Doorgaan naar hoofdcontent

Ootmarsum

Horeca in Ootmarsum
Er zijn vele redenen om Ootmarsum te bezoeken: voor een wandeling door de straatjes en steegjes of over de pleinen, even chillen op een van de vele  terrassen onder het genot van een hapje en een drankje, een bezoekje brengen aan de diverse kunstgalleriën die het stadje rijk is of wandelen of fietsen in de omgeving.Na een zwervend bestaan besloten rond onze jaartelling de nomaden hun zwervende bestaan op te geven en kleine nederzettingen te stichten. Een ervan werd Othmarsheim, vernoemd naar de Frankische koning en veldheer Othmar. Wij kennen het nu als Ootmarsum.
Ootmarsum kwam tot bloei dankzij de gunstige ligging  op een kruispunt van twee drukke handels- en postwegen. Als gevolg hiervan ontstond een levendige handel en rijk gildenleven.

N.H. kerk Ootmarsum
Ootmarsum werd het centrum van bestuur en rechtspraak. De deftige panden en prachtige gevels dateren uit deze tijd. Je vindt hier echter ook nog vakwerkhuizen, die destijds door de boeren in het centrum zijn gebouwd. Het openluchtmuseum, ook wel het Land van Heeren en Boeren aan de rand van het centrum, brengt de tijd van toen weer tot leven. Hier staan replica's van vakwerkhuizen, maar vind je er ook gebruiksvoorwerpen van toen.
Ootmarsum werd een vestingstad nadat ze rond 1300 stadsrechten kreeg. De industrie heeft geen grip gekregen op Ootmarsum en zo bleef het stadje een Middeleeuws karakter houden. Toen het toerisme het stadje ontdekte, werd het centrum gerestaureerd en kreeg Ootmarsum de status van Beschermd Stadsgezicht.

Het oude centrum bestaat voornamelijk uit liefelijke straatjes met gerestaureerde panden. De gevels zijn prachtig om te zien. Bij dit prachtig bewaarde stadsgezicht hoort ook de kunst die in de straatjes staat en de gallerieën. Je vindt in deze gallerieën veelal rijkgekleurde kunst van o.a. glas en steen, maar ook kun je er schilderijen bewonderen en kopen. Meestal is de kunstenaar of kunstenares zelf aanwezig.

Kunst gallerie Ootmarsum


De gallerieën en horecagelegenheden bepalen het straatbeeld hier en wisselen elkaar af. De cafés, lunchrooms en restaurants hebben altijd wel een heerlijk terras, sommige zelfs in een mooie tuin..
Straatkunst Ootmarsum
De bekendste inwoner van Ootmarsum is Ton Schulten. Deze kunstenaar heeft een eigen museum en diverse galleries in Ootmarsum. Je kunt Ton zomaar tegenkomen op een van de gezellige terrasjes, meestal vergezeld door zijn Berner Sennenhond.
Vanuit Ootmarsum kun je diverse fiets- en wandeltochten maken. Wandelen kan bij het Lutterzand of in het Springendal. Een aanrader is een mooie fietstocht langs Landgoed Singraven.

Landelijk overnachten overnachten kan bij Erfgoed Bossem. Keuze uit safaritenten, sterrenkubussen of een boerderijkamer.

Meest gelezen

Volvo Ocean Race naar Nederland

De Volvo Ocean Race heeft een primeur.  De langste en zwaarste zeilrace finisht in juni 2018 namelijk voor het eerst in Nederland. Onze hofstad Den Haag is gastheer van de finish van dit grote zeilevenement.

De race is op 21 oktober 2017 gestart in Alicante en eindigt via o.a. Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong en Gothenburg in de haven van Scheveningen. 
Ter promotie van Den Haag reist er een enorme varende klomp achter de zeilers aan. Deze 'wooden shoe' vereist helpende handjes om de promotie een succes te maken. Kaapstad, die van van 24 november t/m 11 december de zeilers ontvangt, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen, promoten en afbouwen van de klompboot tijdens de Volvo Ocean Race in Kaapstad.


Wil je helpen en ben je in de periode tussen 24 november en 11 december 2017 in Kaapstad? Wie wil dat nu niet :-). Geef je dan op via de Facebookpagina van het Kaapstad Magazine. Succes!
Lees hier meer over de finish in Den Haag


Tanzania: Serengeti

Het Serengeti National Park is misschien wel het beroemdste wildpark ter wereld. Serengeti betekent eindeloze vlakte.
Naast de Big Five (nijlpaard, leeuw, neushoorn, luipaard en olifant) leven hier nog 30 verschillende diersoorten (totaal 3 miljoen dieren) op de eindeloze savannes. De neushoorn is het enige dier van de Big Five die je zou kunnen missen, omdat deze erg zeldzaam is. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de Serengeti. Er zijn ruim 500 soorten vogels.

Een van de grote trekpleisters is de Grote Trek. Meer dan een miljoen gnoes en zo'n 200.000 zebra's trekken de grote vlaktes over van De Maasai Mara in Kenia tot in de Serengeti in Tanzania. De migratie hangt af van de regentijd, die jaarlijks kan verschillen. De totale lengte van de optocht kan wel 50 km bedragen. Natuurlijk volgen de roofdieren deze optocht op gepaste afstand en doen ze zich te goed aan de zwakke en zieke dieren.


Tijdens de migratie worden een paar rivieren overgestoken. Er vallen dan ook…

Geloof het of niet

Religie, godsdienst, geloofsovertuiging, filosofie en spiritualiteit. Veel begrippen voor een levenswijze of geloof. Of hebben ze toch allemaal een aparte betekenis? Internet geeft hierover geen eenduidige oplossing. Ik houd het maar op 'ergens in geloven' en heb de meest opvallende, die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder beschreven.

In zuid Vietnam ligt de kleurrijke tempel van de Cao Dai. Hier praktiseert men de ideale godsdienst bestaande uit een mix van het beste uit vele andere bestaande religies. Een bezoek aan de tempel en het meemaken van een dienst, waarin 'Het Oog' wordt aanbeden, is indrukwekkend. Meer weten over de Cao Dai klik hier.
Biddende families zitten in een kerk te bidden tussen duizenden kaarsjes die verspreid over de met dennennaalden bezaaide vloer liggen. Ze verdrijven boze geesten door te boeren na het drinken van veel cola. De boze geesten nemen bezit van de kippen, die vervolgens de nek worden omgedraaid. Zo verdwijnt de boze …

De 10: Nederland

Terugkijkend op mijn reizende leven heb ik veel landen, streken, steden, natuurparken en eilanden bezocht. Ook ben ik op diverse locaties in Nederland geweest. De 10 mooiste streken en steden waar ik ben geweest deel ik graag met jou.

Amsterdam
Onze hoofdstad is een van de mooiste steden om te bezoeken. Of het nu voor een dag is of voor een week, er is altijd iets te beleven. Zo zijn er vaak festivals, is er altijd een museum open,
kun je per boot over de grachten of wandelend door het Vondelpark, kun je schommelen op de Amsterdamtoren of slenteren langs de grachten en pak je een terras voor een lunch of een drankje. Kortom: Amsterdam is hot.

Meer lezen over Amsterdam, klik dan hier

Zuid Limburg

Zuid Limburg is enige deel deel van Nederland met bergen. De Cauberg (135m), de Geulhemmerberg (212m) en de Brakkeberg (75 m) zijn hiervan voorbeelden. Voor de fanatieke mountainbiker en wielrenner een echte uitdaging. Langs de rivieren van de Geul en Gulp loopt een prachtige autoroute. Zuid Li…

Kaapverdië

Nadat God de Aarde had geschapen, schudde Hij zijn handen schoon. De kruimels die daarbij vrijkwamen, vielen als parels in de Atlantische Oceaan. Dit laatste kunststukje van God was volgens de legende Kaapverdië.

Kaapverdië, of de Kaapverdische eilanden, is een eilandengroep die bestaat uit tien eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. De hoofdstad is Praia. De naam komt uit het Portugees: Cabo Verde dat Groene Kaap betekent. Tot 1975 was het een kolonie van Portugal. Gemengd met Creoolse invloeden is hier een mix van Portugese stijl en Afrikaanse charme ontstaan. Kaapverdië behoort tot het exclusieve clubje landen dat voor het grootste gedeelte nog in oorspronkelijke staat zijn.

Kaapverdië ligt 450 kilometer ten westen van Senegal in de de Atlantische Oceaan. De eilanden, die tezamen een hoefijzer vormen, bestaan uit bovenwindse (Barlavento) en benedenwindse  (Sotavento) eilanden.
Het land van de eeuwige zomer kent nauwelijks regen. De zon staat elke dag loodrecht aan de strakblauwe …

Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie Friesland en in 2018 culturele hoofdstad van Europa. Leeuwarden is een gezellige stad met grachten, leuke straatjes, terrassen, musea en een rijk verleden. Vanaf het einde van de 16e eeuw tot halverwege de 18e eeuw was Leeuwarden de hofstad van Nederland.


Ken je Margaretha Geertruida Zelle? Vast niet. Mati Hari dan? Waarschijnlijk wel. Deze iconische vrouw is geboren in Leeuwarden en was tijdens haar leven een hype en tegenwoordig een van de meest mytische vrouwen die er bestaan. Het Fries museum heeft een prachtige tentoonstelling over haar. Deze is te zien tot en met 2 april 2018.


In het Fries museum, zelf een modern en markant gebouw. ontdek je ook alles over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld.


De horeca is goed vertegenwoordigd in Leeuwarden. Bij mooi weer zijn de terrassen langs de grachten goed gevuld en heerst er veel geze…