Doorgaan naar hoofdcontent

Landgoed Singraven

Een prachtig gebied om wandelend en fietsend te verkennen is Singraven, dat net even buiten de Twentse plaats Denekamp ligt. Het ruim 400 hectare grote gebied wordt beheerd door de Stichting Edwina van Heek. De Dinkel, die door het gebied kronkelt, zorgt voor een extra dimensie op de groene omgeving. Als je geluk hebt, spot je misschien de ijsvogel, die veel voorkomt langs de oevers.

De naam Singraven is al 1000 jaar oud. Ooit eigendom van de bisschop van Utrecht werd het later een nonnenklooster. Hier onstond de sage van 'de Non van Singraven'.
Het verhaal gaat dat een non, die regelmatig omgang had met dorpelingen, onkuis bevonden werd door de andere nonnen. Ze werd, na een schijnproces, levend ingemetseld in een muur van het klooster. Dagenlang was haar gejammer en gekrijs te horen. Vanaf het moment dat het stil werd is het gaan spoken op het Singraven. De geest van de non werd regelmatig gespot bij de watermolen. Dat ze ongeluk bracht bleek uit het feit dat een van de vele bewoners van het huis struikelde over een brandende olielamp en in no-time in brand stond. Hij werd al brandend in de Dinkel gegooid, maar overleed toch aan zijn verwondingen.
Andere eigenaren raakten aan de drank vanwege geldproblemen. Er is zelfs een lege ruimte aangetroffen achter een muur waar iets gevonden is dat tot de dag van vandaag geheim is gehouden. Paragnosten hebben ook vreemde bewegingen waargenomen in het huis en zelfs nu wordt de geest van de non soms waargenomen in de nevel van de Dinkel of achter een van de vensters van het huis. Vanwege deze legende heeft het Huis Singraven ook wel de bijnaam Het Zwarte Huis.
Huis Singraven

Diverse eigenaren later is de laatste eigenaar de familie Laan. In 1956 is het landgoed verkocht aan de genoemde stichting.

Huis Singraven is opengesteld van april tot november en bevat een aantal volledige ingerichte stijlkamers met meubels, schilderijen, zilver en porselein uit de 17e en 18e eeuw. Een rondleiding duurt 1,5 uur. Foto's maken is niet toegestaan.

Landgoed Singraven
Het naast het huis aangelegde park en arboretum bestaat uit oude bomen, doorkijkjes, vijvers en beelden die de sfeer bepalen van de Engelse landschapsstijl waarin het park is aangelegd. Behalve de ijsvogel vind je hier de boom- en steenmarter, maar ook bijzondere flora als waterviolier en de sleutelbloem.
Tijdens een bezichtiging van de watermolen kun je zien hoe het graan wordt gemalen en het hout wordt gezaagd. In het restaurant 'De Watermolen' kun je genieten van een lunch, een diner of gewoon een koffie of thee. Er is aan beide kanten een terras waar je uitkijkt op de prachtige natuur.
Watermolen Singraven
Check vooraf de openingstijden en prijzen via de site van het Landgoed. Kaartjes voor het huis en het park zijn te verkrijgen bij de Landgoedwinkel aan de Dinkel, tegenover het restaurant De Watermolen.Meest gelezen

Volvo Ocean Race naar Nederland

De Volvo Ocean Race heeft een primeur.  De langste en zwaarste zeilrace finisht in juni 2018 namelijk voor het eerst in Nederland. Onze hofstad Den Haag is gastheer van de finish van dit grote zeilevenement.

De race is op 21 oktober 2017 gestart in Alicante en eindigt via o.a. Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong en Gothenburg in de haven van Scheveningen. 
Ter promotie van Den Haag reist er een enorme varende klomp achter de zeilers aan. Deze 'wooden shoe' vereist helpende handjes om de promotie een succes te maken. Kaapstad, die van van 24 november t/m 11 december de zeilers ontvangt, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen, promoten en afbouwen van de klompboot tijdens de Volvo Ocean Race in Kaapstad.


Wil je helpen en ben je in de periode tussen 24 november en 11 december 2017 in Kaapstad? Wie wil dat nu niet :-). Geef je dan op via de Facebookpagina van het Kaapstad Magazine. Succes!
Lees hier meer over de finish in Den Haag


Tanzania: Serengeti

Het Serengeti National Park is misschien wel het beroemdste wildpark ter wereld. Serengeti betekent eindeloze vlakte.
Naast de Big Five (nijlpaard, leeuw, neushoorn, luipaard en olifant) leven hier nog 30 verschillende diersoorten (totaal 3 miljoen dieren) op de eindeloze savannes. De neushoorn is het enige dier van de Big Five die je zou kunnen missen, omdat deze erg zeldzaam is. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de Serengeti. Er zijn ruim 500 soorten vogels.

Een van de grote trekpleisters is de Grote Trek. Meer dan een miljoen gnoes en zo'n 200.000 zebra's trekken de grote vlaktes over van De Maasai Mara in Kenia tot in de Serengeti in Tanzania. De migratie hangt af van de regentijd, die jaarlijks kan verschillen. De totale lengte van de optocht kan wel 50 km bedragen. Natuurlijk volgen de roofdieren deze optocht op gepaste afstand en doen ze zich te goed aan de zwakke en zieke dieren.


Tijdens de migratie worden een paar rivieren overgestoken. Er vallen dan ook…

Geloof het of niet

Religie, godsdienst, geloofsovertuiging, filosofie en spiritualiteit. Veel begrippen voor een levenswijze of geloof. Of hebben ze toch allemaal een aparte betekenis? Internet geeft hierover geen eenduidige oplossing. Ik houd het maar op 'ergens in geloven' en heb de meest opvallende, die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder beschreven.

In zuid Vietnam ligt de kleurrijke tempel van de Cao Dai. Hier praktiseert men de ideale godsdienst bestaande uit een mix van het beste uit vele andere bestaande religies. Een bezoek aan de tempel en het meemaken van een dienst, waarin 'Het Oog' wordt aanbeden, is indrukwekkend. Meer weten over de Cao Dai klik hier.
Biddende families zitten in een kerk te bidden tussen duizenden kaarsjes die verspreid over de met dennennaalden bezaaide vloer liggen. Ze verdrijven boze geesten door te boeren na het drinken van veel cola. De boze geesten nemen bezit van de kippen, die vervolgens de nek worden omgedraaid. Zo verdwijnt de boze …

Kaapverdië

Nadat God de Aarde had geschapen, schudde Hij zijn handen schoon. De kruimels die daarbij vrijkwamen, vielen als parels in de Atlantische Oceaan. Dit laatste kunststukje van God was volgens de legende Kaapverdië.

Kaapverdië, of de Kaapverdische eilanden, is een eilandengroep die bestaat uit tien eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. De hoofdstad is Praia. De naam komt uit het Portugees: Cabo Verde dat Groene Kaap betekent. Tot 1975 was het een kolonie van Portugal. Gemengd met Creoolse invloeden is hier een mix van Portugese stijl en Afrikaanse charme ontstaan. Kaapverdië behoort tot het exclusieve clubje landen dat voor het grootste gedeelte nog in oorspronkelijke staat zijn.

Kaapverdië ligt 450 kilometer ten westen van Senegal in de de Atlantische Oceaan. De eilanden, die tezamen een hoefijzer vormen, bestaan uit bovenwindse (Barlavento) en benedenwindse  (Sotavento) eilanden.
Het land van de eeuwige zomer kent nauwelijks regen. De zon staat elke dag loodrecht aan de strakblauwe …

Italië: Umbrië

Umbrië is een regio midden in Italië en wordt ook wel het groene hart genoemd. Schilderachtige dorpjes, kastelen en kloosters liggen verspreid over de vlaktes en glooiende heuvels. Ongerepte natuur, kunst en architectuur, de beroemde keuken en de vele festivals maken Umbrië uniek. Umbrië is verdeeld in noordelijk en zuidelijk deel.

Noord Umbrië
De toeristische steden in het noorden zijn Gubbio met zijn Palazzo dei Consoli, de hoofdstad Perugia met zijn Palazzo dei Priori en de Galleria Nazionale dell'Umbria en Assisi met de San Francesco Basiliek. Daarnaast heeft het twee mooie parken: die van Monte Cucco en van Monte Subasio.
Wie vanuit het westen Umbrië binnenrijdt zal als eerste kennsimaken met het Trasimeense meer. De leukste plaatsjes rond het meer zijn Passignano en Castiglione. In het meer liggen twee eilanden: Polvese en Maggiore.Zuid Umbrië
Zuid Umbrië is bergachtig met de topper Monti Sibillini. Veel water ook met als hoogtepunt de Cascata della Marmore watervallen. De be…

Hong Kong lichtshow

Een van de grootste attracties van Hong Kong is 'The Symphony of Lights', een spectaculaire licht- en geluidsshow die iedere avond rond 20.00 uur de skyline van Hong Kong oplicht. De verlichting van meer dan 40 wolkenkrabbers dansen onder begeleiding van laserstralen op muziek en dompelt Victoria Harbour 15 minuten in een sprookjesachtig decor.

Het spektakel is opgenomen in het Guinness Book of World Records als 's werelds "Grootste Permanente Licht- en Geluidshow". De beste plek om deze grootste lichtshow ter wereld te mee te maken is vanaf de boulevard bij Tsim Sha Tsui op Kowloon.