De vliegende mens

Hij vliegt als Superman met de snelheid van Buzz Lightyear en de bewegingen van een adelaar. Sommigen noemen hem de 'Fusionman', anderen kennen hem als de 'Jetman'. Hoe je het ook wendt of keert, de Zwitserse piloot Yves Rossy schrijft met zijn nieuwe uitvinding luchtvaartgeschiedenis.
Na vele jaren van ontwikkeling en prototypes, is het hem gelukt om in 2006 in Zwitserland als eerste mens 50 seconden in de lucht te blijven met een jet-aangedreven wingsuit. De techniek verbeterde en na vluchten over de Alpen en het Kanaal maakt hij in onderstaande video een eerste openbare vlucht in het luchtruim van de VS op de 2013 EAA Airventure in Oshkosh met spectaculaire beelden naast een Boeing bommenwerper uit de WO-II. In zijn huidige wingsuit kan Yves snelheden tot 200 km/u halen.


De techniek zal een hele nieuwe dimensie werpen op het reizen door de lucht. Op korte termijn zullen de vliegtuigen van KLM en Arke zeker blijven vliegen, maar de vraag voor de toekomst wordt wel concreter: 'vliegen wij over een aantal jaren zelf naar onze vakantiebestemming?'

Andre van Luttikhuizen