Doorgaan naar hoofdcontent

Hemingway's Havana

Hotel Ambos Mundos Havana
De drie meest bekende en tot de verbeelding sprekende personen van Cuba zijn Ernest Hemingway, Fidel Castro en Ernesto 'Ché' Guevara.

Deel 1: Hemingway

Ernest Hemingway was en is nog steeds een icoon, een man die niet alleen vanwege zijn boeken, maar ook vanwege zijn leefstijl een legende is.
Hemingway bracht een groot deel van zijn leven door op Cuba, nog voordat Fidel en Ché hun revolutie begonnen. Hemingway ontmoette Fidel tijdens een door hem gesponsorde viswedstrijd. Fidel won de prijs voor de vangst van de grootste marlijn. De foto met de beide mannen die werd gemaakt, is wereldberoemd.
Hemingway reisde veel tijdens zijn leven en Cuba was zijn favoriet.
Hij verbleef van 1932 tot 1939 in hotel Ambos Mundos in Havana en schreef hier op kamer 511 het grootste deel van zijn roman ' For Whom the Bell Tolls '. De kamer, waarin zijn schrijfmachine centraal staat, is te bezoeken.
Het hotel ligt prachtig in het oude centrum tussen de Plaza de Armas met zijn terrassen en de mooiste bezienswaardigheden van het Oud Havana. Vanaf het dakterras van het hotel heb je een mooi uitzicht over een groot deel van Havana. Na een enerverende dag in Havana is het heerlijk uitrusten in dit intieme hotel.


De twee favoriete kroegen van Hemingway in Havana zijn dankzij de schrijver nog steeds booming.
La Bodeguita del Medio is een echte bar en straalt een lokale sfeer uit. Hier worden traditionele Cubaanse gerechten geserveerd en natuurlijk de mojito, een van Hemingway's favoriete cocktails. Het interieur is gedecoreerd met graffiti ter ere van Hemingway en Cuba.

Adres: Calle Empedrado No. 206. Old Havana
Openingstijden: 12:00 - 24.00 uur
La Bodeguita del Medio Havana
Iets chiquer dan La Bodeguita del Medio, maar zeker niet minder authentiek is El Floridita, de thuisbasis van Hemingway's favoriete daiquiry. El Floridita is populair bij toeristen die hier volgens kenners de beste daquiry ter wereld komen proeven. Je vindt hier ook een beeld van Hemingway en de barkruk waarop hij zijn cocktail dronk. De daiquiry bestaat uit witte rum, limoensap, suiker en gemalen ijs. Hemingway hield van de zware variant, zonder suiker en een dubbele rum, de zgn. 'Papa Doble'.

Adres: Obispo No.557 esq. Monserrate, Old Havana
Openingstijden: 12.00 - 24.00 uur

El Floridita Havana
In 1939 verlaat Hemingway Ambos Mundos en koopt hij het huis 'Finca Vigia', dat op een heuvel op zo'n 10 kilometer buiten Havana ligt, in San Francisco de Paula. Hier schreef Hemingway o.a. 'The old man and the sea'.
Depressiviteit en geheugenverlies dreven Hemingway uiteindelijk tot zelfmoord in 1961. Het huis werd eigendom van de Cubaanse regering en na jaren van verwaarlozing werd het uiteindelijk opgeknapt en omgetoverd tot museum.

Lees ook deel 2: De hersenen van Castro en deel 3: El Comandante

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - januari 2018

Tijdens mijn reis door Brazilië bezocht ik de Foz do Iguacu. Deze spectaculaire watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. Een van de activiteiten die ik heb ondernomen is met een speedboot op hoge snelheid over de rivier de Iguacu gevaren. Hoogtepunt van deze excursie was een gratis douche onder een van de watervallen.
Nadat we zijn ingestapt en onze poncho's en zwemvesten hebben aangetrokken varen we op hoge snelheid stroomopwaarts. We varen langs diverse watervallen richting Duivelskeel, een grote halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort.
Een eind voor deze waterval buigen we af. Aan het eind ligt een brede waterval. Het linker deel ziet er spectaculair uit. We liggen even stil en kijken naar het met geweld neerstortende water dat een gordijn van water veroorzaakt. De camera's en alle andere elektronica verdwijnen in een waterdichte ton die is vastgegespt aan de bodem. Ik doe de rits van de poncho dicht en trek het …

De foto en zijn verhaal terugblik

In 2015 poste ik elke maand een foto waar meestal een bijzonder verhaal achter zat. Vanaf 2018 komt deze rubriek terug. Ik ga dan weer elke maand een foto met een leuk of bijzonder achtergrond-verhaal posten.

Voor wie de 12 foto's met een verhaal van 2015 nog eens na wil lezen of wil kijken, klik dan hier.Walking Dinner Amersfoort

Dit jaar was het mijn beurt om met twee collega's het jaarlijkse eindejaars uitje, dat bestaat uit een combinatie van gezellig tafelen met een activiteit te organiseren. We kozen voor een Walking Dinner in onze werkstad Amersfoort. 

Het Walking Dinner bestaat deze avond uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht, die elk in een ander restaurant werd geserveerd. Tussen de gerechten door wandelen we in twee groepen, elk onder begeleiding van een gids, door het oude centrum van Amersfoort.
Vanaf ons kantoor lopen we gezamenlijk naar restaurant Dara, waar het voorgerecht wordt geserveerd. Dara is een culinaire ontmoetingsplaats aan de Eemhaven in Amersfoort waar verrassende kleine gerechten (mezzes) uit verschillende streken worden geserveerd.

De eerste ronde van de wandeling door Amersfoort start om 18 uur. De ene helft van de collega's gaat mee met Femke, de andere helft met Norman. Denk je al veel te weten over Amersfoort dan kom je er met deze gidsen achter dat er no…

Seychellen

In 2001 maakte ik samen met mijn vriendin onder begeleiding van gids Layzar een safaritrip naar Tanzania. Na de overweldigende natuur en wildlife sloten we onze vakantie af op een tropische bestemming: De Seychellen.

De Seychellen, alleen bij de naam al denk je aan een tropische verrassing. En dat is het zeker. De eilandengroep ligt ten noorden van Madagaskar op ruim 1500 km ten oosten van Kenia. Na een lange busreis van Arusha in Tanzania naar Nairobi vlogen we naar Mahé. Mahé is met Praslin, Silhouette en La Digue een van de bekendste eilanden van de archipel. Het klimaat is warm en vochtig vanwege de ligging op een paar graden van de evenaar.


Mahé De toegang tot de Sychellen is Mahé, het belangrijkste eiland van de archipel waar 90% van de bevolking woont. Hier ligt ook de internationale luchthaven. Een gebergte in het midden deelt het eiland in tweeën. Met hoogtes tot bijna 1000m heb je een mooi uitzicht over het nationaal park Morne Seychellois. Het noorden van Mahé is het levendi…

Dekselse pannetjes

Op twintig minuten van ons huis ligt in een landelijke omgeving brasserie Kriebelz. Hier hebben mijn vriendin en ik met onze Zwitserse herder afgelopen vrijdagavond het weekend ingeluid.

De brasserie ligt in het centrum van het dorp Terwolde. Je kunt hier terecht voor brunch, tapas, buffetten en het is ook mogelijk om zelf een feest te geven in een van de zalen.Wij gingen voor de Dekselse Pannetjes als hoofdgerecht, een onderscheidende specialiteit van Kriebelz. De Dekselse Pannetjes bestaan uit diverse kleine gerechten, drie per hoofdgerecht opgediend in blauwe pannetjes met deksel, en koekenpannetjes. We kozen voor een combinatie van vega, vis en vlees, omlijst met een voor- en nagerecht. Friet, opgebakken krieltjes en een frisse salade maakten het het gerecht compleet. Zijn de frietjes op dan krijg je van het vriendelijke personeel gewoon een extra portie.