Van Curitiba naar Paranaguá per trein

In het zuiden van Brazilië rijdt tussen Curitiba en Paranaguá een nostalgische trein. De antieke trein daalt af vanuit het op 900 meter gelegen frisse Curitiba via het Atlantisch regenwoud met watervallen, bergruggen en valleien naar de tropische laaglanden aan de kust. Onderweg passeer je dorpjes, gammele bruggen en donkere tunnels. Af en toe wordt het zicht geheel ontnomen door de laaghangende wolken.

Trein Curitiba - Morretes / Paranaguá
Koop minimaal één dag van te voren een kaartje, want de trein heeft alleen gereserveerde plaasten. De linkerzijde geeft het mooiste zicht. Alleen op zondag rijdt de trein naar Paranaguá, de overige dagen is Morretes het eindstation.


Curitiba
De universiteitsstad Curitiba is de hoofdstad van de provincie Paraná. Het is een moderne stad en wordt ook wel de groenste stad van Brazilië genoemd. Curitiba heeft een aantal bezienswaardigheden:

Bijzondere planten uit diverse landen zijn te vinden in de botanische tuin. De tuin is bekend vanwege de enorme kas die je in de wijde omtrek al kunt zien. Dit boegbeeld van de stad is gebaseerd op het Londen Crystal Palace. De botanische tuin is een relaxplek voor zowel inwoners als toeristen. In de tuin is ook een museum en bibliotheek te vinden.
Het Oscar Niemeyer Museum dankt haar naam aan de architect Oscar Niemeyer. Je vindt hier naast moderne kunst ook een aantal kamers die volledig gewijd zijn aan fotografie. Het gebouw 'Het Oog' is een echte eyecatcher.
Op de plaats waar Curitiba ooit gesticht is in 1693 staat de Basilica kathedraal of Igreja de Nossa Senhorada Luz dos Pinhais.
Naast al het moderne heeft Curitiba ook een historisch deel, dat Largo da Ordem wordt genoemd. Hier staat o.a. het oudste huis van Curitiba, Casa Romário Martins.

Botanische tuin, Zicht op Curitiba

Morretes
Morretes is een sfeervol historisch stadje dat ligt rond de rivier Nhundiaquara. Morretes is een slenterplaatsje, waar je, terwijl je over de keienstraatjes loopt, kunt genieten van de charmante winkeltjes en de mooie oude gebouwen. De huizen langs de rivier zijn prachtig. Gebruik hier de lunch bij een restaurant met uitzicht over de rivier. Morretes staat bekend om haar Barreado, een van oorsprong Portugese stoofpotlunch die je niet mag missen. Met een Cachaca, de lokale alcoholische specialiteit, maakt het je lunch helemaal compleet.

Morretes Brazilië


Andre van Luttikhuizen