Rembrandthuis

Rembrandthuis Amsterdam
Achter een dikke eikenhouten deur en donkerrode luiken ligt het voormalige koopmanshuis aan de Jodenbreestraat, waarin Rembrandt van Rijn 20 jaar van zijn leven woonde. In 1639 betrok hij, op het hoogtepunt van zijn roem, samen met zijn vrouw Saskia van Uylenburgh deze prachtige woning. De kunsthandelaar Rembrandt verkocht schilderijen en prenten, gaf les aan leerling schilders, verzamelde kunst en was geliefd bij de hogere kringen. Hier in het dit huis schilderde hij de o.a. De Nachtwacht.
Rembrandt nam het er goed van en dat brak hem na verloop van tijd op, mede ook doordat de verkoop van zijn kunst terugliep. Hij ging uiteindelijk failliet en was gedwongen kleiner te gaan wonen.

Voorhuis Rembrandthuis
Atelier en huis
De toegang tot het Rembrandthuis ligt in het aangebouwde museum. Het huis is na restauratie in de oorspronkelijke staat teruggebracht en toont een beeld hoe Rembrandt hier geleefd moet hebben. Je vindt hier de Sijdelcaemer, waarin Rembrandt klanten ontving waarmee hij handel dreef. Hij verkocht schilderijen van hemzelf maar ook van leerlingen. De keuken was ook een belangrijke ruimte. Hier werd gekookt en gegeten en het was er altijd behaaglijk warm. In verschillende kamers zijn schilderijen te bewonderen waarvan er maar één door hem hemzelf is gemaakt. In de woon- en slaapkamer hangen schilderijen van Bijbelse verhalen en werken van kunstenaars die hem na aan het hart lagen. De kunstcaemer staat vol met rariteiten en zeldzaamheden. Helemaal op zolder bevindt zich het atelier. Hier staan de schildersezel en de verfpotjes.


Atelier Rembrandthuis Amsterdam
Etsen
In tegenstelling tot nu, waarin Rembrandt vooral beroemd is vanwege zijn schilderijen, waren zijn prenten al in zijn tijd een gewild verzamelobject. De vrije manier van tekenen die bestond uit dramatische lichteffecten en gedurfde exprimenten oogsten veel lof onder zijn tijdgenoten en maakte Rembrandt tot een van grootste grafische talenten in de etstechniek.

Prenten Rembrandthuis Amsterdam
Een selectie van de 290 etsen van Rembrandt, die tot de belangrijkste collectie etsen ter wereld behoort, is te bezichtigen in het Rembrandthuis.

Andre van Luttikhuizen