Doorgaan naar hoofdcontent

Nederland


Nederland, 'het landje aan de Zuiderzee', is onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden waaronder ook de Caribische eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba vallen. Nederland heeft twee buurlanden: België in het zuiden en Duitsland in het oosten. Het noorden en westen liggen aan de Noordzee. Nederland bestaat uit twaalf provincies en heeft Amsterdam als hoofdstad.

Nederland heeft een rijke historie die bestaat uit overheersingen door o.a. Spanje en Frankrijk, maar ook van veroveringen van overzese gebieden zoals Indië en delen van de Cariben.
Water en Nederland zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar: Nederland ligt voor een groot deel onder zeeniveau en is daardoor gevoelig voor overstromingen. De Watersnoodramp van 1953 is hiervan een goed voorbeeld. De strijd tegen het water resulteerde in een ingenieus systeem van dijken en waterwerken.

Kunst is ook een belangrijk onderdeel van de Nederlandse samenleving. Wereldberoemde schilders als Rembrandt, Vermeer, van Gogh, Appel, Escher en Mondriaan hebben een belangrijk stempel gedrukt op de geschiedenis van de kunst. Ook in de literatuur heeft Nederland een steentje bijgedragen met schrijvers als Multatuli, Reve, Anne Frank, Wolkers, Mulisch en Hermans. Op het gebied van muziek heeft Nederland ook wereldwijd successen gekend met o.a. de Golden Earring en George Baker. Tegenwoordig levert Nederland top dj's die wereldwijd faam maken, zoals Tiësto, Armin van Buren en Afrojack.

Nederland is tegenwoordig een van de meest ontwikkelde landen in de wereld en leidend op het gebied van land- en tuinbouw, diensten en internationale handel. De twee grootste steden van Nederland zijn tevens steden met een internationale allure: Amsterdam als toeristische trekpleister en Rotterdam als een van de grootste havens ter wereld.


Amsterdam | Apeldoorn | Beach Bungalow | DoesburgErfgoed BossemEzherwold | Geb en GaiaHackfort | De HommelHunebedden | Keukenhof | De KorenmolenLandelijke gezelligheid | Lauwersmeer e.o.Leiden | Langs Geul en Gulp |Lunchen op het plattelandLutterzandNederland vs Holland | OotmarsumPaleispark Het Loo | Parkeren SchipholSchoorlse Duinen | Schuivenhuisje | SingravenRembrandthuisRotterdam | Uit het leven gegrepenWatermolens met sterallures | WalcherenWijnen Achterhoek | Wildlife


Populaire posts van deze blog

Walking Dinner Amersfoort

Dit jaar was het mijn beurt om met twee collega's het jaarlijkse eindejaars uitje, dat bestaat uit een combinatie van gezellig tafelen met een activiteit te organiseren. We kozen voor een Walking Dinner in onze werkstad Amersfoort. 

Het Walking Dinner bestaat deze avond uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht, die elk in een ander restaurant werd geserveerd. Tussen de gerechten door wandelen we in twee groepen, elk onder begeleiding van een gids, door het oude centrum van Amersfoort.
Vanaf ons kantoor lopen we gezamenlijk naar restaurant Dara, waar het voorgerecht wordt geserveerd. Dara is een culinaire ontmoetingsplaats aan de Eemhaven in Amersfoort waar verrassende kleine gerechten (mezzes) uit verschillende streken worden geserveerd.

De eerste ronde van de wandeling door Amersfoort start om 18 uur. De ene helft van de collega's gaat mee met Femke, de andere helft met Norman. Denk je al veel te weten over Amersfoort dan kom je er met deze gidsen achter dat er no…

De foto en zijn verhaal - januari 2018

Tijdens mijn reis door Brazilië bezocht ik de Foz do Iguacu. Deze spectaculaire watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. Een van de activiteiten die ik heb ondernomen is met een speedboot op hoge snelheid over de rivier de Iguacu gevaren. Hoogtepunt van deze excursie was een gratis douche onder een van de watervallen.
Nadat we zijn ingestapt en onze poncho's en zwemvesten hebben aangetrokken varen we op hoge snelheid stroomopwaarts. We varen langs diverse watervallen richting Duivelskeel, een grote halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort.
Een eind voor deze waterval buigen we af. Aan het eind ligt een brede waterval. Het linker deel ziet er spectaculair uit. We liggen even stil en kijken naar het met geweld neerstortende water dat een gordijn van water veroorzaakt. De camera's en alle andere elektronica verdwijnen in een waterdichte ton die is vastgegespt aan de bodem. Ik doe de rits van de poncho dicht en trek het …

Seychellen

In 2001 maakte ik samen met mijn vriendin onder begeleiding van gids Layzar een safaritrip naar Tanzania. Na de overweldigende natuur en wildlife sloten we onze vakantie af op een tropische bestemming: De Seychellen.

De Seychellen, alleen bij de naam al denk je aan een tropische verrassing. En dat is het zeker. De eilandengroep ligt ten noorden van Madagaskar op ruim 1500 km ten oosten van Kenia. Na een lange busreis van Arusha in Tanzania naar Nairobi vlogen we naar Mahé. Mahé is met Praslin, Silhouette en La Digue een van de bekendste eilanden van de archipel. Het klimaat is warm en vochtig vanwege de ligging op een paar graden van de evenaar.


Mahé De toegang tot de Sychellen is Mahé, het belangrijkste eiland van de archipel waar 90% van de bevolking woont. Hier ligt ook de internationale luchthaven. Een gebergte in het midden deelt het eiland in tweeën. Met hoogtes tot bijna 1000m heb je een mooi uitzicht over het nationaal park Morne Seychellois. Het noorden van Mahé is het levendi…

De foto en zijn verhaal terugblik

In 2015 poste ik elke maand een foto waar meestal een bijzonder verhaal achter zat. Vanaf 2018 komt deze rubriek terug. Ik ga dan weer elke maand een foto met een leuk of bijzonder achtergrond-verhaal posten.

Voor wie de 12 foto's met een verhaal van 2015 nog eens na wil lezen of wil kijken, klik dan hier.Bonaire in foto's: deel 1

Bonaire is een eiland in de Caribische Zee en een bijzondere gemeente van Caribisch Nederland. Bonaire is populair in onze winter en als bestemming van vele cruiseschepen. Maar de grootste aantrekkingskracht van Bonaire ligt onder water. Hier bevindt zich een van de mooiste natuurreservaten ter wereld, die zowel bij duikers als bij snorkelaars geliefd is.
In vijf delen neem ik je mee over het eiland: van de zoutpannen in het zuiden, via de hoofdstad Kralendijk, naar het Gotomeer en Rincon in het noorden. Langs stranden met azuurblauw en turquoise water en als toegift een bijzondere safari.


Elke auto op Bonaire heeft een prachtig nummerbord met afbeeldingen van bezienswaardigheden van Bonaire en het symbool van Bonaire: de flamingo. Veel beter toch dan de suffe gele kentekenplaten die we in Nederland hebben.


De gezellige bewegwijzeringen die je overal ziet op Bonaire geven het eiland extra kleur en maken het Caribische sfeertje compleet.


De stranden van Bonaire kunnen verschillen van p…