Landgoed Singraven

Een prachtig gebied om wandelend en fietsend te verkennen is Singraven, dat net even buiten de Twentse plaats Denekamp ligt. Het ruim 400 hectare grote gebied wordt beheerd door de Stichting Edwina van Heek. De Dinkel, die door het gebied kronkelt, zorgt voor een extra dimensie op de groene omgeving. Als je geluk hebt, spot je misschien de ijsvogel, die veel voorkomt langs de oevers.

De naam Singraven is al 1000 jaar oud. Ooit eigendom van de bisschop van Utrecht werd het later een nonnenklooster. Hier onstond de sage van 'de Non van Singraven'.
Het verhaal gaat dat een non, die regelmatig omgang had met dorpelingen, onkuis bevonden werd door de andere nonnen. Ze werd, na een schijnproces, levend ingemetseld in een muur van het klooster. Dagenlang was haar gejammer en gekrijs te horen. Vanaf het moment dat het stil werd is het gaan spoken op het Singraven. De geest van de non werd regelmatig gespot bij de watermolen. Dat ze ongeluk bracht bleek uit het feit dat een van de vele bewoners van het huis struikelde over een brandende olielamp en in no-time in brand stond. Hij werd al brandend in de Dinkel gegooid, maar overleed toch aan zijn verwondingen.
Andere eigenaren raakten aan de drank vanwege geldproblemen. Er is zelfs een lege ruimte aangetroffen achter een muur waar iets gevonden is dat tot de dag van vandaag geheim is gehouden. Paragnosten hebben ook vreemde bewegingen waargenomen in het huis en zelfs nu wordt de geest van de non soms waargenomen in de nevel van de Dinkel of achter een van de vensters van het huis. Vanwege deze legende heeft het Huis Singraven ook wel de bijnaam Het Zwarte Huis.
Huis Singraven

Diverse eigenaren later is de laatste eigenaar de familie Laan. In 1956 is het landgoed verkocht aan de genoemde stichting.

Huis Singraven is opengesteld van april tot november en bevat een aantal volledige ingerichte stijlkamers met meubels, schilderijen, zilver en porselein uit de 17e en 18e eeuw. Een rondleiding duurt 1,5 uur. Foto's maken is niet toegestaan.

Landgoed Singraven
Het naast het huis aangelegde park en arboretum bestaat uit oude bomen, doorkijkjes, vijvers en beelden die de sfeer bepalen van de Engelse landschapsstijl waarin het park is aangelegd. Behalve de ijsvogel vind je hier de boom- en steenmarter, maar ook bijzondere flora als waterviolier en de sleutelbloem.
Tijdens een bezichtiging van de watermolen kun je zien hoe het graan wordt gemalen en het hout wordt gezaagd. In het restaurant 'De Watermolen' kun je genieten van een lunch, een diner of gewoon een koffie of thee. Er is aan beide kanten een terras waar je uitkijkt op de prachtige natuur.
Watermolen Singraven
Check vooraf de openingstijden en prijzen via de site van het Landgoed. Kaartjes voor het huis en het park zijn te verkrijgen bij de Landgoedwinkel aan de Dinkel, tegenover het restaurant De Watermolen.Andre van Luttikhuizen