Doorgaan naar hoofdcontent

Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is behalve een fantastisch museum ook één van de mooiste gebouwen van Amsterdam. Gelegen aan het Oosterdok leer je hier waarom de zee verbonden is met de Hollanders. Het gebouw stamt uit 1656 en deed dienst als zeemagazijn. Alle denkbare goederen waren in het pakhuis van de grootste haven van de 17e eeuw, die Amsterdam was, te koop.

Scheepvaartmuseum Amsterdam
Je kunt in het Scheepvaartmuseum door middel van interactieve tentoonstellingen zelf ontdekken wat de zee voor Nederland heeft betekend. Aan de hand van diverse thema's word je meegenomen op een maritieme ontdekkingsreis. Van ornamenten zoals de scheg en het boegbeeld, en navigatie zoals kompassen en sextanten naar schaalmodellen van diverse schepen. Eén van de belangrijkste stukken in de verzameling is de koningssloep. De fotokamer toont bijzondere fotoalbums van de begintijd van de fotografie met foto's van zeelieden en reizigers over scheepsreizen en exotische bestemmingen. Daarnaast vind je ruimtes met unieke globes en schilderijen van zeetaferelen. Een speciale ruimte is er voor de cadeaus van glas, porselein en zilver, die zeehelden en handelaars kregen.


Zeelieden, Open Ruimte, Kompas in het Scheepvaartmuseum Amsterdam
De tentoonstellingen worden interactief ondersteund. Aan de vitrines bij de schaalmodellen van de schepen bijvoorbeeld zitten monitoren die je voor een schaalmodel positioneert zodat de informatie over dat betreffende model via het scherm te lezen is. De containerrit neemt je mee door het havengebied. Je zit zelf in de container, waarin je in vliegende vaart door het havengebied wordt vervoerd.
De attractie 'De Zeereis' is een virtueel avontuur die je meeneemt over zee. Je begint bij het Scheepvaartmuseum. Onderweg ontmoet je Michiel de Ruyter, kom je in een zeeslag terecht en lijd je schipbreuk om uiteindelijk weer terug te keren naar het museum, waar een leuke verrassing wacht.
Het museum is ook zeer geschikt voor kinderen. Voor hen zijn er speciale tentoonstellingen in elke leeftijdscategorie. Daarnaast organiseert het museum ook kinderfeestjes.

Buiten het gebouw ligt aan de aanlegsteiger een replica van het VOC schip de Amsterdam. Via de trap naar boven kom je op het dek en kun je de diverse ruimtes bezoeken.

Slag bij Gibraltar, Koningsssloep, Zilveren scheepsmodel in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

De bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum heeft een van de belangrijkste maritiem-historische collecties ter wereld bestaande uit 60.000 boeken waarvan er sommige meer dan 500 jaar oud zijn. De bibliotheek is vrij toegankelijk, net als de museumwinkel en het restaurant.

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - januari 2018

Tijdens mijn reis door Brazilië bezocht ik de Foz do Iguacu. Deze spectaculaire watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. Een van de activiteiten die ik heb ondernomen is met een speedboot op hoge snelheid over de rivier de Iguacu gevaren. Hoogtepunt van deze excursie was een gratis douche onder een van de watervallen.
Nadat we zijn ingestapt en onze poncho's en zwemvesten hebben aangetrokken varen we op hoge snelheid stroomopwaarts. We varen langs diverse watervallen richting Duivelskeel, een grote halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort.
Een eind voor deze waterval buigen we af. Aan het eind ligt een brede waterval. Het linker deel ziet er spectaculair uit. We liggen even stil en kijken naar het met geweld neerstortende water dat een gordijn van water veroorzaakt. De camera's en alle andere elektronica verdwijnen in een waterdichte ton die is vastgegespt aan de bodem. Ik doe de rits van de poncho dicht en trek het …

De foto en zijn verhaal terugblik

In 2015 poste ik elke maand een foto waar meestal een bijzonder verhaal achter zat. Vanaf 2018 komt deze rubriek terug. Ik ga dan weer elke maand een foto met een leuk of bijzonder achtergrond-verhaal posten.

Voor wie de 12 foto's met een verhaal van 2015 nog eens na wil lezen of wil kijken, klik dan hier.Walking Dinner Amersfoort

Dit jaar was het mijn beurt om met twee collega's het jaarlijkse eindejaars uitje, dat bestaat uit een combinatie van gezellig tafelen met een activiteit te organiseren. We kozen voor een Walking Dinner in onze werkstad Amersfoort. 

Het Walking Dinner bestaat deze avond uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht, die elk in een ander restaurant werd geserveerd. Tussen de gerechten door wandelen we in twee groepen, elk onder begeleiding van een gids, door het oude centrum van Amersfoort.
Vanaf ons kantoor lopen we gezamenlijk naar restaurant Dara, waar het voorgerecht wordt geserveerd. Dara is een culinaire ontmoetingsplaats aan de Eemhaven in Amersfoort waar verrassende kleine gerechten (mezzes) uit verschillende streken worden geserveerd.

De eerste ronde van de wandeling door Amersfoort start om 18 uur. De ene helft van de collega's gaat mee met Femke, de andere helft met Norman. Denk je al veel te weten over Amersfoort dan kom je er met deze gidsen achter dat er no…

Seychellen

In 2001 maakte ik samen met mijn vriendin onder begeleiding van gids Layzar een safaritrip naar Tanzania. Na de overweldigende natuur en wildlife sloten we onze vakantie af op een tropische bestemming: De Seychellen.

De Seychellen, alleen bij de naam al denk je aan een tropische verrassing. En dat is het zeker. De eilandengroep ligt ten noorden van Madagaskar op ruim 1500 km ten oosten van Kenia. Na een lange busreis van Arusha in Tanzania naar Nairobi vlogen we naar Mahé. Mahé is met Praslin, Silhouette en La Digue een van de bekendste eilanden van de archipel. Het klimaat is warm en vochtig vanwege de ligging op een paar graden van de evenaar.


Mahé De toegang tot de Sychellen is Mahé, het belangrijkste eiland van de archipel waar 90% van de bevolking woont. Hier ligt ook de internationale luchthaven. Een gebergte in het midden deelt het eiland in tweeën. Met hoogtes tot bijna 1000m heb je een mooi uitzicht over het nationaal park Morne Seychellois. Het noorden van Mahé is het levendi…

Dekselse pannetjes

Op twintig minuten van ons huis ligt in een landelijke omgeving brasserie Kriebelz. Hier hebben mijn vriendin en ik met onze Zwitserse herder afgelopen vrijdagavond het weekend ingeluid.

De brasserie ligt in het centrum van het dorp Terwolde. Je kunt hier terecht voor brunch, tapas, buffetten en het is ook mogelijk om zelf een feest te geven in een van de zalen.Wij gingen voor de Dekselse Pannetjes als hoofdgerecht, een onderscheidende specialiteit van Kriebelz. De Dekselse Pannetjes bestaan uit diverse kleine gerechten, drie per hoofdgerecht opgediend in blauwe pannetjes met deksel, en koekenpannetjes. We kozen voor een combinatie van vega, vis en vlees, omlijst met een voor- en nagerecht. Friet, opgebakken krieltjes en een frisse salade maakten het het gerecht compleet. Zijn de frietjes op dan krijg je van het vriendelijke personeel gewoon een extra portie.