Doorgaan naar hoofdcontent

Landgoed Singraven

Een prachtig gebied om wandelend en fietsend te verkennen is Singraven, dat net even buiten de Twentse plaats Denekamp ligt. Het ruim 400 hectare grote gebied wordt beheerd door de Stichting Edwina van Heek. De Dinkel, die door het gebied kronkelt, zorgt voor een extra dimensie op de groene omgeving. Als je geluk hebt, spot je misschien de ijsvogel, die veel voorkomt langs de oevers.

De naam Singraven is al 1000 jaar oud. Ooit eigendom van de bisschop van Utrecht werd het later een nonnenklooster. Hier onstond de sage van 'de Non van Singraven'.
Het verhaal gaat dat een non, die regelmatig omgang had met dorpelingen, onkuis bevonden werd door de andere nonnen. Ze werd, na een schijnproces, levend ingemetseld in een muur van het klooster. Dagenlang was haar gejammer en gekrijs te horen. Vanaf het moment dat het stil werd is het gaan spoken op het Singraven. De geest van de non werd regelmatig gespot bij de watermolen. Dat ze ongeluk bracht bleek uit het feit dat een van de vele bewoners van het huis struikelde over een brandende olielamp en in no-time in brand stond. Hij werd al brandend in de Dinkel gegooid, maar overleed toch aan zijn verwondingen.
Andere eigenaren raakten aan de drank vanwege geldproblemen. Er is zelfs een lege ruimte aangetroffen achter een muur waar iets gevonden is dat tot de dag van vandaag geheim is gehouden. Paragnosten hebben ook vreemde bewegingen waargenomen in het huis en zelfs nu wordt de geest van de non soms waargenomen in de nevel van de Dinkel of achter een van de vensters van het huis. Vanwege deze legende heeft het Huis Singraven ook wel de bijnaam Het Zwarte Huis.
Huis Singraven

Diverse eigenaren later is de laatste eigenaar de familie Laan. In 1956 is het landgoed verkocht aan de genoemde stichting.

Huis Singraven is opengesteld van april tot november en bevat een aantal volledige ingerichte stijlkamers met meubels, schilderijen, zilver en porselein uit de 17e en 18e eeuw. Een rondleiding duurt 1,5 uur. Foto's maken is niet toegestaan.

Landgoed Singraven
Het naast het huis aangelegde park en arboretum bestaat uit oude bomen, doorkijkjes, vijvers en beelden die de sfeer bepalen van de Engelse landschapsstijl waarin het park is aangelegd. Behalve de ijsvogel vind je hier de boom- en steenmarter, maar ook bijzondere flora als waterviolier en de sleutelbloem.
Tijdens een bezichtiging van de watermolen kun je zien hoe het graan wordt gemalen en het hout wordt gezaagd. In het restaurant 'De Watermolen' kun je genieten van een lunch, een diner of gewoon een koffie of thee. Er is aan beide kanten een terras waar je uitkijkt op de prachtige natuur.
Watermolen Singraven
Check vooraf de openingstijden en prijzen via de site van het Landgoed. Kaartjes voor het huis en het park zijn te verkrijgen bij de Landgoedwinkel aan de Dinkel, tegenover het restaurant De Watermolen.Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - januari 2018

Tijdens mijn reis door Brazilië bezocht ik de Foz do Iguacu. Deze spectaculaire watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. Een van de activiteiten die ik heb ondernomen is met een speedboot op hoge snelheid over de rivier de Iguacu gevaren. Hoogtepunt van deze excursie was een gratis douche onder een van de watervallen.
Nadat we zijn ingestapt en onze poncho's en zwemvesten hebben aangetrokken varen we op hoge snelheid stroomopwaarts. We varen langs diverse watervallen richting Duivelskeel, een grote halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort.
Een eind voor deze waterval buigen we af. Aan het eind ligt een brede waterval. Het linker deel ziet er spectaculair uit. We liggen even stil en kijken naar het met geweld neerstortende water dat een gordijn van water veroorzaakt. De camera's en alle andere elektronica verdwijnen in een waterdichte ton die is vastgegespt aan de bodem. Ik doe de rits van de poncho dicht en trek het …

De foto en zijn verhaal terugblik

In 2015 poste ik elke maand een foto waar meestal een bijzonder verhaal achter zat. Vanaf 2018 komt deze rubriek terug. Ik ga dan weer elke maand een foto met een leuk of bijzonder achtergrond-verhaal posten.

Voor wie de 12 foto's met een verhaal van 2015 nog eens na wil lezen of wil kijken, klik dan hier.Walking Dinner Amersfoort

Dit jaar was het mijn beurt om met twee collega's het jaarlijkse eindejaars uitje, dat bestaat uit een combinatie van gezellig tafelen met een activiteit te organiseren. We kozen voor een Walking Dinner in onze werkstad Amersfoort. 

Het Walking Dinner bestaat deze avond uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht, die elk in een ander restaurant werd geserveerd. Tussen de gerechten door wandelen we in twee groepen, elk onder begeleiding van een gids, door het oude centrum van Amersfoort.
Vanaf ons kantoor lopen we gezamenlijk naar restaurant Dara, waar het voorgerecht wordt geserveerd. Dara is een culinaire ontmoetingsplaats aan de Eemhaven in Amersfoort waar verrassende kleine gerechten (mezzes) uit verschillende streken worden geserveerd.

De eerste ronde van de wandeling door Amersfoort start om 18 uur. De ene helft van de collega's gaat mee met Femke, de andere helft met Norman. Denk je al veel te weten over Amersfoort dan kom je er met deze gidsen achter dat er no…

Seychellen

In 2001 maakte ik samen met mijn vriendin onder begeleiding van gids Layzar een safaritrip naar Tanzania. Na de overweldigende natuur en wildlife sloten we onze vakantie af op een tropische bestemming: De Seychellen.

De Seychellen, alleen bij de naam al denk je aan een tropische verrassing. En dat is het zeker. De eilandengroep ligt ten noorden van Madagaskar op ruim 1500 km ten oosten van Kenia. Na een lange busreis van Arusha in Tanzania naar Nairobi vlogen we naar Mahé. Mahé is met Praslin, Silhouette en La Digue een van de bekendste eilanden van de archipel. Het klimaat is warm en vochtig vanwege de ligging op een paar graden van de evenaar.


Mahé De toegang tot de Sychellen is Mahé, het belangrijkste eiland van de archipel waar 90% van de bevolking woont. Hier ligt ook de internationale luchthaven. Een gebergte in het midden deelt het eiland in tweeën. Met hoogtes tot bijna 1000m heb je een mooi uitzicht over het nationaal park Morne Seychellois. Het noorden van Mahé is het levendi…

Dekselse pannetjes

Op twintig minuten van ons huis ligt in een landelijke omgeving brasserie Kriebelz. Hier hebben mijn vriendin en ik met onze Zwitserse herder afgelopen vrijdagavond het weekend ingeluid.

De brasserie ligt in het centrum van het dorp Terwolde. Je kunt hier terecht voor brunch, tapas, buffetten en het is ook mogelijk om zelf een feest te geven in een van de zalen.Wij gingen voor de Dekselse Pannetjes als hoofdgerecht, een onderscheidende specialiteit van Kriebelz. De Dekselse Pannetjes bestaan uit diverse kleine gerechten, drie per hoofdgerecht opgediend in blauwe pannetjes met deksel, en koekenpannetjes. We kozen voor een combinatie van vega, vis en vlees, omlijst met een voor- en nagerecht. Friet, opgebakken krieltjes en een frisse salade maakten het het gerecht compleet. Zijn de frietjes op dan krijg je van het vriendelijke personeel gewoon een extra portie.