Meer van Atitlan

Omgeven door 12 majestueuze vulkanen (vernoemd naar de 12 apostelen), groene bergen en idyllische Maya dorpjes ligt het magische meer van Atitlán. Het kratermeer, dat wel het mooiste meer op Aarde wordt genoemd, ligt in het zuidwesten van Guatemala.

Meer van Atitlán
Het meer, dat 18 km lang, 8 km breed en 300 meter diep is, heeft volgens de Maya bevolking magische krachten. Dit uit zich niet alleen in de fantastische uitzichten op het water, dat door het zonlicht steeds van kleur verandert, maar ook in het feit dat het meer dan weer rustig dan weer onstuimig is. 's Ochtends kan het meer er als een spiegel bijliggen, maar in de middag kan dit rustige meer plots omslaan in een wilde zee door de opstekende xocomil wind. De Maya's geloven dat deze wind de zonde wegblaast.
De twee meest uiteenlopende dorpen aan het meer zijn Panajachel en Santiago Atitlán.

Panajachel


Panajachel
Panajachel is de entree tot het meer. Het dorp ademt toerisme. Je vindt hier restaurantjes, hotels en jeugdherbergen. De Calle Santander is naast hoofdstraat ook de souvenirstraat van Panajachel. Vanaf de kade aan het einde van de hoofdstraat heb je een magnifiek uitzicht over het meer. Hier bevinden zich ook kleine stranden. Vanuit Panajachel vertrekken diverse bootjes naar de omliggende dorpen. Een ervan is Santiago Atitlán. Santiago Atitlán
Santiago Atiltlán ligt aan de andere kant van het meer. Hier staan de Maya tradities nog centraal in het dagelijkse leven van de hechte gemeenschap van dit centrum van het Universum, zoals ze zelf zeggen. Dit dorp is bekend vanwege Maximon, een heilige figuur met een vilten hoed. Vele vrouwen dragen een tocoyal of stralenkrans, een traditioneel hoofddeksel dat bestaat uit een lange band die om het hoofd wordt gewikkeld.
Een wandeling door Santiago Atitlán voert je door de gezellige straatjes met marktjes waar je o.a. diverse spullen van geweven stof kunt kopen zoals kleding, maar ook een hangmat.

Santiago Atitlán

Andre van Luttikhuizen