Doorgaan naar hoofdcontent

Landgoed Singraven

Een prachtig gebied om wandelend en fietsend te verkennen is Singraven, dat net even buiten de Twentse plaats Denekamp ligt. Het ruim 400 hectare grote gebied wordt beheerd door de Stichting Edwina van Heek. De Dinkel, die door het gebied kronkelt, zorgt voor een extra dimensie op de groene omgeving. Als je geluk hebt, spot je misschien de ijsvogel, die veel voorkomt langs de oevers.


De naam Singraven is al 1000 jaar oud. Ooit eigendom van de bisschop van Utrecht werd het later een nonnenklooster. Hier onstond de sage van 'de Non van Singraven'.
Het verhaal gaat dat een non, die regelmatig omgang had met dorpelingen, onkuis bevonden werd door de andere nonnen. Ze werd, na een schijnproces, levend ingemetseld in een muur van het klooster. Dagenlang was haar gejammer en gekrijs te horen. Vanaf het moment dat het stil werd is het gaan spoken op het Singraven. De geest van de non werd regelmatig gespot bij de watermolen. Dat ze ongeluk bracht bleek uit het feit dat een van de vele bewoners van het huis struikelde over een brandende olielamp en in no-time in brand stond. Hij werd al brandend in de Dinkel gegooid, maar overleed toch aan zijn verwondingen.
Andere eigenaren raakten aan de drank vanwege geldproblemen. Er is zelfs een lege ruimte aangetroffen achter een muur waar iets gevonden is dat tot de dag van vandaag geheim is gehouden. Paragnosten hebben ook vreemde bewegingen waargenomen in het huis en zelfs nu wordt de geest van de non soms waargenomen in de nevel van de Dinkel of achter een van de vensters van het huis. Vanwege deze legende heeft het Huis Singraven ook wel de bijnaam Het Zwarte Huis.
Huis Singraven

Diverse eigenaren later is de laatste eigenaar de familie Laan. In 1956 is het landgoed verkocht aan de genoemde stichting.

Huis Singraven is opengesteld van april tot november en bevat een aantal volledige ingerichte stijlkamers met meubels, schilderijen, zilver en porselein uit de 17e en 18e eeuw. Een rondleiding duurt 1,5 uur. Foto's maken is niet toegestaan.

Landgoed Singraven

Het naast het huis aangelegde park en arboretum bestaat uit oude bomen, doorkijkjes, vijvers en beelden die de sfeer bepalen van de Engelse landschapsstijl waarin het park is aangelegd. Behalve de ijsvogel vind je hier de boom- en steenmarter, maar ook bijzondere flora als waterviolier en de sleutelbloem.
Tijdens een bezichtiging van de watermolen kun je zien hoe het graan wordt gemalen en het hout wordt gezaagd. In het restaurant 'De Watermolen' kun je genieten van een lunch, een diner of gewoon een koffie of thee. Er is aan beide kanten een terras waar je uitkijkt op de prachtige natuur.

Watermolen Singraven

Check vooraf de openingstijden en prijzen via de site van het Landgoed. Kaartjes voor het huis en het park zijn te verkrijgen bij de Landgoedwinkel aan de Dinkel, tegenover het restaurant De Watermolen.



Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be