Doorgaan naar hoofdcontent

Ootmarsum

Horeca in Ootmarsum
Er zijn vele redenen om Ootmarsum te bezoeken: voor een wandeling door de straatjes en steegjes of over de pleinen, even chillen op een van de vele  terrassen onder het genot van een hapje en een drankje, een bezoekje brengen aan de diverse kunstgalleriën die het stadje rijk is of wandelen of fietsen in de omgeving.Na een zwervend bestaan besloten rond onze jaartelling de nomaden hun zwervende bestaan op te geven en kleine nederzettingen te stichten. Een ervan werd Othmarsheim, vernoemd naar de Frankische koning en veldheer Othmar. Wij kennen het nu als Ootmarsum.
Ootmarsum kwam tot bloei dankzij de gunstige ligging  op een kruispunt van twee drukke handels- en postwegen. Als gevolg hiervan ontstond een levendige handel en rijk gildenleven.

N.H. kerk Ootmarsum
Ootmarsum werd het centrum van bestuur en rechtspraak. De deftige panden en prachtige gevels dateren uit deze tijd. Je vindt hier echter ook nog vakwerkhuizen, die destijds door de boeren in het centrum zijn gebouwd. Het openluchtmuseum, ook wel het Land van Heeren en Boeren aan de rand van het centrum, brengt de tijd van toen weer tot leven. Hier staan replica's van vakwerkhuizen, maar vind je er ook gebruiksvoorwerpen van toen.
Ootmarsum werd een vestingstad nadat ze rond 1300 stadsrechten kreeg. De industrie heeft geen grip gekregen op Ootmarsum en zo bleef het stadje een Middeleeuws karakter houden. Toen het toerisme het stadje ontdekte, werd het centrum gerestaureerd en kreeg Ootmarsum de status van Beschermd Stadsgezicht.

Het oude centrum bestaat voornamelijk uit liefelijke straatjes met gerestaureerde panden. De gevels zijn prachtig om te zien. Bij dit prachtig bewaarde stadsgezicht hoort ook de kunst die in de straatjes staat en de gallerieën. Je vindt in deze gallerieën veelal rijkgekleurde kunst van o.a. glas en steen, maar ook kun je er schilderijen bewonderen en kopen. Meestal is de kunstenaar of kunstenares zelf aanwezig.

Kunst gallerie Ootmarsum


De gallerieën en horecagelegenheden bepalen het straatbeeld hier en wisselen elkaar af. De cafés, lunchrooms en restaurants hebben altijd wel een heerlijk terras, sommige zelfs in een mooie tuin..
Straatkunst Ootmarsum
De bekendste inwoner van Ootmarsum is Ton Schulten. Deze kunstenaar heeft een eigen museum en diverse galleries in Ootmarsum. Je kunt Ton zomaar tegenkomen op een van de gezellige terrasjes, meestal vergezeld door zijn Berner Sennenhond.
Vanuit Ootmarsum kun je diverse fiets- en wandeltochten maken. Wandelen kan bij het Lutterzand of in het Springendal. Een aanrader is een mooie fietstocht langs Landgoed Singraven.

Landelijk overnachten overnachten kan bij Erfgoed Bossem. Keuze uit safaritenten, sterrenkubussen of een boerderijkamer.

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - januari 2018

Tijdens mijn reis door Brazilië bezocht ik de Foz do Iguacu. Deze spectaculaire watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. Een van de activiteiten die ik heb ondernomen is met een speedboot op hoge snelheid over de rivier de Iguacu gevaren. Hoogtepunt van deze excursie was een gratis douche onder een van de watervallen.
Nadat we zijn ingestapt en onze poncho's en zwemvesten hebben aangetrokken varen we op hoge snelheid stroomopwaarts. We varen langs diverse watervallen richting Duivelskeel, een grote halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort.
Een eind voor deze waterval buigen we af. Aan het eind ligt een brede waterval. Het linker deel ziet er spectaculair uit. We liggen even stil en kijken naar het met geweld neerstortende water dat een gordijn van water veroorzaakt. De camera's en alle andere elektronica verdwijnen in een waterdichte ton die is vastgegespt aan de bodem. Ik doe de rits van de poncho dicht en trek het …

De foto en zijn verhaal terugblik

In 2015 poste ik elke maand een foto waar meestal een bijzonder verhaal achter zat. Vanaf 2018 komt deze rubriek terug. Ik ga dan weer elke maand een foto met een leuk of bijzonder achtergrond-verhaal posten.

Voor wie de 12 foto's met een verhaal van 2015 nog eens na wil lezen of wil kijken, klik dan hier.Walking Dinner Amersfoort

Dit jaar was het mijn beurt om met twee collega's het jaarlijkse eindejaars uitje, dat bestaat uit een combinatie van gezellig tafelen met een activiteit te organiseren. We kozen voor een Walking Dinner in onze werkstad Amersfoort. 

Het Walking Dinner bestaat deze avond uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht, die elk in een ander restaurant werd geserveerd. Tussen de gerechten door wandelen we in twee groepen, elk onder begeleiding van een gids, door het oude centrum van Amersfoort.
Vanaf ons kantoor lopen we gezamenlijk naar restaurant Dara, waar het voorgerecht wordt geserveerd. Dara is een culinaire ontmoetingsplaats aan de Eemhaven in Amersfoort waar verrassende kleine gerechten (mezzes) uit verschillende streken worden geserveerd.

De eerste ronde van de wandeling door Amersfoort start om 18 uur. De ene helft van de collega's gaat mee met Femke, de andere helft met Norman. Denk je al veel te weten over Amersfoort dan kom je er met deze gidsen achter dat er no…

Seychellen

In 2001 maakte ik samen met mijn vriendin onder begeleiding van gids Layzar een safaritrip naar Tanzania. Na de overweldigende natuur en wildlife sloten we onze vakantie af op een tropische bestemming: De Seychellen.

De Seychellen, alleen bij de naam al denk je aan een tropische verrassing. En dat is het zeker. De eilandengroep ligt ten noorden van Madagaskar op ruim 1500 km ten oosten van Kenia. Na een lange busreis van Arusha in Tanzania naar Nairobi vlogen we naar Mahé. Mahé is met Praslin, Silhouette en La Digue een van de bekendste eilanden van de archipel. Het klimaat is warm en vochtig vanwege de ligging op een paar graden van de evenaar.


Mahé De toegang tot de Sychellen is Mahé, het belangrijkste eiland van de archipel waar 90% van de bevolking woont. Hier ligt ook de internationale luchthaven. Een gebergte in het midden deelt het eiland in tweeën. Met hoogtes tot bijna 1000m heb je een mooi uitzicht over het nationaal park Morne Seychellois. Het noorden van Mahé is het levendi…

Dekselse pannetjes

Op twintig minuten van ons huis ligt in een landelijke omgeving brasserie Kriebelz. Hier hebben mijn vriendin en ik met onze Zwitserse herder afgelopen vrijdagavond het weekend ingeluid.

De brasserie ligt in het centrum van het dorp Terwolde. Je kunt hier terecht voor brunch, tapas, buffetten en het is ook mogelijk om zelf een feest te geven in een van de zalen.Wij gingen voor de Dekselse Pannetjes als hoofdgerecht, een onderscheidende specialiteit van Kriebelz. De Dekselse Pannetjes bestaan uit diverse kleine gerechten, drie per hoofdgerecht opgediend in blauwe pannetjes met deksel, en koekenpannetjes. We kozen voor een combinatie van vega, vis en vlees, omlijst met een voor- en nagerecht. Friet, opgebakken krieltjes en een frisse salade maakten het het gerecht compleet. Zijn de frietjes op dan krijg je van het vriendelijke personeel gewoon een extra portie.