Lutterzand

Het Lutterzand is een natuurgebied bestaande uit een mix van stuifzandgronden, heide, loof- en naaldbomen. Daarnaast vind je hier diverse vogels zoals de buizerd, aalscholver en de specht. En als je geluk hebt spot je een ijsvogel. Door het gebied kronkelt de rivier de Dinkel, die de grens vormt van lager gelegen stroomdalgraslanden en een uitgestrekt, hoger gelegen stuifzandgebied. De Dinkel treedt regelmatig buiten haar oevers in regenperiodes waardoor een groot deel van de omliggende graslanden overstroomt.

In het hart van het Lutterzand ligt 'De groene staart', een landtong waar de Dinkel een bocht van 180 graden maakt. De steile oevers zijn door de tijden heen opgebouwd uit lagen van leem, zand en grind.


Langs de Dinkel staan borden die informatie geven over dit unieke landschap. De omgeving nodigt de bezoeker uit voor een heerlijk dagje wandelen of fietsen. Daarnaast zijn er ook vele vele rustgebieden, die niet voor het publiek toegankelijk zijn. Wandelroutes starten zowel bij Florilympha als bij het Paviljoen (zie kaart). Na de inspanning kun je bij beide locaties genieten van een lunch, drankje of koffie met gebak.

Tags: Nederland

Andre van Luttikhuizen