Paleispark Het Loo

Wie kent er niet Paleis Het Loo in Apeldoorn, het mooiste paleis in Nederland met haar symmetrische tuinen, de Koninklijke stallen, tentoonstellingen van de Koninklijke families en exposities over Koninklijke thema's zoals bijvoorbeeld 'Beeld van Beatrix' in 2013.
Slot Het Oude Loo
Maar wat u waarschijnlijk niet weet is dat er in de schaduw van dit grote paleis een Paleispark bestaat met een pittoresk kasteel, verrassende objecten en prachtig aangelegde tuinen met kleurige bloemen, planten en bijzondere bomen. De lanen leiden je langs gazons en vijvers, over bruggetjes waaronder kabbelende beekjes hun weg zoeken, en langs de bijzondere objecten en gebouwen die het park rijk is.

Het Paleispark maakt deel uit van de Kroondomeinen, een bos- en heidegebied van ruim 10.000 ha aan de westzijde van Apeldoorn. Het gebied is al ruim 300 jaar verbonden met de Oranjes.
Het Paleispark is 650 ha groot en ligt om het slot Het Oude Loo. Het park is een uitvalsbasis voor de Koninklijke familie en hun gasten. Tijdens hun bezoek dient het slot als verblijfadres.Twee maanden per jaar, in april en mei, is het park ook toegankelijk voor bezoekers. Destijds door Wilhelmina ingesteld, omdat zij vond dat het Nederlandse volk ook moest kunnen genieten van de prachtige natuur en de rust die het park uitstraalt. Neem plaats op een bankje aan de rand van een vijver en waan jezelf even koning of koningin.


Theehuis
Behalve het slot vind je hier o.a. het speelhuis van Wilhelmina, een obelisk met stadswapens van Nederlandse steden, een theehuis, ijskelders en een paardenkerkhof waar Koninklijke paarden hun laatste rustplaats hebben.


Speelhuis Wilhelmina
In april en mei worden er onder begeleiding van een gids wandelingen door het Paleispark georganiseerd. Op deze manier hoor je meer over de historie van het park en de verhalen achter de objecten en gebouwen.
De entree ligt links naast de kassa van het paleis. De prijs voor het Paleispark is slechts € 1,50 en kan via de aanwezige betaalautomaat worden voldaan. Gratis toegang met een museumjaarkaart.


Andre van Luttikhuizen