Hemingway's Havana

Hotel Ambos Mundos Havana
De drie meest bekende en tot de verbeelding sprekende personen van Cuba zijn Ernest Hemingway, Fidel Castro en Ernesto 'Ché' Guevara.

Deel 1: Hemingway

Ernest Hemingway was en is nog steeds een icoon, een man die niet alleen vanwege zijn boeken, maar ook vanwege zijn leefstijl een legende is.
Hemingway bracht een groot deel van zijn leven door op Cuba, nog voordat Fidel en Ché hun revolutie begonnen. Hemingway ontmoette Fidel tijdens een door hem gesponsorde viswedstrijd. Fidel won de prijs voor de vangst van de grootste marlijn. De foto met de beide mannen die werd gemaakt, is wereldberoemd.
Hemingway reisde veel tijdens zijn leven en Cuba was zijn favoriet.
Hij verbleef van 1932 tot 1939 in hotel Ambos Mundos in Havana en schreef hier op kamer 511 het grootste deel van zijn roman ' For Whom the Bell Tolls '. De kamer, waarin zijn schrijfmachine centraal staat, is te bezoeken.
Het hotel ligt prachtig in het oude centrum tussen de Plaza de Armas met zijn terrassen en de mooiste bezienswaardigheden van het Oud Havana. Vanaf het dakterras van het hotel heb je een mooi uitzicht over een groot deel van Havana. Na een enerverende dag in Havana is het heerlijk uitrusten in dit intieme hotel.


De twee favoriete kroegen van Hemingway in Havana zijn dankzij de schrijver nog steeds booming.
La Bodeguita del Medio is een echte bar en straalt een lokale sfeer uit. Hier worden traditionele Cubaanse gerechten geserveerd en natuurlijk de mojito, een van Hemingway's favoriete cocktails. Het interieur is gedecoreerd met graffiti ter ere van Hemingway en Cuba.

Adres: Calle Empedrado No. 206. Old Havana
Openingstijden: 12:00 - 24.00 uur
La Bodeguita del Medio Havana
Iets chiquer dan La Bodeguita del Medio, maar zeker niet minder authentiek is El Floridita, de thuisbasis van Hemingway's favoriete daiquiry. El Floridita is populair bij toeristen die hier volgens kenners de beste daquiry ter wereld komen proeven. Je vindt hier ook een beeld van Hemingway en de barkruk waarop hij zijn cocktail dronk. De daiquiry bestaat uit witte rum, limoensap, suiker en gemalen ijs. Hemingway hield van de zware variant, zonder suiker en een dubbele rum, de zgn. 'Papa Doble'.

Adres: Obispo No.557 esq. Monserrate, Old Havana
Openingstijden: 12.00 - 24.00 uur

El Floridita Havana
In 1939 verlaat Hemingway Ambos Mundos en koopt hij het huis 'Finca Vigia', dat op een heuvel op zo'n 10 kilometer buiten Havana ligt, in San Francisco de Paula. Hier schreef Hemingway o.a. 'The old man and the sea'.
Depressiviteit en geheugenverlies dreven Hemingway uiteindelijk tot zelfmoord in 1961. Het huis werd eigendom van de Cubaanse regering en na jaren van verwaarlozing werd het uiteindelijk opgeknapt en omgetoverd tot museum.

Lees ook deel 2: De hersenen van Castro en deel 3: El Comandante

Andre van Luttikhuizen