Doorgaan naar hoofdcontent

Hemingway's Havana

Hotel Ambos Mundos Havana
De drie meest bekende en tot de verbeelding sprekende personen van Cuba zijn Ernest Hemingway, Fidel Castro en Ernesto 'Ché' Guevara.

Deel 1: Hemingway

Ernest Hemingway was en is nog steeds een icoon, een man die niet alleen vanwege zijn boeken, maar ook vanwege zijn leefstijl een legende is.
Hemingway bracht een groot deel van zijn leven door op Cuba, nog voordat Fidel en Ché hun revolutie begonnen. Hemingway ontmoette Fidel tijdens een door hem gesponsorde viswedstrijd. Fidel won de prijs voor de vangst van de grootste marlijn. De foto met de beide mannen die werd gemaakt, is wereldberoemd.
Hemingway reisde veel tijdens zijn leven en Cuba was zijn favoriet.
Hij verbleef van 1932 tot 1939 in hotel Ambos Mundos in Havana en schreef hier op kamer 511 het grootste deel van zijn roman ' For Whom the Bell Tolls '. De kamer, waarin zijn schrijfmachine centraal staat, is te bezoeken.
Het hotel ligt prachtig in het oude centrum tussen de Plaza de Armas met zijn terrassen en de mooiste bezienswaardigheden van het Oud Havana. Vanaf het dakterras van het hotel heb je een mooi uitzicht over een groot deel van Havana. Na een enerverende dag in Havana is het heerlijk uitrusten in dit intieme hotel.


De twee favoriete kroegen van Hemingway in Havana zijn dankzij de schrijver nog steeds booming.
La Bodeguita del Medio is een echte bar en straalt een lokale sfeer uit. Hier worden traditionele Cubaanse gerechten geserveerd en natuurlijk de mojito, een van Hemingway's favoriete cocktails. Het interieur is gedecoreerd met graffiti ter ere van Hemingway en Cuba.

Adres: Calle Empedrado No. 206. Old Havana
Openingstijden: 12:00 - 24.00 uur
La Bodeguita del Medio Havana
Iets chiquer dan La Bodeguita del Medio, maar zeker niet minder authentiek is El Floridita, de thuisbasis van Hemingway's favoriete daiquiry. El Floridita is populair bij toeristen die hier volgens kenners de beste daquiry ter wereld komen proeven. Je vindt hier ook een beeld van Hemingway en de barkruk waarop hij zijn cocktail dronk. De daiquiry bestaat uit witte rum, limoensap, suiker en gemalen ijs. Hemingway hield van de zware variant, zonder suiker en een dubbele rum, de zgn. 'Papa Doble'.

Adres: Obispo No.557 esq. Monserrate, Old Havana
Openingstijden: 12.00 - 24.00 uur

El Floridita Havana
In 1939 verlaat Hemingway Ambos Mundos en koopt hij het huis 'Finca Vigia', dat op een heuvel op zo'n 10 kilometer buiten Havana ligt, in San Francisco de Paula. Hier schreef Hemingway o.a. 'The old man and the sea'.
Depressiviteit en geheugenverlies dreven Hemingway uiteindelijk tot zelfmoord in 1961. Het huis werd eigendom van de Cubaanse regering en na jaren van verwaarlozing werd het uiteindelijk opgeknapt en omgetoverd tot museum.

Lees ook deel 2: De hersenen van Castro en deel 3: El Comandante

Meest gelezen

Volvo Ocean Race naar Nederland

De Volvo Ocean Race heeft een primeur.  De langste en zwaarste zeilrace finisht in juni 2018 namelijk voor het eerst in Nederland. Onze hofstad Den Haag is gastheer van de finish van dit grote zeilevenement.

De race is op 21 oktober 2017 gestart in Alicante en eindigt via o.a. Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong en Gothenburg in de haven van Scheveningen. 
Ter promotie van Den Haag reist er een enorme varende klomp achter de zeilers aan. Deze 'wooden shoe' vereist helpende handjes om de promotie een succes te maken. Kaapstad, die van van 24 november t/m 11 december de zeilers ontvangt, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen, promoten en afbouwen van de klompboot tijdens de Volvo Ocean Race in Kaapstad.


Wil je helpen en ben je in de periode tussen 24 november en 11 december 2017 in Kaapstad? Wie wil dat nu niet :-). Geef je dan op via de Facebookpagina van het Kaapstad Magazine. Succes!
Lees hier meer over de finish in Den Haag


Tanzania: Serengeti

Het Serengeti National Park is misschien wel het beroemdste wildpark ter wereld. Serengeti betekent eindeloze vlakte.
Naast de Big Five (nijlpaard, leeuw, neushoorn, luipaard en olifant) leven hier nog 30 verschillende diersoorten (totaal 3 miljoen dieren) op de eindeloze savannes. De neushoorn is het enige dier van de Big Five die je zou kunnen missen, omdat deze erg zeldzaam is. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de Serengeti. Er zijn ruim 500 soorten vogels.

Een van de grote trekpleisters is de Grote Trek. Meer dan een miljoen gnoes en zo'n 200.000 zebra's trekken de grote vlaktes over van De Maasai Mara in Kenia tot in de Serengeti in Tanzania. De migratie hangt af van de regentijd, die jaarlijks kan verschillen. De totale lengte van de optocht kan wel 50 km bedragen. Natuurlijk volgen de roofdieren deze optocht op gepaste afstand en doen ze zich te goed aan de zwakke en zieke dieren.


Tijdens de migratie worden een paar rivieren overgestoken. Er vallen dan ook…

Geloof het of niet

Religie, godsdienst, geloofsovertuiging, filosofie en spiritualiteit. Veel begrippen voor een levenswijze of geloof. Of hebben ze toch allemaal een aparte betekenis? Internet geeft hierover geen eenduidige oplossing. Ik houd het maar op 'ergens in geloven' en heb de meest opvallende, die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder beschreven.

In zuid Vietnam ligt de kleurrijke tempel van de Cao Dai. Hier praktiseert men de ideale godsdienst bestaande uit een mix van het beste uit vele andere bestaande religies. Een bezoek aan de tempel en het meemaken van een dienst, waarin 'Het Oog' wordt aanbeden, is indrukwekkend. Meer weten over de Cao Dai klik hier.
Biddende families zitten in een kerk te bidden tussen duizenden kaarsjes die verspreid over de met dennennaalden bezaaide vloer liggen. Ze verdrijven boze geesten door te boeren na het drinken van veel cola. De boze geesten nemen bezit van de kippen, die vervolgens de nek worden omgedraaid. Zo verdwijnt de boze …

Kaapverdië

Nadat God de Aarde had geschapen, schudde Hij zijn handen schoon. De kruimels die daarbij vrijkwamen, vielen als parels in de Atlantische Oceaan. Dit laatste kunststukje van God was volgens de legende Kaapverdië.

Kaapverdië, of de Kaapverdische eilanden, is een eilandengroep die bestaat uit tien eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. De hoofdstad is Praia. De naam komt uit het Portugees: Cabo Verde dat Groene Kaap betekent. Tot 1975 was het een kolonie van Portugal. Gemengd met Creoolse invloeden is hier een mix van Portugese stijl en Afrikaanse charme ontstaan. Kaapverdië behoort tot het exclusieve clubje landen dat voor het grootste gedeelte nog in oorspronkelijke staat zijn.

Kaapverdië ligt 450 kilometer ten westen van Senegal in de de Atlantische Oceaan. De eilanden, die tezamen een hoefijzer vormen, bestaan uit bovenwindse (Barlavento) en benedenwindse  (Sotavento) eilanden.
Het land van de eeuwige zomer kent nauwelijks regen. De zon staat elke dag loodrecht aan de strakblauwe …

Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie Friesland en in 2018 culturele hoofdstad van Europa. Leeuwarden is een gezellige stad met grachten, leuke straatjes, terrassen, musea en een rijk verleden. Vanaf het einde van de 16e eeuw tot halverwege de 18e eeuw was Leeuwarden de hofstad van Nederland.


Ken je Margaretha Geertruida Zelle? Vast niet. Mati Hari dan? Waarschijnlijk wel. Deze iconische vrouw is geboren in Leeuwarden en was tijdens haar leven een hype en tegenwoordig een van de meest mytische vrouwen die er bestaan. Het Fries museum heeft een prachtige tentoonstelling over haar. Deze is te zien tot en met 2 april 2018.


In het Fries museum, zelf een modern en markant gebouw. ontdek je ook alles over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld.


De horeca is goed vertegenwoordigd in Leeuwarden. Bij mooi weer zijn de terrassen langs de grachten goed gevuld en heerst er veel geze…

Hong Kong lichtshow

Een van de grootste attracties van Hong Kong is 'The Symphony of Lights', een spectaculaire licht- en geluidsshow die iedere avond rond 20.00 uur de skyline van Hong Kong oplicht. De verlichting van meer dan 40 wolkenkrabbers dansen onder begeleiding van laserstralen op muziek en dompelt Victoria Harbour 15 minuten in een sprookjesachtig decor.

Het spektakel is opgenomen in het Guinness Book of World Records als 's werelds "Grootste Permanente Licht- en Geluidshow". De beste plek om deze grootste lichtshow ter wereld te mee te maken is vanaf de boulevard bij Tsim Sha Tsui op Kowloon.