Ootmarsum

Horeca in Ootmarsum
Er zijn vele redenen om Ootmarsum te bezoeken: voor een wandeling door de straatjes en steegjes of over de pleinen, even chillen op een van de vele  terrassen onder het genot van een hapje en een drankje, een bezoekje brengen aan de diverse kunstgalleriën die het stadje rijk is of wandelen of fietsen in de omgeving.Na een zwervend bestaan besloten rond onze jaartelling de nomaden hun zwervende bestaan op te geven en kleine nederzettingen te stichten. Een ervan werd Othmarsheim, vernoemd naar de Frankische koning en veldheer Othmar. Wij kennen het nu als Ootmarsum.
Ootmarsum kwam tot bloei dankzij de gunstige ligging  op een kruispunt van twee drukke handels- en postwegen. Als gevolg hiervan ontstond een levendige handel en rijk gildenleven.

N.H. kerk Ootmarsum
Ootmarsum werd het centrum van bestuur en rechtspraak. De deftige panden en prachtige gevels dateren uit deze tijd. Je vindt hier echter ook nog vakwerkhuizen, die destijds door de boeren in het centrum zijn gebouwd. Het openluchtmuseum, ook wel het Land van Heeren en Boeren aan de rand van het centrum, brengt de tijd van toen weer tot leven. Hier staan replica's van vakwerkhuizen, maar vind je er ook gebruiksvoorwerpen van toen.
Ootmarsum werd een vestingstad nadat ze rond 1300 stadsrechten kreeg. De industrie heeft geen grip gekregen op Ootmarsum en zo bleef het stadje een Middeleeuws karakter houden. Toen het toerisme het stadje ontdekte, werd het centrum gerestaureerd en kreeg Ootmarsum de status van Beschermd Stadsgezicht.

Het oude centrum bestaat voornamelijk uit liefelijke straatjes met gerestaureerde panden. De gevels zijn prachtig om te zien. Bij dit prachtig bewaarde stadsgezicht hoort ook de kunst die in de straatjes staat en de gallerieën. Je vindt in deze gallerieën veelal rijkgekleurde kunst van o.a. glas en steen, maar ook kun je er schilderijen bewonderen en kopen. Meestal is de kunstenaar of kunstenares zelf aanwezig.

Kunst gallerie Ootmarsum


De gallerieën en horecagelegenheden bepalen het straatbeeld hier en wisselen elkaar af. De cafés, lunchrooms en restaurants hebben altijd wel een heerlijk terras, sommige zelfs in een mooie tuin..
Straatkunst Ootmarsum
De bekendste inwoner van Ootmarsum is Ton Schulten. Deze kunstenaar heeft een eigen museum en diverse galleries in Ootmarsum. Je kunt Ton zomaar tegenkomen op een van de gezellige terrasjes, meestal vergezeld door zijn Berner Sennenhond.
Vanuit Ootmarsum kun je diverse fiets- en wandeltochten maken. Wandelen kan bij het Lutterzand of in het Springendal. Een aanrader is een mooie fietstocht langs Landgoed Singraven.

Landelijk overnachten overnachten kan bij Erfgoed Bossem. Keuze uit safaritenten, sterrenkubussen of een boerderijkamer.

Andre van Luttikhuizen