeën. De echte attractie van het park zijn echter de apen.
Zodra je de ingang gepasseerd bent komen de fluweelapen je tegemoet. Ze zijn dol op pinda's en eten ze graag uit je hand. Ze klimmen daarvoor zelfs op je schouder. Het is wel tegenstrijdig dat men niet wil dat de apen worden gevoerd, maar dat je bij het park wel pinda's kunt kopen om ze te voeren.
Fluweelaap                                  Roodsnavel neushoornvogel                                   Franjeaap

In het park liggen wandelpaden en via bewegwijzeringsbordjes kun je je weg vinden door het park. Een gids is echter ook aan te bevelen omdat hij de weg weet en de bijzondere plekjes kent. Met een gids heb je ook meer kans om de andere apensoort, de Franjeaap, te ontdekken. Deze is schuw en moeilijk te vinden. Hij zit dieper in het woud en vaak hoog in de bomen verstopt tussen de bladeren. Een derde soort is de Huzaaraap, maar deze heb ik niet kunnen ontdekken.
Behalve apen vind je hier ook verschillende vogels. De meeste kans om een vogel van dichtbij te zien is de roodgesnavelde neushoornvogel. De kans is groot dat je bij helder weer een prachtige zonsondergang te zien krijgt wanneer je richting de oceaan loopt.

De ingang van het park ligt aan de weg van het centrum van Kololi naar het strand. Je vindt de ingang net voor het strand aan de linkerkant, tegenover de Kololi Beach Club. Een kaartje kost 30 Dalasi, zo'n 60 Eurocent.
Fluweelapen Bijilo Forest

Andre van Luttikhuizen