Doorgaan naar hoofdcontent

Stadswandeling Oud Amsterdam

Volg het spoor van de rauwe bonken van de zeevaart naar de handelaarsgeesten die rondwaren in de Warmoesstraat. Via de monumentale panden aan de Zeedijk waar de geur van wiet penetrant aanwezig is naar de grachten, die ‘s avonds de omgeving rood kleuren. Ontdek de mix van heden en verleden tijdens een wandeling door Oud Amsterdam.


Start de wandeling in de Oudebrugsteeg en sla linksaf de Warmoesstraat in.
Warmoes staat voor een groentesoort en in het begin werd hier dan ook de groentemarkt gehouden. De Warmoesstraat groeide later uit tot een deftige straat met dito zaken. In de 18e eeuw floreerde hier de koffie- en theehandel. Nu vind je hier voornamelijk horecagelegenheden en coffeeshops. De gayscene is hier ook vertegenwoordigd en herkenbaar aan o.a. de regenboogvlaggen.
De eerste bezienswaardigheid is het voormalige politiebureau op nr. 48, dat later uitgebreid is met naastgelegen panden. Het bureau wordt gekenmerkt door smalle gangetjes en steile trapjes. Appie Baantjer, die hier als rechercheur werkte, verwerkte zijn ervaringen over o.a. corruptie, vrouwenhandel, moord en illegaal gokken in de avonturen van De Cock, de rechercheur uit de bekendste serie boeken van Baantjer.
Het mooiste huis van de stad vind je op nr. 148 met de toepasselijke naam ‘In het Paradijs’.


Kroeg, Coffeeshop, Houten huis

Sla aan het eind van de Warmoesstraat linksaf de Nieuwebrugsteeg in en sla rechtsaf de St. Olofspoort in naar de Zeedijk.
De Zeedijk werd aangelegd om de stad te beschermen tegen overstromingen van het IJ en de Zuiderzee. De Zeedijk ligt in Chinatown en is bekend om zijn authentieke panden, originele en gerestaureerde gevels. Ook hier is veel horeca te vinden. Tevens staat aan de Zeedijk de enige Boeddhistische tempel in Amsterdam.
Op nr.1 is een van de oudste café’s van Amsterdam gevestigd: In den Aepjen. Het is een van de twee laatste originele houten huizen in Amsterdam. Het verhaal gaat dat de zeelieden in de 17e eeuw al hun verdiende geld verbrasten en hun rekeningen niet meer konden betalen. Om toch aan zijn ‘geld’ te komen vroeg de eigenaar van de toenmalige herberg aan een klant om een aapje mee te nemen van overzee. Vele klanten volgden en binnen no time zat de herberg vol met aapjes en bijbehorende vlooien. Het spreekwoord 'In de aap gelogeerd' is hier ontstaan.

Zeedijk, Kolksluis, Schreiertoren

Sla linksaf de Oudezijds Kolk in.

De Kolksluis is een van de oudste sluizen van Amsterdam en diende als bescherming van de stad tegen het water, maar zorgde ook voor vers water in de grachten. Op nr. 5 is het wijnpakhuis Malaga gevestigd, een van de oudste pakhuizen van Amsterdam en tevens nationaal monument.
Aan het eind staat net om de hoek de Schreierstoren. Vanaf hier vertrokken de zeelieden naar het Verre Oosten. De tranen die de vrouwen lieten bij het afscheid hebben de toren waarschijnlijk haar naam gegeven. Tegenwoordig zit hier een horecagelegenheid met de toepasselijke naam VOC café.

Loop vanaf het café dezelfde weg terug naar de Zeedijk en geniet van de levendige ansichtkaarten van de grachten en hun panden. Sla vervolgens linksaf de Zeedijk in.


Werp een blik in de vitrines van de Chinese winkels en breng een bezoekje aan de Chinese tempel.
De Chinezen, die hun eigen land ontvluchtten vanwege oorlogen en hongersnood werden geronseld door o.a. de Nederlanders en kwamen uiteindelijk terecht in Amsterdam tussen de Nieuwmarkt en de Geldersekade. Chinatown was geboren. In het begin waren er wasserijen en restaurantjes, maar na de oorlog vestigden zich hier ook reisbureau’s, kruidenwinkels en toko’s. De Chinese keuken werd ontdekt en Chinatown breidde zich uit over de Zeedijk. Het hart van Chinatown is de Boeddhistische tempel op driekwart van de Zeedijk.
Ook op de Zeedijk is de wietlucht weer goed vertegenwoordigd en zijn er coffeeshops in overvloed.
Aan het eind van de Zeedijk ligt de Nieuwmarkt waar elke zaterdag een biologische markt plaatsvindt. Het markante gebouw dat hier staat is de Waag. Hierin bevindt zich o.a. een café restaurant.
Iets verder op nr. 24 zit eetcafé Poco Loco, een goede keuze voor de lunch. Onder het genot van een heerlijke koffie of cappuccino kun je bijvoorbeeld genieten van een broodje Old Amsterdam of broodje met huisgemaakte gehaktbal.

China Town, Boeddhistische tempel, De Waag, Eetcafé Poco Loco

Sla na een bezoek aan Poco Loco rechtsaf de Bloedstraat in en betreedt het domein van de Wallen.
De rosse buurt van Amsterdam is een van de oudste delen van de stad en heeft fraaie gevels langs de grachten. Het is een van de topattracties van Amsterdam. Behalve prostituees vind je hier ook diverse clubs. Vooral ‘s avonds is het er erg druk en kleuren de gevels en grachten rood. Na een paar bruggetjes doemt de Oude Kerk op.

Sla echter eerst nog even linksaf en daarna rechtsaf de smalste straat van Amsterdam in.
De Tromppeterssteeg is met slechts 1 meter breed de drukste straat van Amsterdam vanwege de ligging midden in de rosse buurt.

Sla aan het eind van de steeg rechtsaf.
Je komt weer op het Oudekerksplein. In de Oude Kerk liggen o.a. Rembrandts eerste vrouw Saskia en vele zeeadmiraals. Vanaf 2013 zullen hier ook tentoonstellingen te zien zijn.
Vanaf het Oudekerksplein zijn een paar steegjes die weer naar de Warmoesstraat voeren.

Sla op de Warmoesstraat rechtsaf.
Op nr. 56 zit sinds februari 2013 de Cheese Factory, een restaurant waar je o.a. kunt lunchen, een koffie kunt nemen met cheesecake , maar waar je ook kaas kunt proeven en kopen. Daarnaast kun je diverse souvenirs kopen die te maken hebben met kaas.

De stadswandeling begon met Baantjer en eindigt ook met Baantjer, nl. bij het Baantjermuseum op nr. 66, waar o.a. prive foto’s van Appie Baantjer te zien zijn en bijzondere uitgaven van de Cock.
Coffeeshop, Wallen, Cheese factory, Baantjer museum

Populaire posts van deze blog

Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en ligt als een druppel onder India. Het eiland heeft een rijke en roerige geschiedenis gehad. De voorouders van de huidige Singalezen waren de Singali en zij introduceerden het Boeddhisme. Tijdens de Middeleeuwen kwamen er Tamils vanuit India naar Sri Lanka. Vanaf het moment dat zij een koninkrijk stichtten in Jaffna is de relatie tussen hen en de Singalezen er niet beter op geworden. Verscheidene oorlogen resulteerden uiteindelijk in een bloedige burgeroorlog die eindigde in 2009.


Vanaf de 16e eeuw heeft Sri Lanka Europese een aantal overheersers gehad. De Portugezen kwamen als eerste gevolgd door de Nederlanders en de Engelsen. In 1948 werd Sri Lanka afhankelijk.


Sri Lanka heeft verschillende namen gehad waarvan Ceylon de bekendste is. Colombo is de commerciële hoofdstad, maar is dat niet altijd geweest. Anuradhapura en Polonnaruwa zijn oude hoofdsteden en staan op de Unesco werelderfgoed-lijst.


Ondanks de overheersingen en oorlogen is …

De legende van de leeuwenrots

Er was eens een koning die had twee zonen. De oudste zoon Kasyapa zou de troonopvolger zijn, maar er was een probleem. Hij was een bastaard, dus de kans op het koningschap was nihil. Kasyapa wilde niet het risico nemen dat zijn jongere halfbroer koning zou worden dus besloot hij zowel zijn vader als zijn halfbroer Mogallan te vermoorden. Nadat hij zijn vader had vermoord vluchtte Mogallan. Daarop  kroonde Kasyapa zichzelf tot koning.


Kasyapa werd koning en zocht een goede plek voor zijn paleis dat niet zomaar  kon worden ingenomen. Het werd de Leeuwenrots in Sigiriya. Bovenop de ruim 200 meter hoge kolos werd een prachtig paleis gebouwd met alles erop en eraan. Het mocht de koning aan niets ontbreken. Zo was er behalve een kasteel een zwembad, een tuin met fonteinen en een spiegelmuur. Uiteindelijk kwam zijn jongere halfbroer Mogallan na 11 jaar met een leger terug. Hij won de strijd en Kasyapa pleegde zelfmoord.


Tegenwoordig is de leeuwenrots het hoogtepunt van een reis door Sri Lank…

De Tempel van de Tand

Kandy is de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka en na Colombo de grootste stad van het eiland. Toch hangt hier een relaxte sfeer die voornamelijk wordt veroorzaakt door de ligging aan een groot meer en natuurlijk aan de inwoners zelf. Sinds 1988 staat Kandy op de Unesco Werelderfgoedlijst. In deze spirituele stad staat de wereldberoemde Tempel van de Tand.


De Dalada Maligawa, zoals de Tempel van de Tand officieel heet, ligt prachtig aan het meer op korte afstand van het centrum van Kandy. Volgens de overlevering zou hier een hoektand van Boeddha bewaard worden. Verwacht niet dat je de tand te zien krijgt, want die wordt veilig bewaard.


Volgers van Boeddha komen uit diverse landen speciaal hierheen om een glimp op te vangen van de tand. Op deze heilige plek voeren monniken diverse rituelen uit. Onder begeleiding van muziek wordt de ceremonie uitgevoerd. Het spirituele effect wordt versterkt door de geur van wierook, doordringende muziek en biddende mensen.

Als bezoeker mag je d…

De foto en zijn verhaal - februari 2018

Februari is de maand van de wintersport. Het is al weer 10 jaar geleden dat ik voor het laatst op skivakantie was. Dat was in Zell am See in Oostenrijk.


Zell am See is een authentiek stadje met een autovrij centrum. Het ligt prachtig aan de oevers van de Zellersee en is omringd door bergen. Een tikje mondain is het, maar wel sportief en Zell am See kent een eigen skigebied, de Schmittenhöhe. De in totaal 77 km piste zijn zeer afwisselend en bieden mooie uitzichten op het meer en het dorp. Andere skigebieden in de buurt zijn de Maiskogel en de gletsjer van de Kitzsteinhorn in Kaprun waar je met de skibus gratis naartoe kunt.

Zell am See kent verschillende gezellige terrasjes, waarvan enkele uitkijken uit op het meer. Het stadje is met name populair onder (oudere) jongeren.


Down town Kaapstad te voet

Eind 2015 waren we drie dagen in Kaapstad. We sliepen in de Walden House in de wijk Tamboerskloof, op een steenworp afstand van de beroemde Tafelberg. Op de laatste dag van ons verblijf besloten we vanaf ons overnachtingsadres te lopen naar de Waterfront, het toeristisch uitgaansgebied in de havens. Het werd een flinke wandeling.


We liepen vanaf de Walden House linksaf de Buitengracht op. Vergeet niet af en toe achterom te kijken want anders zou je een prachtig uitzicht op de Tafelberg missen. We daalden langzaam af en onze eerste stop werd El Camino, een kleine koffietent aan de rand van de moslimwijk Bo-Kaap. Terwijl ik buiten wat foto's nam, knoopte mijn vriendin een praatje aan met de eigenaar, een jongeman uit Litouwen.
Vanaf El Camino liepen we naar Streetwires. Hier kun je handgemaakte Zuidafrikaanse relatiegeschenken van draad en kralen kopen. Natuurlijk kun je een kijkje nemen in hun atelier waar alles vervaardigd wordt.


Slenterend door Bo-Kaap kwamen we uit bij het Batav…