Doorgaan naar hoofdcontent

Stadswandeling Oud Amsterdam

Volg het spoor van de rauwe bonken van de zeevaart naar de handelaarsgeesten die rondwaren in de Warmoesstraat. Via de monumentale panden aan de Zeedijk waar de geur van wiet penetrant aanwezig is naar de grachten, die ‘s avonds de omgeving rood kleuren. Ontdek de mix van heden en verleden tijdens een wandeling door Oud Amsterdam.


Start de wandeling in de Oudebrugsteeg en sla linksaf de Warmoesstraat in.
Warmoes staat voor een groentesoort en in het begin werd hier dan ook de groentemarkt gehouden. De Warmoesstraat groeide later uit tot een deftige straat met dito zaken. In de 18e eeuw floreerde hier de koffie- en theehandel. Nu vind je hier voornamelijk horecagelegenheden en coffeeshops. De gayscene is hier ook vertegenwoordigd en herkenbaar aan o.a. de regenboogvlaggen.
De eerste bezienswaardigheid is het voormalige politiebureau op nr. 48, dat later uitgebreid is met naastgelegen panden. Het bureau wordt gekenmerkt door smalle gangetjes en steile trapjes. Appie Baantjer, die hier als rechercheur werkte, verwerkte zijn ervaringen over o.a. corruptie, vrouwenhandel, moord en illegaal gokken in de avonturen van De Cock, de rechercheur uit de bekendste serie boeken van Baantjer.
Het mooiste huis van de stad vind je op nr. 148 met de toepasselijke naam ‘In het Paradijs’.


Kroeg, Coffeeshop, Houten huis

Sla aan het eind van de Warmoesstraat linksaf de Nieuwebrugsteeg in en sla rechtsaf de St. Olofspoort in naar de Zeedijk.
De Zeedijk werd aangelegd om de stad te beschermen tegen overstromingen van het IJ en de Zuiderzee. De Zeedijk ligt in Chinatown en is bekend om zijn authentieke panden, originele en gerestaureerde gevels. Ook hier is veel horeca te vinden. Tevens staat aan de Zeedijk de enige Boeddhistische tempel in Amsterdam.
Op nr.1 is een van de oudste café’s van Amsterdam gevestigd: In den Aepjen. Het is een van de twee laatste originele houten huizen in Amsterdam. Het verhaal gaat dat de zeelieden in de 17e eeuw al hun verdiende geld verbrasten en hun rekeningen niet meer konden betalen. Om toch aan zijn ‘geld’ te komen vroeg de eigenaar van de toenmalige herberg aan een klant om een aapje mee te nemen van overzee. Vele klanten volgden en binnen no time zat de herberg vol met aapjes en bijbehorende vlooien. Het spreekwoord 'In de aap gelogeerd' is hier ontstaan.

Zeedijk, Kolksluis, Schreiertoren

Sla linksaf de Oudezijds Kolk in.

De Kolksluis is een van de oudste sluizen van Amsterdam en diende als bescherming van de stad tegen het water, maar zorgde ook voor vers water in de grachten. Op nr. 5 is het wijnpakhuis Malaga gevestigd, een van de oudste pakhuizen van Amsterdam en tevens nationaal monument.
Aan het eind staat net om de hoek de Schreierstoren. Vanaf hier vertrokken de zeelieden naar het Verre Oosten. De tranen die de vrouwen lieten bij het afscheid hebben de toren waarschijnlijk haar naam gegeven. Tegenwoordig zit hier een horecagelegenheid met de toepasselijke naam VOC café.

Loop vanaf het café dezelfde weg terug naar de Zeedijk en geniet van de levendige ansichtkaarten van de grachten en hun panden. Sla vervolgens linksaf de Zeedijk in.


Werp een blik in de vitrines van de Chinese winkels en breng een bezoekje aan de Chinese tempel.
De Chinezen, die hun eigen land ontvluchtten vanwege oorlogen en hongersnood werden geronseld door o.a. de Nederlanders en kwamen uiteindelijk terecht in Amsterdam tussen de Nieuwmarkt en de Geldersekade. Chinatown was geboren. In het begin waren er wasserijen en restaurantjes, maar na de oorlog vestigden zich hier ook reisbureau’s, kruidenwinkels en toko’s. De Chinese keuken werd ontdekt en Chinatown breidde zich uit over de Zeedijk. Het hart van Chinatown is de Boeddhistische tempel op driekwart van de Zeedijk.
Ook op de Zeedijk is de wietlucht weer goed vertegenwoordigd en zijn er coffeeshops in overvloed.
Aan het eind van de Zeedijk ligt de Nieuwmarkt waar elke zaterdag een biologische markt plaatsvindt. Het markante gebouw dat hier staat is de Waag. Hierin bevindt zich o.a. een café restaurant.
Iets verder op nr. 24 zit eetcafé Poco Loco, een goede keuze voor de lunch. Onder het genot van een heerlijke koffie of cappuccino kun je bijvoorbeeld genieten van een broodje Old Amsterdam of broodje met huisgemaakte gehaktbal.

China Town, Boeddhistische tempel, De Waag, Eetcafé Poco Loco

Sla na een bezoek aan Poco Loco rechtsaf de Bloedstraat in en betreedt het domein van de Wallen.
De rosse buurt van Amsterdam is een van de oudste delen van de stad en heeft fraaie gevels langs de grachten. Het is een van de topattracties van Amsterdam. Behalve prostituees vind je hier ook diverse clubs. Vooral ‘s avonds is het er erg druk en kleuren de gevels en grachten rood. Na een paar bruggetjes doemt de Oude Kerk op.

Sla echter eerst nog even linksaf en daarna rechtsaf de smalste straat van Amsterdam in.
De Tromppeterssteeg is met slechts 1 meter breed de drukste straat van Amsterdam vanwege de ligging midden in de rosse buurt.

Sla aan het eind van de steeg rechtsaf.
Je komt weer op het Oudekerksplein. In de Oude Kerk liggen o.a. Rembrandts eerste vrouw Saskia en vele zeeadmiraals. Vanaf 2013 zullen hier ook tentoonstellingen te zien zijn.
Vanaf het Oudekerksplein zijn een paar steegjes die weer naar de Warmoesstraat voeren.

Sla op de Warmoesstraat rechtsaf.
Op nr. 56 zit sinds februari 2013 de Cheese Factory, een restaurant waar je o.a. kunt lunchen, een koffie kunt nemen met cheesecake , maar waar je ook kaas kunt proeven en kopen. Daarnaast kun je diverse souvenirs kopen die te maken hebben met kaas.

De stadswandeling begon met Baantjer en eindigt ook met Baantjer, nl. bij het Baantjermuseum op nr. 66, waar o.a. prive foto’s van Appie Baantjer te zien zijn en bijzondere uitgaven van de Cock.
Coffeeshop, Wallen, Cheese factory, Baantjer museum

Meest gelezen

Volvo Ocean Race naar Nederland

De Volvo Ocean Race heeft een primeur.  De langste en zwaarste zeilrace finisht in juni 2018 namelijk voor het eerst in Nederland. Onze hofstad Den Haag is gastheer van de finish van dit grote zeilevenement.

De race is op 21 oktober 2017 gestart in Alicante en eindigt via o.a. Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong en Gothenburg in de haven van Scheveningen. 
Ter promotie van Den Haag reist er een enorme varende klomp achter de zeilers aan. Deze 'wooden shoe' vereist helpende handjes om de promotie een succes te maken. Kaapstad, die van van 24 november t/m 11 december de zeilers ontvangt, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen, promoten en afbouwen van de klompboot tijdens de Volvo Ocean Race in Kaapstad.


Wil je helpen en ben je in de periode tussen 24 november en 11 december 2017 in Kaapstad? Wie wil dat nu niet :-). Geef je dan op via de Facebookpagina van het Kaapstad Magazine. Succes!
Lees hier meer over de finish in Den Haag


Tanzania: Serengeti

Het Serengeti National Park is misschien wel het beroemdste wildpark ter wereld. Serengeti betekent eindeloze vlakte.
Naast de Big Five (nijlpaard, leeuw, neushoorn, luipaard en olifant) leven hier nog 30 verschillende diersoorten (totaal 3 miljoen dieren) op de eindeloze savannes. De neushoorn is het enige dier van de Big Five die je zou kunnen missen, omdat deze erg zeldzaam is. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de Serengeti. Er zijn ruim 500 soorten vogels.

Een van de grote trekpleisters is de Grote Trek. Meer dan een miljoen gnoes en zo'n 200.000 zebra's trekken de grote vlaktes over van De Maasai Mara in Kenia tot in de Serengeti in Tanzania. De migratie hangt af van de regentijd, die jaarlijks kan verschillen. De totale lengte van de optocht kan wel 50 km bedragen. Natuurlijk volgen de roofdieren deze optocht op gepaste afstand en doen ze zich te goed aan de zwakke en zieke dieren.


Tijdens de migratie worden een paar rivieren overgestoken. Er vallen dan ook…

Geloof het of niet

Religie, godsdienst, geloofsovertuiging, filosofie en spiritualiteit. Veel begrippen voor een levenswijze of geloof. Of hebben ze toch allemaal een aparte betekenis? Internet geeft hierover geen eenduidige oplossing. Ik houd het maar op 'ergens in geloven' en heb de meest opvallende, die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder beschreven.

In zuid Vietnam ligt de kleurrijke tempel van de Cao Dai. Hier praktiseert men de ideale godsdienst bestaande uit een mix van het beste uit vele andere bestaande religies. Een bezoek aan de tempel en het meemaken van een dienst, waarin 'Het Oog' wordt aanbeden, is indrukwekkend. Meer weten over de Cao Dai klik hier.
Biddende families zitten in een kerk te bidden tussen duizenden kaarsjes die verspreid over de met dennennaalden bezaaide vloer liggen. Ze verdrijven boze geesten door te boeren na het drinken van veel cola. De boze geesten nemen bezit van de kippen, die vervolgens de nek worden omgedraaid. Zo verdwijnt de boze …

Kaapverdië

Nadat God de Aarde had geschapen, schudde Hij zijn handen schoon. De kruimels die daarbij vrijkwamen, vielen als parels in de Atlantische Oceaan. Dit laatste kunststukje van God was volgens de legende Kaapverdië.

Kaapverdië, of de Kaapverdische eilanden, is een eilandengroep die bestaat uit tien eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. De hoofdstad is Praia. De naam komt uit het Portugees: Cabo Verde dat Groene Kaap betekent. Tot 1975 was het een kolonie van Portugal. Gemengd met Creoolse invloeden is hier een mix van Portugese stijl en Afrikaanse charme ontstaan. Kaapverdië behoort tot het exclusieve clubje landen dat voor het grootste gedeelte nog in oorspronkelijke staat zijn.

Kaapverdië ligt 450 kilometer ten westen van Senegal in de de Atlantische Oceaan. De eilanden, die tezamen een hoefijzer vormen, bestaan uit bovenwindse (Barlavento) en benedenwindse  (Sotavento) eilanden.
Het land van de eeuwige zomer kent nauwelijks regen. De zon staat elke dag loodrecht aan de strakblauwe …

Italië: Umbrië

Umbrië is een regio midden in Italië en wordt ook wel het groene hart genoemd. Schilderachtige dorpjes, kastelen en kloosters liggen verspreid over de vlaktes en glooiende heuvels. Ongerepte natuur, kunst en architectuur, de beroemde keuken en de vele festivals maken Umbrië uniek. Umbrië is verdeeld in noordelijk en zuidelijk deel.

Noord Umbrië
De toeristische steden in het noorden zijn Gubbio met zijn Palazzo dei Consoli, de hoofdstad Perugia met zijn Palazzo dei Priori en de Galleria Nazionale dell'Umbria en Assisi met de San Francesco Basiliek. Daarnaast heeft het twee mooie parken: die van Monte Cucco en van Monte Subasio.
Wie vanuit het westen Umbrië binnenrijdt zal als eerste kennsimaken met het Trasimeense meer. De leukste plaatsjes rond het meer zijn Passignano en Castiglione. In het meer liggen twee eilanden: Polvese en Maggiore.Zuid Umbrië
Zuid Umbrië is bergachtig met de topper Monti Sibillini. Veel water ook met als hoogtepunt de Cascata della Marmore watervallen. De be…

Hong Kong lichtshow

Een van de grootste attracties van Hong Kong is 'The Symphony of Lights', een spectaculaire licht- en geluidsshow die iedere avond rond 20.00 uur de skyline van Hong Kong oplicht. De verlichting van meer dan 40 wolkenkrabbers dansen onder begeleiding van laserstralen op muziek en dompelt Victoria Harbour 15 minuten in een sprookjesachtig decor.

Het spektakel is opgenomen in het Guinness Book of World Records als 's werelds "Grootste Permanente Licht- en Geluidshow". De beste plek om deze grootste lichtshow ter wereld te mee te maken is vanaf de boulevard bij Tsim Sha Tsui op Kowloon.