Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is behalve een fantastisch museum ook één van de mooiste gebouwen van Amsterdam. Gelegen aan het Oosterdok leer je hier waarom de zee verbonden is met de Hollanders. Het gebouw stamt uit 1656 en deed dienst als zeemagazijn. Alle denkbare goederen waren in het pakhuis van de grootste haven van de 17e eeuw, die Amsterdam was, te koop.

Scheepvaartmuseum Amsterdam
Je kunt in het Scheepvaartmuseum door middel van interactieve tentoonstellingen zelf ontdekken wat de zee voor Nederland heeft betekend. Aan de hand van diverse thema's word je meegenomen op een maritieme ontdekkingsreis. Van ornamenten zoals de scheg en het boegbeeld, en navigatie zoals kompassen en sextanten naar schaalmodellen van diverse schepen. Eén van de belangrijkste stukken in de verzameling is de koningssloep. De fotokamer toont bijzondere fotoalbums van de begintijd van de fotografie met foto's van zeelieden en reizigers over scheepsreizen en exotische bestemmingen. Daarnaast vind je ruimtes met unieke globes en schilderijen van zeetaferelen. Een speciale ruimte is er voor de cadeaus van glas, porselein en zilver, die zeehelden en handelaars kregen.


Zeelieden, Open Ruimte, Kompas in het Scheepvaartmuseum Amsterdam
De tentoonstellingen worden interactief ondersteund. Aan de vitrines bij de schaalmodellen van de schepen bijvoorbeeld zitten monitoren die je voor een schaalmodel positioneert zodat de informatie over dat betreffende model via het scherm te lezen is. De containerrit neemt je mee door het havengebied. Je zit zelf in de container, waarin je in vliegende vaart door het havengebied wordt vervoerd.
De attractie 'De Zeereis' is een virtueel avontuur die je meeneemt over zee. Je begint bij het Scheepvaartmuseum. Onderweg ontmoet je Michiel de Ruyter, kom je in een zeeslag terecht en lijd je schipbreuk om uiteindelijk weer terug te keren naar het museum, waar een leuke verrassing wacht.
Het museum is ook zeer geschikt voor kinderen. Voor hen zijn er speciale tentoonstellingen in elke leeftijdscategorie. Daarnaast organiseert het museum ook kinderfeestjes.

Buiten het gebouw ligt aan de aanlegsteiger een replica van het VOC schip de Amsterdam. Via de trap naar boven kom je op het dek en kun je de diverse ruimtes bezoeken.

Slag bij Gibraltar, Koningsssloep, Zilveren scheepsmodel in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

De bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum heeft een van de belangrijkste maritiem-historische collecties ter wereld bestaande uit 60.000 boeken waarvan er sommige meer dan 500 jaar oud zijn. De bibliotheek is vrij toegankelijk, net als de museumwinkel en het restaurant.

Andre van Luttikhuizen